«Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να αρθούν οι περιορισμοί και να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού; Ναι ή όχι; Από αυτό το αμείλικτο ερώτημα δεν πρόκειται να ξεφύγει». Με αυτή την κατακλείδα και με εστιασμένα τα πυρά του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μάκης Βορίδης έκλεισε την πρώτη μέρα συζήτησης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου του για την «άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».
Ο κ. Βορίδης εξαπέλυσε σφοδρή μονόπλευρη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για προσπάθεια εξαπάτησης των αποδήμων, προτείνοντας ψήφο δύο ταχυτήτων.
Επικαλούμενος τις θέσεις που εξέφρασε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη σε ομογενειακό έντυπο στη Νέα Υόρκη, ο κ. Βορίδης απέρριψε τις κατηγορίες για επικοινωνιακή προσπάθεια εντυπωσιασμού της κυβέρνησης και κάλεσε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι ξεκάθαροι στις θέσεις τους.
«Δεν μπορείτε να αποφύγετε την αναμέτρηση πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Λέτε ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση αυτή τη στιγμή. Εσείς όμως έχετε ανοίξει το θέμα. Ένα στέλεχός σας, όχι τυχαίο αλλά αρμόδιο για τους απόδημους, κάνει μια πολύ σαφή, κατηγορηματική δήλωση. Δεν είναι κάτι που λέγεται χαλαρά, έχει φόρτιση. Όταν ερωτάται η κ. Τζάκρη αν υπάρχει περίπτωση συναίνεσης για άρση των περιορισμών, απαντά: Εμείς ζητήσαμε να ψηφίσουν οι απόδημοι και όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για άρση των περιορισμών αλλά θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν χρειάζεται να περιμένετε πότε θα πάρετε τη κυβέρνηση. Εμείς τους καταργούμε τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.
Στο σημείο αυτό αντέδρασε έντονα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος τού συνέστησε να αποχωρήσει από την αίθουσα για να τηρηθούν οι υγειονομικοί περιορισμοί της Βουλής, καθώς δεν είναι μέλος της επιτροπής.
Ο υπουργός Εσωτερικών, αφού έκανε λόγο για «Πολάκειο ταραχή», συνέχισε, απευθυνόμενος πάντα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τους είπατε ποτέ ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα της χώρας;».
Βορίδης: «Μην κοροϊδεύετε τους απόδημους»
Ο κ. Βορίδης καταλόγισε σκόπιμη ασάφεια των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Δεν καταλαβαίνω τη θέση σας. Το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα δεν είναι αρκετό, θέλω να τους διευκολύνω με περιορισμούς, όπως να έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, να έχουν δύο χρόνια φορολογική δήλωση. Εσείς λέτε χωρίς κανένα περιορισμό. Το ίδιο λένε το ΚΙΝΑΛ, η ΕΛ.ΛΥ. και το ΜέΡΑ25. Γιατί λοιπόν δεν συμφωνούμε σε αυτό το θέμα; Ποιους διευκολύνουμε είναι το θέμα. Όλοι οι υπόλοιποι λένε χωρίς περιορισμούς. Τώρα είμαστε στο πώς τους διευκολύνουμε. Μην κοροϊδεύετε τους απόδημους. Να είστε καθαροί».
Και ο κ. Βορίδης συνέχισε: «Αφού συμφωνήσουμε ποιους διευκολύνουμε, να συζητήσουμε και πώς θα εκπροσωπούνται. Θα είναι 4, 15, 3 βουλευτές; Πάμε τότε να συζητήσουμε πώς ψηφίζουν και πού, και αν θα είναι ή όχι, και πόσες οι εκλογικές περιφέρειες, ή αν θα είναι στο Επικρατείας. Αυτό όμως είναι μια άλλη συζήτηση, που μπορεί να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε, μπορούμε να άρουμε όλους τους περιορισμούς και να δούμε τα υπόλοιπα. Να αλλάξουμε τη διάταξη που συμφωνούμε; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε».
«Εμείς λέμε οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα και να έχουν δικαίωμα στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Εσείς λέτε να ψηφίζουν, αλλά να μη συμμετέχουν ισότιμα και να μη λαμβάνεται υπόψη η ψήφος τους στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. 'Αρα, θέλετε μια ψήφο δύο ταχυτήτων. Μία που μετράει και μία που δεν μετράει», επισήμανε ο κ. Βορίδης.
«Τα πράγματα πρέπει να αποσαφηνιστούν. Και όλοι πρέπει να έχουμε καθαρές κουβέντες. Μην κοροϊδεύετε τους απόδημους. Να είστε καθαροί», κατέληξε ο κ. Βορίδης.
Στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα κληθούν να καταθέσουν εκπρόσωποι φορέων από τον απόδημο ελληνισμό, στους οποίους έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα.
Ψήφος αποδήμων: Tα κόμματα συμφώνησαν πως διαφωνούν
Η ολοκλήρωση της σχετικής πρώτης συνεδρίασης στην αρμόδια επιτροπή ανοίγει τον κύκλο των διεργασιών που θα μπορούσαν να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» των 200 κοινοβουλευτικών ψήφων που απαιτούνται, προκειμένου να περάσει οποιαδήποτε νέα αλλαγή στο καθεστώς της ψήφου των αποδήμων.
Τα κόμματα κατέθεσαν τις προτάσεις τους, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα παράδοξο: Η συντριπτική πλειοψηφία (εκτός ΚΚΕ) συμφώνησε πως οι περιορισμοί περί φυσικής παρουσίας στη χώρα και οικονομικής εξάρτησης από αυτή θα πρέπει να αρθούν, χωρίς ωστόσο να μπορεί να βρεθεί κοινή συνισταμένη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που καλείται να καλύψει τις αναφορές της αρμόδιας τομεάρχη του, Θεοδώρας Τζάκρη, κατέθεσε τροπολογία, προτείνοντας τη διαμόρφωση 4 περιφερειών εξωτερικού, που θα εκλέγουν τους αντίστοιχους βουλευτές Επικρατείας των κομμάτων. Ωστόσο, με βάση την πρόταση, οι απόδημοι δεν θα ψηφίζουν πολιτικό σχηματισμό, αλλά πρόσωπο, και ως εκ τούτου η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο συνολικό εθνικό αποτέλεσμα.
Κατρούγκαλος: Ατελέσφορη η πρόταση Βορίδη
«Η πρόταση που φέρατε είναι ατελέσφορη και αλυσιτελής», απάντησε στον Μάκη Βορίδη ο κ. Κατρούγκαλος, και πρόσθεσε: «Στον πυρήνα της πρότασής μας είναι να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους -εσάς, να ψηφίζουν το κόμμα. Ψυχή της πρότασής σας είναι το κομματικό συμφέρον».
ΚΚΕ: Δεν διαφωνούμε να κληθούν οι φορείς των αποδήμων στη Βουλή
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι επιδίδονται σε ένα επικοινωνιακό σόου. Ωστόσο, αποδέχθηκε την ίδια την ιδέα της συζήτησης γύρω από το ζήτημα, αλλά και την κλήση των φορέων των αποδήμων στη Βουλή, λέγοντας πως το κόμμα του δεν διαφωνεί σε μια τέτοια εξέλιξη.
ΜέΡΑ25: Τι ζητεί για να συναινέσει στην κυβερνητική πρόταση
«Εμείς ως ΜέΡΑ25 αναγνωρίζουμε την ανάγκη των αποδήμων και την επιθυμία τους να έχουν ενεργό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα», είπε η Φωτεινή Μπακαδήμα, η οποία επί της ουσίας έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση πως αν επιθυμεί τις 9 ψήφους του κόμματός της στην Ολομέλεια θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους απόδημους να ψηφίζουν τους εκπροσώπους τους και μάλιστα αριθμό ίσο με τη δύναμη της εκλογικής περιφέρειας στην οποία και θα εκλέγονται. «Θετική η άρση των περιορισμών, όμως δεν είναι αρκετό για να αλλάξουμε στάση», είπε χαρακτηριστικά.
Γεννηματά: Κανένας περιορισμός στην ψήφο των αποδήμων
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στον «Κήρυκα» της Νέας Υόρκης επανέλαβε τη θέση της: «Κανένας περιορισμός στην ψήφο των αποδήμων» είπε, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε παιχνίδια στην πλάτη των αποδήμων».
«Ποιοι φοβούνται τους απόδημους και γιατί; Είναι οι άνθρωποί μας που ζουν στο εξωτερικό. Επιτέλους, πρέπει να δοθεί οριστική λύση σε αυτή την υπόθεση. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους έχουν πλήρη δικαιώματα. Δεν κατανοώ τι νόημα έχει η λογική των περιορισμών», υπογράμμισε ακόμη η Φ. Γεννηματά και πρόσθεσε:
«Επιπλέον, όπως έχουμε προτείνει, πρέπει να δοθεί και η δυνατότητα επιστολικής ψήφου -με τις απαραίτητες διασφαλίσεις διαφάνειας- ιδιαίτερα σε όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε πρεσβείες ή προξενεία της Ελλάδας». Για να καταλήξει: «Δυστυχώς, με τα παιχνίδια που παίζονται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κίνδυνος να χαθεί αυτή η ευκαιρία για τους απόδημους. Γιατί δεν θα υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτεί το Σύνταγμα. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα απογοητευτική».