Σέβη Βολουδάκη: Οικογένεια, βασικό κύτταρο κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης - iefimerida.gr

Σέβη Βολουδάκη: Οικογένεια, βασικό κύτταρο κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης

Η Σέβη Βολουδάκη
Η Σέβη Βολουδάκη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα περισσότερο από ποτέ συνειδητοποιούμε ότι η οικογένεια αποτελεί το πρωτογενές κύτταρο που συνεισφέρει στην ασφαλή δημιουργία κοινωνικής συνοχής και ευημερίας, τονίζει σε άρθρο της στο iefimerida.gr η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την στήριξη της οικογένειας αποτελούν μια ύψιστη εθνική προτεραιότητα με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι μόνο η υπογεννητικότητα που τροφοδοτεί την ανάγκη για την ειδική πολιτική στήριξης της ελληνικής οικογένειας. Είναι πριν και πάνω από όλα η πάγια υποχρέωση της Πολιτείας να δημιουργεί τις συνθήκες ώστε το όραμα της δημιουργίας οικογένειας να υπηρετείται σε κάθε γενιά.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση αφορούν και τους νέους γονείς αλλά και τα νεογέννητα δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια δυναμική στο θεσμό της οικογένειας σύγχρονη και ελκυστική.

Πρώτο σημαντικό μέτρο είναι η αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που ισχύει σήμερα, σε 2.400 έως 3.500 ευρώ αναλόγως του αριθμού των τέκνων, και μάλιστα  αναδρομικά από 1/1/2023. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι κοστολογημένο και έρχεται και ως απάντηση στην εισαγόμενη πληθωριστική κρίση που πλήττει του ευάλωτους, αναμεσά τους και τα νέα ζευγάρια.
Επι της ουσίας, πρόκειται για μία ακόμα απάντηση Κυβέρνησης στο πρόβλημα της ακρίβειας, στο πλαίσιο μιας σειράς άλλων πρωτοβουλιών που έχουν ήδη προχωρήσει («καλάθι του νοικοκυριού», αυξημένα πρόστιμα που επιβάλλονται ολοένα και περισσότερο σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας, πλαφόν κέρδους για βρεφικό γάλα κ.λπ.).

Και οι πρωτοβουλίες της Πολιτείες δεν σταματάνε εδώ: μέσα στο 2024, θα υλοποιηθούν 6 ακόμη μέτρα στήριξης των νέων γονέων και της οικογένειας συνολικού ύψους 441 εκατ. ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε όσα υλοποιούνται ήδη από την Κυβέρνηση σταδιακά από το 2019 μέχρι σήμερα.
Τα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μόνο λογιστικά αλλά και στρατηγικά. Δηλαδή επαναφέρει το θεσμό της οικογένειας πέραν από τον παραδοσιακό της ρόλο. Τον επανατοποθετεί ως κοινωνικό πυρήνα δημιουργίας, προκοπής και ανάπτυξης. Ως το ζωντανό κύτταρο που αναζωογονεί και ενδυναμώνει την κοινωνία και το έθνος.
Σε αυτά τα μέτρα εντάσσεται η αύξηση του αφορολογήτου, την διεύρυνση των αποδεκτών του επιδόματος μητρότητας και πρωτοβουλίες στους τομείς της ενέργειας αλλά και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Συνεχής στήριξη από το 2019

Πέραν των παραπάνω, σταδιακά από το 2019, η Κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση επιπλέον μέτρων ενίσχυσης των οικογενειών με παιδιά. Αναμεσά τους το επίδομα γέννησης για κάθε παιδί, την αναμόρφωση της φορολογίας, το πρόγραμμα Σπίτι μου, μείωση του ΦΠΑ και την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα κοινωνικού προσανατολισμού καταδεικνύουν ότι σήμερα υπάρχει πολιτική που αντιμετωπίζει την υπογεννητικότητα, την ενίσχυση της οικογένειας και την ακρίβεια για τα νέα νοικοκυριά ολιστικά, με σχέδιο και στρατηγική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με έμφαση στην Περιφέρεια, η στήριξη της οικογένειας δεν αναζωογονεί την ύπαιθρο αλλά επιφέρει μια κοινωνικά ευαίσθητη ισόρροπη ανάπτυξη, που λειτουργεί ανασχετικά και στο brain drain και κυρίως, δημιουργεί την ελπίδα της νέας αρχής στη γενέθλια γη.
Χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμα, αλλά σήμερα έχει γίνει μια ουσιαστική αρχή που υπηρετεί την ελληνική οικογένεια με όρους κοινωνικούς και αναπτυξιακό σχεδιασμό.

*Η Σέβη Βολουδάκη είναι βουλευτής Χανίων της ΝΔ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ