Σε εκδήλωση της Google θα μιλήσει στις 12 ο πρωθυπουργός - Η Ελλάδα εξελίσσεται σε «ψηφιακή πύλη» της ΕΕ - iefimerida.gr

Σε εκδήλωση της Google θα μιλήσει στις 12 ο πρωθυπουργός - Η Ελλάδα εξελίσσεται σε «ψηφιακή πύλη» της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια των εργασιών του data center της Lamda Hellix
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια των εργασιών του data center της Lamda Hellix / Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την πρόεδρο της Google Cloud International θα συναντηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αργότερα μέσα στη μέρα θα μιλήσει σε εκδήλωση της εταιρείας.

Το πρωί, στις 10.30, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Google Cloud International, Άντερ Φοξ- Μάρτιν (Adaire Fox-Martin) και στις 12.00 θα παραβρεθεί και σε εκδήλωση της Google, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πολυεθνικός κολοσσός Google, ετοιμάζεται μετά τις Microsoft και Amazon, να αναβαθμίσει τη θέση του στην Ελλάδα, με ένα πολυεπίπεδο επενδυτικό σχέδιο τόσο σε υποδομές cloud όσο και σε δράσεις και προγράμματα εκπαίδευσης, ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων κτλ.

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε «ψηφιακή πύλη» της Ε.Ε.

Η Google θα ενισχύσει περαιτέρω το ψηφιακό προφίλ της χώρας μας, εξελίσσοντάς την σε «ψηφιακή πύλη» της Ε.Ε. μέσα από σημαντικές και μεγάλες επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια και data centers.

Η Google θα αναβαθμίσει τις ταχύτητες και τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα στους πελάτες της μέσα από το πλέγμα των υπηρεσιών της, δημιουργώντας νέες υποδομές Google cloud στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του τελευταίου νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τις υποδομές που θα δημιουργήσει η Google στη χώρα μας, θα βοηθήσουν και στην περιφερειακή αναβάθμιση της σημασίας της Ελλάδας στον ψηφιακό χάρτη καθώς από την Ιταλία ως τη Μ. Ανατολή δεν υπάρχουν «βαριές υποδομές», αφήνοντας στην Ελλάδα να μπει σφήνα και να λειτουργήσει ως «κέντρο» και για άλλες γειτονικές χώρες.

Το project του Blue Submarine Cable System

Με τη δημιουργία υποδομών cloud από την Google στη χώρα μας έρχεται μια μεγάλη επένδυση στο κομμάτι των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών με τα οποία δημιουργεί τεράστιους διαδρόμους, όπου ταξιδεύουν τα data σε όλο τον κόσμο. Το project του αμερικανικού κολοσσού σε συνεργασία με την ιταλική TI Sparkle (θα ολοκληρωθεί το 2024) είναι το Blue Submarine Cable System, που θα διασυνδέσει τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ και το δεύτερο σκέλος (Raman), θα αποτελεί προέκταση του πρώτου, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και την Ινδία. Έτσι θα δημιουργηθεί μια «παγκόσμια οδός» μεταφοράς πληροφοριών.

Με αυτό το τρόπο, η Google όχι μόνο θα ετοιμάσει τις υποδομές «φιλοξενίας» και πρόσβασης στην τεχνολογία cloud αλλά παράλληλα θα διασυνδέσει με το καλώδιο που ποντίζει στη Μεσόγειο την ψηφιακή Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή, φτάνοντας ως την Ινδία, δίνοντας τη δυνατότητα για υπερταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων, κάνοντας τις streaming υπηρεσίες και επικοινωνίες ταχύτατες.

Η διασύνδεση της Ελλάδας με το εν λόγω υποθαλάσσιο καλώδιο θα γίνει από τα Χανιά της Κρήτης όπου η TI Sparkle έχει δημιουργήσει ένα μικρό data center και παράλληλα προγραμματίζεται η κατασκευή αντίστοιχων δομών και από άλλες «ουδέτερες» εταιρείες, όπως η Lancom.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από τις υποδομές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται και η ενεργοποίηση προγραμμάτων σχετικά με την ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού ή επαγγελματιών σε ψηφιακές δεξιότητες καθώς και προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θέλουν να προχωρήσουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και τη μεταφορά των ΙΤ υποδομών τους στο cloud.

Επιπλέον, θα αναβαθμιστεί και η θυγατρική της Google στην Ελλάδα, που σήμερα ασχολείται κυρίως με τις πωλήσεις υπηρεσιών, όπως έγινε και με την Microsoft, όπου σε τρία έτη διπλασιάστηκε το προσωπικό.

Επενδύσεις τριών τιτάνων της τεχνολογίας στη χώρα μας

Η Ελλάδα έχει πλέον εξελιχθεί σε μεγάλο επενδυτικό προορισμό για την ανάπτυξη data centers, με τις επενδύσεις των τριών τιτάνων στην αγορά τεχνολογίας cloud δηλαδή τις AWS, Microsoft και Google.

Η τεράστια επένδυση του κολοσσού Microsoft

Η μεγάλη επένδυση της Microsoft για τη δημιουργία τριών συγκροτημάτων κέντρων δεδομένων σε Σπάτα και Κορωπί, συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης έκδοσης των σχετικών αδειών αλλά και των εσωτερικών διαδικασιών που έχει ο όμιλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα Κέντρα Δεδομένων θα χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση, επεξεργασία και το διαμοιρασμό μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων σε χρήστες/πελάτες, ενώ το Υπολογιστικό Νέφος (Cloud computing) αφορά στη διάθεση υπολογιστικών πόρων μέσω διαδικτύου (π.χ. servers, apps κλπ), από κεντρικά συστήματα που βρίσκονται απομακρυσμένα από τον τελικό χρήστη και τα οποία εξυπηρετούν τους χρήστες με την αυτοματοποίηση διαδικασιών, παρέχοντας ποικίλες ευκολίες και ευελιξία σύνδεσης.


Microsoft: Θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας

Η Microsoft Corp. έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα από το 1992, ενώ λειτουργεί παγκοσμίως περί τα 200 Data Centers, σε 34 χώρες, συνδεόμενα μεταξύ τους με περισσότερα από 165.000 μίλια υποθαλάσσιων, χερσαίων και εντός μητροπολιτικών περιοχών οπτικών ινών. Το Microsoft Cloud ήδη εξυπηρετεί τουλάχιστον ένα (1) δις πελάτες και είκοσι (20) εκ. εταιρείες ανά τον κόσμο. Το συνολικό ύψος της επένδυσης όχι μόνο πληροί το όριο των 100 εκατομμυρίων ευρώ που θέτει το νομικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, αλλά θα ανέλθει σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια και θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα δεκαετίας.

Μεγάλη επένδυση της Lamda Hellix στην Ελλάδα

Η Lamda Hellix, που μετράει ήδη 18 χρόνια στην ελληνική αγορά και ανήκει πλέον στον αμερικανικό όμιλο Digital Realty, έχει ξεκινήσει μεγάλη επένδυση, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να καταστεί διεθνής κόμβος δεδομένων και πόλος έλξης επενδύσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στα εγκαίνια της Lamda Hellix τον Οκτώβριο του 2021, πως «η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα ανοιχτή στους ξένους επενδυτές, μ’ ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, μ’ ένα επενδυτικό περιβάλλον το οποίο προσελκύει ξένες επενδύσεις. Μία χώρα η οποία έχει δρομολογήσει για τα καλά, χάρη στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό μας έτσι ώστε να μπορούμε πια να είμαστε σε θέση να προσελκύουμε τέτοιες επενδύσεις και να γινόμαστε μία χώρα η οποία να μπορεί να υποδέχεται επενδύσεις υποδομής για τη νέα ψηφιακή οικονομία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συγχαρητήρια στον Μητσοτάκη από τον Αντιπρόεδρο της Microsoft

Από τη πλευρά της, η Amazon Web Services σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την επένδυση της στην Ελλάδα ως το τέλος του έτους, αν και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα το κάνει σε στρατηγική συνεργασία με κάποιον άλλο data center provider. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συναντηθεί με στελέχη τις εταιρείες πέρυσι τον Δεκέμβριο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες όπου η Amazon Web Services θα επενδύσει για την πρώτη επέκταση της υποδομής Local Zone (Τοπικές Ζώνες) εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συζήτηση μετείχε διαδικτυακά, από τις ΗΠΑ, ο Αντιπρόεδρος της Amazon Web Services, αρμόδιος για Global Public Policy, Michael Punke, είχε συνεχάρη τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τα άλματα που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Εκτός από τη Google, και τις προαναφερθείσες εταιρείες, η αμερικανική Equinix «γλυκοκοιτάζει» την ελληνική αγορά. Πρόκειται για τη κορυφαία εταιρεία με data centers στον πλανήτη με έδρα την Καλιφόρνια και είναι εισηγμένη στον NASDAQ., όπου διαχειρίζεται παγκοσμίως 240 κέντρα δεδομένων σε 27 χώρες.


Η Ελλάδα μεγάλος «παίκτης» στην παγκόσμια αγορά των data centers

Η Ελλάδα αποκτά ένα ισχυρό προφίλ με τις επενδύσεις αυτές, στην παγκόσμια αγορά των data centers και συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στη χρυσή δεκάδα των αγορών προς παρακολούθηση, σύμφωνα με την έκθεση Global Data Center Market 2022 της εταιρείας παροχής υπηρεσιών real estate Cushman & Wakefield.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί πως τα τρία κορυφαία οικοσυστήματα για data centers παγκοσμίως σήμερα, είναι οι Βόρεια Βιρτζίνια, Σίλικον Βάλεϊ και Σιγκαπούρη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ