Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βαδίζουν σε ακόμα πιο δύσβατα μονοπάτια το επόμενο διάστημα.
Αυτό αποδεικνύουν οι διαρκώς εντεινόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας, ενώ η αποκλιμάκωση στην οποία προσδοκούσαν τόσο η Αθήνα, όσο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν φαίνεται να βρίσκεται στα σχέδια του Ερντογάν.
Η Αθήνα έχει σκληρύνει την στάση της και δηλώνει αποφασισμένη να απαντήσει με κάθε μέσο αν η Τουρκία προχωρήσει στις απειλές της για έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ, ενώ όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές «έφτασε η ώρα που και η Ευρώπη συνειδητοποιεί τους κινδύνους της τουρκικής πολιτικής και θα κληθεί να λάβει αποφάσεις».
Το ραντεβού στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της Γερμανίας
Η τελευταία προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης έγινε την Δευτέρα με πρωτοβουλία της Γερμανίας, όμως οι εξελίξεις απέδειξαν ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει, ενώ προβληματισμό προκαλεί η σπουδή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να…«κάψει» την προσπάθεια. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν αυτός που αποκάλυψε το απόγευμα της Τρίτης την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, λίγες ώρες πριν συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης με αποκλειστικό θέμα τις ευρωτουρκικές θέσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο της συνάντησης καθώς και το τι διεμήφθη, όπως το περιγράφουν αρμόδιες πηγές, και εν τέλει καθόρισε τις εξελίξεις του τελευταίου διημέρου.
Η διπλωματική σύμβουλος τους Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή βρισκόταν στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής, όταν δέχθηκε τηλεφώνημα από τον σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, ο οποίος την κάλεσε σε κοινή συνάντηση με τον Εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.
Ο ρόλος της Γερμανίας για αποκλιμάκωση της έντασης
Το Βερολίνο ασκεί την Προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να διαχειριστεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στο Αιγαίο που μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην περιοχή. Η κα Σουρανή φέρεται να τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το χαμήλωμα των τόνων, αρκεί η άλλη πλευρά να δώσει έμπρακτα σημάδια αποκλιμάκωσης και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, ενώ το μόνο θέμα που τίθεται προς διευθέτηση είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανία επιχείρησε να μεσολαβήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, περιγράφοντας σκέψεις για να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και να αποφευχθεί μια παραβατική κίνηση της Τουρκίας που θα λειτουργήσει ως σπίθα.
Ωστόσο, αυτές δεν φαίνεται να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος από την τουρκική πλευρά, όπως μαρτυρά η συνέχεια. Κι αυτό γιατί λίγες ώρες αργότερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφασίστηκε η κατάρτιση ενός προσχεδίου σκληρών ευρωπαϊκών κυρώσεων σε περίπτωση τουρκικής παραβατικότητας. Ίσως για αυτό τον λόγο και ο κ. Τσαβούσογλου έσπευσε να κάνει λόγο για διάλογο των δύο πλευρών, επιχειρώντας να αποσείσει ευθύνες της τουρκικής πλευράς. «Αν η Τουρκία θέλει αυτό να το εμφανίσει ως διάλογο για να μπορέσει να αποτινάξει από πάνω της την πιθανότητα των κυρώσεων, νομίζω ότι θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω», δήλωσε στο Star ο Νίκος Δένδιας.
Επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις στις Βρυξέλλες
Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας που διαπιστώνεται σταδιακά και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αφορμή και τα όσα έγιναν στο Βερολίνο, οδηγεί σε εγρήγορση τις Βρυξέλλες και καθιστά σαφές ότι απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις για να διαχειριστεί η Ευρώπη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες.
Η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινά την Παρασκευή καλείται να διαμορφώσει το νέο πλαίσιο των ευρωτουρκικών θέσεων. Η προεδρεύουσα Γερμανία έχει αυξημένες ευθύνες για το αποτέλεσμα και τις τελικές αποφάσεις. Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν με ένταση τους κινδύνους από την παραβατικότητα της Τουρκίας στην ΝΑ Μεσόγειο και θα επιμείνουν σε σκληρή καταδίκη της Τουρκίας και την προώθηση αυστηρών κυρώσεων σε περίπτωση που συνεχίσει εμπράκτως στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών.
Ενημέρωση για την τριμερή ζητά η αντιπολίτευση
Να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, καλούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Δύο ημέρες μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ενώ βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και ακροδεξιές κορώνες, η κυβέρνηση πραγματοποιούσε μυστική τριμερή συνάντηση με την Τουρκία και τη Γερμανία. Το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, αντιλαμβάνονται τη σημασία της απειλής των κυρώσεων, της συμμετοχής στον ευρωτουρκικό διάλογο και των ανοιχτών διαύλων, σε αντίθεση με ό,τι έλεγε στο παρελθόν, είναι θετικό».
Η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί επίσης κριτική στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της τριμερούς: «Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητα της, η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για το τι συζητήθηκε στην τριμερή αντί να μας πληροφορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ».
«Είναι αδιανόητο να πληροφορούμαστε από διαρροές και από την Τουρκική πλευρά ότι υπήρχε τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο», αναφέρει από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ σε σχόλιο του γραφείου Τύπου και προσθέτει: «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι η μυστική διπλωματία έχει σωρεύσει πολλά δεινά. Απαιτούμε άμεσα ενημέρωση».