Η ΕΕ στέλνει «μήνυμα εμπιστοσύνης, σταθερότητας και στιβαρότητας» μέσω της επίτευξης της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον 7ετή προϋπολογισμό ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου όπου γίνεται συζήτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι ήταν ιστορική αυτή η συμφωνία. Δράσαμε άμεσα, με ταχύτητα και σε λιγότερο από δύο μήνες καταλήξαμε σε μια συμφωνία πάνω από 1,8 τρισ. ευρώ» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ τονίζοντας ότι «η συμφωνία αυτή είναι πρωτοφανής από πολλές απόψεις. Πρώτη φορά συμφωνήσαμε να δανειστούμε συλλογικά για να χρηματοδοτήσουμε δαπάνες».
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φορά που τα δημοσιονομικά μας κονδύλια συνδέονται με τις περιβαλλοντικές μας φιλοδοξίες. Επίσης είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός μας συνδέεται άμεσα με το κράτος-δικαίου», ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία συμφωνία «η οποία επιτεύχθηκε ομόφωνα, 27 αρχηγοί κρατών έκαναν και υποχωρήσεις, έδωσαν και πήραν για να καταλήξουμε σε μια ισχυρή συμφωνία προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών, μια συμφωνία που είναι ισορροπημένη και ορθολογική γιατί θα συμβάλλει στην υλοποίηση της σύγκλισης, της ανθεκτικότητας και του μετασχηματισμού, της μεταρρύθμισης στην ΕΕ».
Επιπροσθέτως, ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στο ύψος του ποσού του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο είναι 750 δισ. ευρώ, 390 με τη μορφή επιχορηγήσεων και 360 δισ. με τη μορφή δανείων.
«Αυτά τα κονδύλια θα κατευθυνθούν προς τις περιοχές και τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο. Το 30% του ΠΔΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης θα δρομολογηθούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να πιάσουν τόπο» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όπως εξήγησε ο κ. Μισέλ, «το ΠΔΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους μέτρα σε σχέση με τις δράσεις που έχουμε αναλάβει στους διάφορους τομείς».
Αναφορικά με το BREXIT, επεσήμανε ότι «προτείνουμε τη θέσπιση ειδικού αποθεματικού για το BREXIT. Λαμβάνουμε υπόψη το γεγονός ότι είτε με είτε χωρίς συμφωνία, θα χρειαστεί οπωσδήποτε να στηρίξουμε τις χώρες και τους κλάδους που θα πληγούν περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις του BREXIT».