Μεγάλης συμβολικής και ηθικής σημασίας χαρακτήρισε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη δωρεά έργων τέχνης της Συλλογής Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Η κυρία Σακελλαροπούλου, ούσα θετική στον κορωνοϊό, απέστειλε χαιρετισμό στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μετά την ανακοίνωση της δωρεάς έργων τέχνης από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Ο συλλέκτης ανακοίνωσε να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του - περισσότερα από 350 σημαντικά έργα σύγχρονης τέχνης- σε τέσσερα δημόσια μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρόκειται για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τα μουσεία Guggenheim της Νέας Υόρκης και MCA του Σικάγου και την Tate του Λονδίνου.
Κ. Σακελλαροπούλου: Ο Δ. Δασκαλόπουλος δημιουργεί ένα πολυδύναμο πεδίο συνεργασιών και πολιτιστικών ανταλλαγών
Κατά τον χαιρετισμό της, που ανεγνώσθη, η κ. Σακελλαροπούλου εξήρε την προσφορά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, υπογραμμίζοντας ότι του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του να δωρίσει ένα μεγάλο μέρος της σημαντικής συλλογής του με έργα σύγχρονης Τέχνης σε τέσσερα μουσεία, τριών χωρών και δύο ηπείρων, με προεξάρχον το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι επί μία περίπου τριακονταετία λειτουργεί ως θεματοφύλακας της ανθρώπινης δημιουργικότητας και φορέας καλλιτεχνικής Παιδείας μέσω της δημιουργίας του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Έχω γνωρίσει πολλούς συλλέκτες και έχω διακρίνει και αισθανθεί την ποιότητα της αισθητικής συγκίνησης που τους γεννά η τέχνη, τα ευγενή κίνητρα που πυροδοτούν τη συλλεκτική δραστηριότητά τους, το πάθος τους για τα καλλιτεχνικά αντικείμενα που συγκεντρώνουν και, βέβαια, την δυσκολία τους να τα αποχωριστούν. Γι' αυτό και η χειρονομία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου έχει μεγάλη συμβολική και ηθική σημασία. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την τέχνη -"η τέχνη περισσότερο από ιδιοκτήτες, χρειάζεται κοινωνούς" έχει πει χαρακτηριστικά- η μέριμνά του για την επικοινωνία της και τη συνδιαλλαγή της με το ευρύ κοινό, η αίσθηση ευθύνης με την οποία διαχειρίζεται τα αποκτήματά του και τους δημιουργούς τους, προκαλεί μεγάλο σεβασμό».
Τόνισε, επίσης, ότι αυτό που αποτελεί την ουσία της προσφοράς του, είναι η επιλογή του να συνδέσει τέσσερα σημαντικά μουσεία μέσω της συλλογής του. «Κι αυτό γιατί παραχωρώντας, σε κοινή δωρεά, 100 έργα στα μουσεία Guggenheim της Νέας Υόρκης και MCA του Σικάγου, 110 έργα στην Tate και 140 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, δημιουργεί ένα πολυδύναμο πεδίο συνεργασιών και πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στους καλλιτεχνικούς οργανισμούς. Διευρύνει, έτσι, την επικοινωνιακή λειτουργία των μουσείων και ταυτοχρόνως αλλάζει τον τρόπο, με τον οποίο οι οργανισμοί αυτοί διαχέουν την τέχνη στο ευρύ κοινό» πρόσθεσε η Πρόεδρος.
Παράλληλα, επισήμανε ότι «η εξαιρετική σημασία των έργων που βρίσκονται στη συλλογή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, τα περισσότερα από τα οποία είναι εμβληματικά των ιδεών, των πειραματισμών και των ανησυχιών της μεταπολεμικής και σύγχρονης Τέχνης, πάντοτε εστιασμένα στο διαιώνιο αίνιγμα της ανθρώπινης κατάστασης, στην διαχρονική ταλάντωση του ανθρώπου ανάμεσα στη δημιουργία και τη φθορά, έγκειται στην ανάδειξη των σχέσεων της αισθητικής με την σύγχρονη τραγική συνείδηση. Είναι έργα που επιτρέπουν στον θεατή να διεισδύσει στις καλλιτεχνικές αξίες που εκφράζουν την εποχή του, πέρα από την εφήμερη επικαιρότητα των συρμών, να συντονιστεί με τον παλμό της, να βιώσει την πολυτάραχη ζωτικότητά της, να συνειδητοποιήσει τον κόσμο μέσα στον οποίο ζει και να πορευτεί προς την αυτογνωσία».
Τέλος, υπογράμμισε ότι οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, καθώς με αυτή του την χειρονομία σφραγίζει την πολύχρονη προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. «Μέσω της σπουδαίας δωρεάς του, φροντίζει για τη διάχυση των μηνυμάτων της τέχνης σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες εμπνέοντας, προκαλώντας, κεντρίζοντας την ατομική συνείδηση, διεγείροντας την σκέψη, οδηγώντας στην συμφιλίωση με την κοινή μας συνθήκη και, εν τέλει, στην υπέρβασή της» κατέληξε η κυρία Σακελλαροπούλου.