Η ασφάλεια και οι συνθήκες υγιεινής εντός των φυλακών είναι τα μεγάλα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος, σύμφωνα με τη Σοφία Νικολάου.
Καταθέτοντας τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή η Γενική Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής τόνισε ότι οι έρευνες εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων έχουν εντατικοποιηθεί φτάνοντας, πλέον, τις 2400. Σε αυτές τις έρευνες εντοπίστηκαν χασίς, χάπια, 210 τηλέφωνα, 406 λίτρα αλκοόλ, 214 μαχαίρια. Λόγω αυτής της εικόνας όπως ανέφερε το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν, σκάνερς αλλά και ειδικά μηχανήματα (τζάμερς) αποκλεισμού των σημάτων κινητής τηλεφωνίας.
Νικολάου: Δεν έχει γίνει καμία απολύμανση στις φυλακές εδώ και πέντε χρόνια
Η Σοφία Νικολάου πρόσθεσε ότι εδώ και πέντε χρόνια και δεν έχει γίνει καμιά απολύμανση στις φυλακές, ούτε μυοκτονίες ούτε απεντομώσεις. «Εχουμε πέντε εκατομμύρια εκκρεμή αιτήματά κι άλλα πέντε εκατομμύρια εκκρεμείς συμβάσεις», τόνισε. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, 3000 ποντίκια ξεχύθηκαν πάνω στους υπαλλήλους που άνοιξαν μια πόρτα που δεν είχε ανοιχθεί ποτέ στις φυλακές Ναυπλίου. «Στους ισόγειους και υπόγειους χώρους του σωφρονιστικού καταστήματος Ναυπλίου και ιδιαίτερα στις αποθήκες και στους αεραγωγούς υπήρχαν χιλιάδες ποντίκια».
Οσον αφορά συνολικά τα θέματα υγείας στις φυλακές αλλά και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση την περίοδο του κορωνοϊού η κ. Νικολάου σημείωσε ότι «κινηθήκαμε συντονισμένα, γρήγορα και αποφασιστικά μέσα στην πανδημία. Προμηθεύσαμε τα καταστήματα με υγειονομικό υλικό και είδη προσωπικής υγιεινής. Απαγορεύσαμε μεταγωγές, επισκεπτήρια, κλπ. Κρατήσαμε τον κορωνοϊο έξω από τις φυλακές. Εθελοντές νοσηλευτές έκαναν θερμομετρήσεις».
Νικολάου: Θα δώσουμε κίνητρα σε γιατρούς να εργαστούν στις φυλακές
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα για την Ηπατίτιδα C, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ αλλά και πρόγραμμα απεξάρτησης στις φυλακές, ενώ θα υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας με τον Ερυθρό Σταυρό για πρόγραμμα εκπαίδευσης κρατουμένων στις Πρώτες Βοήθειες. «Όλοι οι κρατούμενοι ασχέτως αν έχουν ΑΜΚΑ ή όχι λαμβάνουν τα φάρμακα τους. Έχουμε μόλις επτά μόνιμους γιατρούς στις φυλακές. Οι γιατροί δεν έχουν τα κίνητρα να εργαστούν στις φυλακές. Κάναμε πρόσκληση ενδιαφέροντος. 38 γιατροί θέλησαν να εργαστούν σε 13 καταστήματα της χώρας. Εξετάζουμε να δώσουμε κίνητρα στους γιατρούς, με αυξήσεις, μοριοδότηση ακόμα και να κάνουν το αγροτικό τους στις φυλακές. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε ζητήματα υγείας καλύτερα».
«Οι φυλακές δεν μπορεί να είναι καταστήματα εγκληματικής εκπαίδευσης»
Όσον αφορά τις υποδομές στο σωφρονιστικό σύστημα η κ. Νικολάου αναφέρθηκε στον Κορυδαλλό λέγοντας πως είναι εμφανές το πρόβλημα του υπερπληθυσμού ενώ χαρακτήρισε την συγκεκριμένη φυλακή «άντρο ανομίας». «Ειναι εμφανές το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Μετακινήθηκαν σε άλλα καταστήματα της επαρχίας 500 κρατούμενοι. Επαναφέραμε την ηρεμία. Ο Κορυδαλλός εξακολουθεί να είναι άντρο ανομίας. Συμμορίες έδιναν ραντεβού στον Κορυδαλλό για έκνομες ενέργειες. Οι φυλακές δεν έκλειναν. Η πρώτη φορά που χτύπησε το κουδούνι για να μπουν στα κελιά τους ήταν τον Αύγουστο του 2019. Ήταν όλα ανοιχτά, οργάνωναν παιχνίδια και πάρτι. Σπάσαμε τις μαφίες του Κορυδαλλού. Κάναμε έκτακτες μεταφορές και έτσι σπάσαμε τις μαφίες του Κορυδαλλού που ήταν τα αφεντικά της φυλακής. Το προσωπικό ήταν πλήρως απαξιωμένο, υπό τον πλήρη έλεγχο των συμμοριών, ανίκανοι να προσφέρουν. Πλέον τα ηνία τα έχουν οι υπάλληλοι. Τα καταστήματα δεν μπορεί να είναι καταστήματα εγκληματικής εκπαίδευσης».
«Νέο σωφρονιστικό κατάστημα στη Δράμα»
Ως προς τα καινούργια καταστήματα που θα δημιουργηθούν αλλά και την μετατροπή υπαρχόντων καταστημάτων, η κ. Νικολάου ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν τα εγκαίνια ενός σύγχρονου κατάστημα στη Δράμα. «Η πτέρυγα Κορυδαλλού 2 των γυναικείων φυλακών είχε επιλεχθεί για κρούσματα κορωνοϊου. Θα γίνει μετατροπή του καταστήματος Δομοκού σε πειθαρχική φυλακή και για κρατούμενους για ειδεχθή εγκλήματα. Μεγάλο στοίχημα για εμάς να καταφέρουμε να εξαλείψουμε περιστατικά μπούλινγκ στις φυλακές από απείθαρχους. Σχεδιάζεται νέο κατάστημα στην Χαλκίδα και καταστήματα για οικονομικής φύσεως εγκλήματα. Κατάστημα 600 θέσεων στο Λασίθι. Μεγάλο στοίχημα να διαχωρίσουμε τους κρατούμενους. Δεν μπορεί να προαυλίζονται μαζί κρατούμενοι για οικονομικά εγκλήματα με κρατούμενους για ειδεχθή εγκλήματα. Ο Δομοκός θα είναι για τα ειδεχθή και για τρομοκράτες. Το πιο αποφασιστικό βήμα είναι το Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών στο Θριάσιο. Τρέξαμε μέσα στην πανδημία πάρα πολύ. Θα είναι φυλακή μόνο υποδίκων και όχι καταδίκων και βαρυποινιτών. Βασίζεται σε πρότυπες μελέτες», κατέληξε η κ. Νικολάου.