Η αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποκορυφώθηκε χθες με τη δήλωση-βόμβα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, σε μια ασυνήθιστη κίνηση, παρενέβη στα εσωκομματικά, άδειασε ουσιαστικά τον νυν πρόεδρο του κόμματος και υπέδειξε νέα εκλογή αρχηγού, στο παρά πέντε του Συνεδρίου και λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές.
Η κίνηση του πρώην προέδρου να μη παραμείνει σιωπηλός, όπως είχε υποσχεθεί, αλλά να αναμειχθεί στο θέμα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί νέα δεδομένα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το βάζει σε τροχιά νέας εσωστρέφειας. Ο κ. Τσίπρας με την αιφνιδιαστική παρέμβασή του απουσιάζει από το Συνέδριο, αλλά εμφανίζεται ουσιαστικά να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο.
Στελέχη από το περιβάλλον του αναζητούν, από χθες το βράδυ, το πρόσωπο που, όπως εκτιμούν, θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη και να αποτελέσει την πολιτική απάντηση σε έναν αρχηγό που εξελέγη μεν μόλις πριν από πέντε μήνες, αλλά δεν έχει ακόμη πείσει ότι μπορεί να ανατρέψει τα δημοσκοπικά δεδομένα και να δώσει νικηφόρα πνοή στον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ.
Πρότεινε νέα εκλογή ηγεσίας
Ο πρώην πρωθυπουργός στην παρέμβασή του πρότεινε εκ νέου εκλογή ηγεσίας από τη βάση, ωθώντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν νέο διχασμό και κύκλο εσωστρέφειας, που δεν βοηθάει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανατάξει τις δυνάμεις του ενόψει ευρωεκλογών. Στη δήλωσή του κατηγόρησε αρχικά τον νυν πρόεδρο ότι επιδιώκει μια «λευκή επιταγής τριετίας», ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, κάτι που, όπως είπε, προεξοφλεί μια εκλογική αποτυχία. Παράλληλα, άφησε σοβαρές αιχμές σε όλες τις εσωκομματικές πλευρές, όπως και σε όσους αποχώρησαν και συγκρότησαν στη συνέχεια τη «Νέα Αριστερά» με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση.
Ο κ. Τσίπρας επέκρινε, με πρωτοφανή σφοδρότητα, «φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας που έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έθεσε ουσιαστικά και ο ίδιος τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υπό προθεσμία. Επέκρινε, επίσης, τα στελέχη που έμειναν στο κόμμα και διαφωνούν με την πολιτική συμπεριφορά του Στέφανου Κασσελάκη «σιωπηλά να περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν, αδιαφορώντας για το τι αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα». Με λίγα λόγια, τους ακύρωσε όλους!
Ποιοι επικρίνουν την παρέμβαση Τσίπρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και άτομα κοντά στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα αιφνιδιάστηκαν με την ανακοίνωση-καταπέλτη του πρώην πρωθυπουργού. Πολλοί διαφώνησαν με την κίνησή του να αναμειχθεί τόσο φανερά στις εσωκομματικές διαδικασίες, λέγοντας πως, αν ο Στέφανος Κασσελάκης επανεκλεγεί πανηγυρικά από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα αποτελεί ήττα για τον πρώην πρόεδρο. Αναφέρουν, επίσης, ότι σε αυτό το ενδεχόμενο η συμβίωση του κ. Κασσελάκη με τον πρώην πρόεδρο στο εξής, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι δύσκολη και η «συγκατοίκηση» αβίωτη πολιτικά.
Ακόμη και η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε την παρέμβαση Τσίπρα, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός με αυτήν του την κίνηση «έβαλε το κερασάκι στην τούρτα της διάλυσης και τίναξε στον αέρα το Συνέδριο με το... καλημέρα».
Ήδη, ο Στέφανος Κασσελάκης, από το βήμα του Συνεδρίου, έριξε τα πρώτα καρφιά στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στα κορυφαία στελέχη, χρεώνοντάς τους ότι ουδέποτε έκαναν ουσιαστικά αυτοκριτική για την ήττα του Ιουλίου 2019, ούτε ανέλαβαν την ευθύνη της μεγάλης ήττας το καλοκαίρι του 2023.
«Ο δρόμος έχει ανοιχτεί. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, να ναρκοθετήσει αυτόν τον δρόμο της μεγάλης αλλαγής», είπε ο κ. Κασσελάκης, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον Αλέξη Τσίπρα.
Συνεργάτες Κασσελάκη: Κινείται όπως με τον Αλαβάνο...
Ας σημειωθεί ότι μόλις έγινε γνωστή η παρέμβαση Τσίπρα, συνεργάτες του κ. Κασσελάκη, σε μια πρώτη αντίδραση, σημείωναν δηκτικά ότι «η Ιστορία επαναλαμβάνεται», υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός κινείται με τον διάδοχό του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όπως με τον προκάτοχό του, Αλέκο Αλαβάνο. Μάλιστα, τόνιζαν πως η χρονική στιγμή που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να παρέμβει «δεν βοηθάει την κατάσταση, την κάνει χειρότερη, με ενδεχόμενο ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τον χώρο στον οποίο ο ίδιος ομνύει» και πρόσθεταν πως ο κ. Τσίπρας «τα έβαλε με όλους»: τον Κασσελάκη, τους διαφωνούντες, αλλά και τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε ένα τυχόν αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα να μη χρεωθεί και στον ίδιο, αλλά σε όλους τους άλλους.
Μάλιστα, στο ερώτημα εάν μιλάμε πλέον για ανοικτή σύγκρουση Τσίπρα-Κασσελάκη, σημειώνουν: Είναι αναπόφευκτη σύγκρουση, πάντα υπήρχε, απλώς με ενδιάμεσους εκπροσώπους…». Λίγη ώρα αργότερα ο Στέφανος Κασσελάκης από το βήμα του Συνεδρίου σήκωσε το γάντι και απάντησε στον προκάτοχό του αποδεχόμενος την πρόταση για νέες κάλπες.
Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιγράφοντας τους λόγους της αποχώρησής του από το κόμμα και αρνούμενος ότι τον οδήγησε στην έξοδο η εσωκομματική ήττα. Αναφέρει σε ανάρτησή του:
«Όχι Αλέξη μου δεν φύγαμε γιατί χάσαμε. Φύγαμε γιατί βλέπαμε την εξαέρωση του κόμματός μας, και ποιος μπορεί να υποστηρίξει, με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν δικαιωθήκαμε με αυτή την επιλογή. Και αυτό δεν άρχισε με τον Κασσελάκη, που σε αυτό τουλάχιστον έχει δίκιο όταν λέει ότι αν είχαμε ένα στιβαρό κόμμα δεν θα είχε κερδίσει. Άρχισε το βράδυ των εκλογών του 2019, όπου ανακοίνωσες στο κόμμα μας ότι θα τα αλλάξεις όλα, τη στιγμή που πήραμε 31,5%, ένα εντυπωσιακό ποσοστό μετά από εφαρμογή μνημονίου. Άρχισε όταν αρνήθηκες να φτιάξουμε ένα πολιτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και το έλλειμμα αξιοπιστίας που έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις μετά το 2017. Άρχισε όταν ήθελες να φτάσεις τον Μητσοτάκη και τον Ανδρουλάκη με πάνω από 100.000 ψήφους στις εσωκομματικές εκλογές και επέβαλες να ψηφίζουν μέλη με δύο ευρώ την ίδια μέρα. Άρχισε με την ανοχή σου στη θεωρία περί εσωτερικών εχθρών, και από ό,τι βλέπουμε οι εσωτερικοί εχθροί όλο και πολλαπλασιάζονται εντός ΣΥΡΙΖΑ. Άρχισε όταν πρώτα εσύ ήθελες τη αδιαμεσολάβητη σχέση με τη βάση, δηλαδή χωρίς καμία λογοδοσία στα όργανα, δημιουργώντας ένα κόμμα που δεν συζητά πολιτικά και ιδεολογικά. Άρα πριν μας "αναλύσεις" τους λόγους για τους οποίους φύγαμε κάποιοι, μήπως να αρχίσεις εσύ με μια στοιχειώδη αυτοκριτική; Θα ήταν μια καλή αρχή!».
Υποψήφιοι πρόεδροι από το περιβάλλον Τσίπρα;
Όλα τα βλέμματα τώρα στρέφονται στις παρασκηνιακές κινήσεις που γίνονται για να επιλεγεί ενιαία υποψηφιότητα απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Ορισμένα από τα ονόματα που ακούγονται είναι σταθεροί συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία πρώτη ξεκίνησε το κύμα αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη μόλις έγινε γνωστή η πρόθεσή του να επανιδρύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, με το επίμαχο ερωτηματολόγιο. Ακούγεται επίσης το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου, του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Αλέξη Τσίπρα. Ας σημειωθεί ότι αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε μια χθεσινοβραδινή δήλωση του κ. Τεμπονέρα, ότι το κόμμα επιστρέφει τώρα στους νόμιμους ιδιοκτήτες του.
«Είναι η ώρα να μιλήσει η οργανωμένη βάση και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα το κόμμα επιστρέφει στους πραγματικούς και νόμιμους ιδιοκτήτες του», είπε με νόημα, μετά την παρέμβαση Τσίπρα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Διονύσης Τεμπονέρας, προσερχόμενος στο Συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ.