Η Ελλάδα και η Τουρκία διερευνούν τη διεξαγωγή συνομιλιών για θαλάσσιες ζώνες, γράφει το πρακτορείο Reuters.
Η Ελλάδα και η Τουρκία θα διερευνήσουν εάν μπορούν να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, δήλωσε την Τετάρτη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Το Reuters γράφει: «Οι γείτονες Ελλάδα και Τουρκία, και οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αλλά ιστορικοί εχθροί, βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για μια σειρά από ζητήματα, από τον εναέριο χώρο μέχρι τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο και την εθνικά διαιρεμένη Κύπρο».
Τι γράφει το Reuters για τις θαλάσσιες ζώνες
«Μια συμφωνία σχετικά με το πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι θαλάσσιες ζώνες τους είναι σημαντική για τον καθορισμό των δικαιωμάτων επί πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου και σχεδίων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας».
«Οι εντάσεις έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και οι δύο χώρες συμφώνησαν πέρυσι να επανεκκινήσουν τις σχέσεις τους, υποσχόμενες να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να εργαστούν για τα ζητήματα που τις χώριζαν» συνεχίζει.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την Τρίτη και συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με δηλώσεις της τουρκικής προεδρίας και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την έναρξη συζητήσεων σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο, ανέφερε το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, καταλήγει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με δήλωση του ΥΠΕΞ: «Οι δύο ηγέτες έδωσαν την εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα. Είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας».