Τη στήριξη της Ελλάδας στη διεθνή προσπάθεια προστασίας των γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν, επανέλαβε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντησή της με Αφγανές βουλευτές, δικαστές και δικηγόρους.
«Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να παραμείνει απούσα από τη διεθνή προσπάθεια που καταβάλλεται για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν», υπογράμμισε η κ. Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντησή της με τις γυναίκες που έφτασαν στη χώρα μας με τις οικογένειές τους από το Αφγανιστάν, καθ' οδόν προς τον τελικό τους προορισμό.
Οπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η χώρα μας ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματα φιλοξενίας ευάλωτων κατηγοριών Αφγανών γυναικών και με πνεύμα αλληλεγγύης έκανε σαφή τη σπουδαιότητα που αποδίδει στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης».
Μάλιστα, ευχήθηκε από καρδιάς να επιστρέψουν μια μέρα στην πατρίδα τους, σε ένα Αφγανιστάν που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και θα παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες του, ανεξάρτητα από το φύλο ή άλλη διάκριση.
«"Οι γυναίκες έχουν δύναμη και γνώση". Δικά σας είναι τα λόγια, δικός σας ο αγώνας, δική μας όμως η στήριξη, η συμπαράσταση. Δεν θα σας εγκαταλείψουμε. Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα», πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου.
Αναφερόμενη στον ρόλο της διεθνούς κοινότητας, σημείωσε ότι στόχος είναι η προστασία κάθε γυναίκας, κάθε ευάλωτου ατόμου. «Στόχος και ευθύνη. Ευθύνη για όλα τα κράτη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πετύχουν τη διεθνή συνεργασία, επιλύοντας τα προβλήματα οικονομικής, κοινωνικής, εκπολιτιστικής και ανθρωπιστικής φύσεως που ανακύπτουν σε όλο τον κόσμο, προάγοντας και ενθαρρύνοντας τον σεβασμό προς τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Στόχος να περιφρουρήσουν την ισότητα, χωρίς διακρίσεις φυλής, φύλου, γλώσσας ή θρησκείας, όπως ρητά αναφέρει η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα οικουμενικά δικαιώματα των γυναικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τοπικά ήθη, πολιτιστικές ιδιομορφίες και θρησκευτικές παραδόσεις. «Δεν αίρονται από πολιτικές, θρησκευτικές ή στρατιωτικές ηγεσίες, δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Το δικαίωμα στη μόρφωση, στην ελεύθερη κυκλοφορία, στον αθλητισμό, στην εργασία, στη συμμετοχή στην πολιτική ζωή, που θεωρούνταν δεδομένα μέχρι πρότινος στο Αφγανιστάν, δεν είναι πλέον μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Είναι πραγματικά οδυνηρό ότι στις 5 Οκτωβρίου, ημέρα που γιορτάζεται στο Αφγανιστάν η εθνική ημέρα εκπαίδευσης, δεν επιτράπηκε η είσοδος των κοριτσιών στα γυμνάσια» επισήμανε η κ. Σακελλαροπούλου.
Τέλος, υπενθύμισε την κοινή έκκληση που απηύθυναν πρόσφατα γυναίκες Πρόεδροι και πρωθυπουργοί στους σημερινούς και μελλοντικούς κατόχους της εξουσίας στο Αφγανιστάν, να υποστηρίξουν και να προωθήσουν τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών, σε τομείς όπως η απασχόληση, η εκπαίδευση, η πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ο πολιτισμός και τα δημόσια αξιώματα και να απέχουν από κάθε μορφή βίας εναντίον τους.
«Ξέρουμε, ασφαλώς, πως δεν αρκούν οι εκκλήσεις και οι δηλώσεις, πως μένουν να γίνουν πολλά. Ομως, είμαστε στο πλευρό σας, συναισθανόμαστε τον πόνο και την απόγνωσή σας, θαυμάζουμε το θάρρος και τη δύναμή σας», σημείωσε καταληκτικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανέφερε -μεταξύ άλλων: «Η Ελληνική Πολιτεία στο ανώτατο επίπεδο δίνει χείρα φιλίας και συμπαράστασης σε ανθρώπους που διώχτηκαν από τη χώρα τους λόγω του φύλου τους και των πολιτικών τους πεποιθήσεων».
Σακελλαροπούλου: Κορυφαία εθνική προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού
Επίσης, η κ. Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου. Οπως τόνισε, «αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα η ανάγκη επίλυσης με την αναζήτηση μιας συμφωνημένης λύσης για το Κυπριακό ζήτημα».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχήθηκε στην κ. Δημητρίου κάθε επιτυχία στο νέο της αξίωμα, τόνισε ότι η «Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια να αποκρούσουμε οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εκ μέρους της Τουρκίας, όπως δυστυχώς είδαμε πρόσφατα και στο θέμα των Βαρωσίων».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η τακτική επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου θα βοηθήσει στον καλύτερο συντονισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η υγειονομική κρίση, η οικονομία, η μετανάστευση και φυσικά πάνω απ’ όλα το Κυπριακό.
Αναφερόμενη στις διμερείς επαφές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, υπογράμμισε ότι μόνο θετικά μπορούν να προσφέρουν και τόνισε ότι ιδιαίτερα η διακοινοβουλευτική επικοινωνία είναι σημαντική γιατί αποσκοπεί και ενισχύει τον καλύτερο συντονισμό και την αλληλοκατανόηση των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων των δύο λαών.
Στη Θεσσαλονίκη η ΠτΔ για την τελετή απονομής του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»
Επίσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα μεταβεί αύριο, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, για την τελετή απονομής του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», που θα γίνει στη Ροτόντα στις 18:30.