Άδοξα και χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 του Συντάγματος έληξε η κυβερνητική πρωτοβουλία για τη νέα αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού.
Το θέμα που άνοιξε μετά την συνέντευξη της κ. Τζάκρη στον Εθνικό Κήρυκα δεν έκλεισε επιτυχώς, κυρίως λόγω της απροθυμίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συναινέσει στην πρόταση του υπουργού των Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη να αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί και να μετρά η ψήφος των αποδήμων ισότιμα. Κάπως έτσι, το νομοσχέδιο που ψήφισαν συνολικά 213 βουλευτές, έλαβε 190 ψήφους (23 καταψήφισαν) καθώς πέραν της ΝΔ, το στήριξαν ΚΙΝΑΛ και ΕΛ.ΛΥΣΗ. Το ΚΚΕ (που ήταν πρωτεργάτης του ισχύοντος πλαισίου) διαφώνησε όπως και το Μέρα25 που επεδίωκε μια ακόμα πιο προωθημένη αλλαγή.
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε την δική του τροπολογία, όχι μόνο δήλωσε πως δεν στηρίζει την πρωτοβουλία αλλά απείχε και από την ψηφοφορία επικαλούμενος και πάλι τους γνωστούς λόγους για τον τρόπο λειτουργίας και των διαδικασιών της Βουλής.
«Η αριστερά γι’ ακόμα μια φορά θα εμποδίσει τους απόδημους Έλληνες να ψηφίσουν», είπε κατά την καταληκτική του ομιλία ο υπουργός των Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, διαπιστώνοντας πως δεν υπάρχει το απαιτούμενο πλαίσιο συνεννόησης.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την αποτυχία εξεύρεσης συναινετικής λύσης, παραμένει σε ισχύ το καθεστώς που ψηφίστηκε επί Θεοδωρικάκου το 2019 και ρυθμίζει την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού υπό το πρίσμα όμως δύο βασικών περιορισμών: φυσική παρουσία στη χώρα και κάποια μορφής σχέση με αυτή (φορολογική δήλωση ή περιουσία).