Μία ακόμη πύρρειο νίκη πέτυχε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία, η οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία επί των παρόντων την πρότασή του για συνέδριο στις 23-25 Φεβρουαρίου και Κεντρική Επιτροπή στις 11-12 Νοεμβρίου.
Με το «καλημέρα» ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε μια ισχυρή δόση της σκληρής κομματικής πραγματικότητας, παραμένοντας συνδεδεμένος μέσω τηλεδιάσκεψης με την Αγίου Κωνσταντίνου από τη Νέα Υόρκη για περισσότερες από επτά ώρες.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση του επεφύλαξε ένα γενναιόδωρο... καλωσόρισμα στην Πολιτική Γραμματεία, βάζοντάς τον στο στόχαστρο μιας σφοδρής κριτικής για τα πεπραγμένα του στο κόμμα σε λιγότερο από έναν μήνα που βρίσκεται στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης Κασσελάκη, ποιοι κατά και ποιοι λευκό
Από τα 43 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, υπέρ της εισήγησης του νέου προέδρου για συνέδριο τον Φεβρουάριο ψήφισαν οι 20, ανάμεσά τους η Όλγα Γεροβασίλη και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ σε εκείνους που δεν έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» μετρήθηκαν 21 μέλη, που τάχθηκαν είτε με το «κατά», είτε με το λευκό, είτε επέλεξαν να απουσιάζουν την ώρα της ψηφοφορίας.
Σε εκείνους που καταψήφισαν την εισήγηση Κασσελάκη ήταν 10 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, οι 9 της «Ομπρέλας» του κ. Τσακαλώτου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος της ομάδας των «6+6», με τους περισσότερους της συγκεκριμένης τάσης να τάσσονται με το λευκό, στάση σαφώς πιο διαλλακτική σε σχέση με την υπόλοιπη εσωκομματική αντιπολίτευση και δείγμα της ανοχής που είναι διατεθειμένοι να επιδείξουν στη νέα φάση που εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ανάμεσα στα 8 λευκά που καταγράφηκαν από τους Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλο και Χαρίτση ήταν και αυτά της Σίας Αναγνωστοπούλου, της κυρίας Φωτίου και του Διονύση Τεμπονέρα.
Στους 18 που βρέθηκαν απέναντι από τον νέο πρόεδρο, στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προσμετρούν και τους 3 που επέλεξαν να απόσχουν αποχωρώντας από τη συνεδρίαση -τους κ. Ραγκούση, Θεοχαρόπουλο και Τζουμάκα-, οι οποίοι, αν παρέμεναν όπως εκτιμάται και από τις τοποθετήσεις τους, θα τηρούσαν επίσης στάσης ανοχής ψηφίζοντας λευκό.
Απειλή αποχώρησης από τον Τσακαλώτο
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάτησε το κουμπί για την αντίστροφη μέτρηση για την ενότητα του κόμματος, χαρακτηρίζοντας τις επόμενες ημέρες κρίσιμες και πολύ πιο κοντά από τους τέσσερις μήνες που θα ακολουθήσουν μέχρι το συνέδριο.
Με σκληρές αιχμές για αντικομματική συμπεριφορά Κασσελάκη, τον κατηγόρησε για πλήρη έλλειψη λογοδοσίας και ασέβεια στο ίδιο το κόμμα και στα μέλη, επικαλούμενος και τη δική του φράση για την «αδιαμεσολάβητη επικοινωνία του με τους πολίτες».
«Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» είπε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο της ομιλίας του, αφήνοντας, για πρώτη φορά ευθέως, το ενδεχόμενο της διάσπασης ορθάνοιχτο.
Το επόμενο κρας τεστ θα πρέπει να αναμένεται στην ΚΕ του Νοεμβρίου, εκεί όπου οι συσχετισμοί συνεχώς αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Ωστόσο, από την πλευρά των νεοπροεδρικών ερμηνεύουν τη στάση αυτή του κ. Τσακαλώτου περισσότερο ως πολιτικό τακτικισμό παρά ως πραγματική απειλή αποχώρησης.
Στέλεχος της πτέρυγας των νεοπροεδρικών που γνωρίζει καλά τον κ. Τσακαλώτο από τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια αναφέρει ότι η απειλή της αποχώρησης είναι μια άσκηση που την κάνει διαχρονικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αλλά κάθε φορά υπερισχύει ο κομματικός πατριωτισμός.
Σκουρλέτης σε Κασσελάκη: Λειτουργείς διχαστικά
Ο Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας το αριστερόμετρο στο οποίο είχε αναφερθεί στην πρόσφατη ομιλία του στο Κερατσίνι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είναι δεξιά λογική αλλά εκείνος το βάζει στην τσέπη του, απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Κασσελάκη.
«Ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός» του είπε, με τον κ. Κασσελάκη να επιχειρεί να παρέμβει εκείνη την ώρα, αλλά ο κ. Σκουρλέτης τού αντέτεινε αυστηρά «μη με διακόπτεις, θα ακούσεις».
Στον πληθυντικό η Έφη Αχτσιόγλου
Η Έφη Αχτσιόγλου έκανε την πρώτη της παρέμβαση και άσκησε και εκείνη μια συνολική κριτική στο πρόσωπο του νέου προέδρου, επιλέγοντας μάλιστα να του απευθύνεται στον πληθυντικό. Η πρώην τομεάρχης Οικονομικών εστίασε σε όλες εκείνες τις αναφορές του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας ανήκουστη τη θέση που εξέφρασε ότι το κεφάλαιο είναι εργαλείο για την ευημερία και τη μείωση των ανισοτήτων.
Προς υπεράσπιση Κασσελάκη
Από την πλευρά της, η προεδρική ομάδα υπεραμύνθηκε των κινήσεων του Στέφανου Κασσελάκη. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε», τόνισε ο Νίκος Παππάς, που συμπλήρωσε πως «υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατʼ ελάχιστο βιαστικές και άδικες. Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση, να τεθεί».
Ο Πάνος Λάμπρου πήγε ένα βήμα πιο πέρα για τις συμπεριφορές στελεχών που πάνε κόντρα σε κάθε αριστερή λογική ακόμη και από την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για στηρίξεις προοδευτικών υποψηφίων ζητώντας την καθαίρεση από τομεάρχες της Νίνας Κασσιμάτη, που στήριξε τον δεξιό δήμαρχο Περάματος, και της Έλενας Ακρίτα για τη στήριξή της στον υποψήφιο της ΝΔ στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού.
«Ο καλύτερος χορηγός του Μητσοτάκη»
Και μπορεί οι προεδρικοί να προσήλθαν στην Πολιτική Γραμματεία αποφασισμένοι να μη σηκώσουν με δική τους ευθύνη τους τόνους απέναντι στις σκληρές εκφράσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο ο συνήθης ύποπτος Παύλος Πολάκης... ξαναχτύπησε.
Η κριτική του για τη χλιαρή αντιπολίτευση των πρώην τομεαρχών την περασμένη τετραετία που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα για το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των εμβολίων, εκλήφθηκε περισσότερο ως προβοκατόρικη παρά ως εποικοδομητική κριτική.
Ήταν η θρυαλλίδα για να ξεσπάσει σφοδρή σύγκρουση υπό το βλέμμα του κ. Κασσελάκη, ο οποίος παρακολουθούσε από την ασφάλεια του υπολογιστή του στην αντίπερα όχθη τους κυρίους Πολάκη και Τσακαλώτο, Σκουρλέτη και Ξανθό να οξύνουν την αντιπαράθεση στο κόκκινο.
Η ένταση ήταν τέτοια που οι φωνές σήκωσαν στο πόδι τα παλιά γραφεία της ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης είπε στον αψύ Σφακιανό ότι είναι «ο καλύτερος χορηγός του Μητσοτάκη», επισημαίνοντας ότι από τις πέντε μονάδες στις εκλογές.