Ψήφος αποδήμων: Πειρασμός για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βαρουφάκης -Ποιοι βλέπουν ευκαιρία για να κάνουν πίσω - iefimerida.gr

Ψήφος αποδήμων: Πειρασμός για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βαρουφάκης -Ποιοι βλέπουν ευκαιρία για να κάνουν πίσω

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή περνά μπροστά από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή περνά μπροστά από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ / φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ένα ιδιότυπο επικοινωνιακό μπρα- ντε- φερ δημιουργίας εντυπώσεων και εξασφάλισης κομματικών πόντων, εξελίσσεται το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων.

Θέσεις που έγιναν αποδεκτές ( από τον φόβο να μην βρεθεί κάποιο κόμμα με τον «μουτζούρη» στο χέρι και χρεωθεί αποκλειστικά την ευθύνη να μην ψηφίζουν τελικά οι απόδημοι) την μια μέρα, πάρθηκαν πίσω την επόμενη όταν διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν τα μόνα που διατυπώνουν ενστάσεις και αντιρρήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση προσδοκά απόλυτη πλειοψηφία

Η κυβέρνηση, που έχει δηλώσει ότι προσδοκά στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου γι’ αυτό το σημαντικό εθνικό ζήτημα με την απόλυτη πλειοψηφία των 300 βουλευτών, έριξε πολύ νερό στο κρασί της και δέχθηκε να υποχωρήσει συμβιβαστικά σε πολλά αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης (συζητά την επιστολική ψήφο, δέχεται να τεθεί ανώτατο όριο 30 ετών αποδημίας, συνδέει το δικαίωμα ψήφου με την ύπαρξη ΑΦΜ, κ.λ.π.) προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία (άνω των 200 ψήφων), ώστε ο νόμος να εφαρμοσθεί άμεσα στις επόμενες εκλογές.

Η κόκκινη γραμμή και η υποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

Κάθετα αντίθετος, με την επίκληση ανύπαρκτων κινδύνων «αλλοίωσης του εκλογικού σώματος», εμφανίσθηκε εξ αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παράλληλα έθεσε ως κόκκινη γραμμή να μην προσμετρείται η ψήφος των αποδήμων στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα. Κάτι που προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος και δημιουργεί ψηφοφόρους δύο ταχυτήτων.

Αρχικά διαλλακτική στάση από ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25

Το ΚΙΝΑΛ αρχικά και σχεδόν αμέσως το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25, έδειξαν διαλλακτική στάση. Η κρίσιμη κίνηση ήταν αυτή του ΚΚΕ, που δέχθηκε την «κατ’ αρχήν» συζήτηση του προβλήματος. Και τούτο επειδή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ μαζί έχουν πλειοψηφία 180 ψήφων, και για να ξεπερασθεί το όριο των 200 απαιτούνταν οι ψήφοι του ΚΚΕ. Σχεδόν αμέσως, ακολούθησε και ο κ. Βαρουφάκης, με το ΚΙΝΑΛ να είναι εξ αρχής δεκτικό για το νομοσχέδιο, με ελάσσονος σημασίας όρους.
Την περασμένη Παρασκευή, στην πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, και υπό τον φόβο (και το πολιτικό κόστος) να είναι το μόνο κόμμα που αντιτίθεται, και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε… κωλοτούμπα και εμφανίσθηκε διαλλακτικός «επί της αρχής», επιμένοντας μόνο στο να εκλέγουν οι απόδημοι συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών επικρατείας (κάτι που εξ αρχής είχε δεχθεί η κυβέρνηση) και δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει όλα τα υπόλοιπα.

Στην χθεσινή, όμως, δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής, ανέκυψε ένα τεχνικό πρόβλημα: το υπουργείο Εσωτερικών διαπίστωσε ότι το ανώτατο χρονικό όριο των 30 ετών απουσίας των αποδήμων, πέραν του οποίου χάνεται το δικαίωμα ψήφου (όρος του ΚΚΕ που έγινε δεκτός από τον υπουργό Θεοδωρικάκο) δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί στην πράξη, επειδή οι κρατικές υπηρεσίες δεν μπορούν να τεκμηριώσουν το διάστημα απουσίας κάποιου από την χώρα. Ο κ. Θεοδωρικάκος πρότεινε, συμβιβαστικά, το μέτρο να εφαρμοσθεί για τους μελλοντικούς μετανάστες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά το ΚΚΕ, καίτοι ο εκπρόσωπός του στην διακομματική επιτροπή κ. Γκιόκας, αναγνώρισε το πρόβλημα, επέμεινε στην συγκεκριμένη προϋπόθεση και ζήτησε από το υπουργείο να βρει άλλες λύσεις που θα άρουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Στην σημερινή (το απόγευμα) νέα συνεδρίαση της διακομματικής, αναμένεται ο κ. Θεοδωρικάκος να καταθέσει νέα πρόταση. Πάντως, το ΚΚΕ εμμένει και στην θέση του να μην υπάρχει δικαίωμα επιστολικής ψήφου, ούτε για τους απόδημους που είναι εγκατεστημένοι πολύ μακριά από πόλεις όπου υπάρχουν προξενεία ή πρεσβείες, όπως είχε τροποποιήσει η κυβέρνηση την αρχική πρόταση της για να παρακάμψει την αντίθεση του ΚΚΕ.
Θετική, σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι είναι η στάση του ΚΚΕ, το οποίο παρά τις ενστάσεις και την επιμονή του σ’ αυτές, υπογραμμίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση πρέπει να συνεχισθεί, χωρίς ασφυκτικά χρονικά περιθώρια…»

Ο Βαρουφάκης ξαφνικά έκανε πίσω

Το αξιοπερίεργο είναι ότι ενώ σε ό,τι αφορά τα άλλα σημεία της πρότασης Θεοδωρικάκου για την ψήφο των αποδήμων, όπως την ισοτιμία της ψήφου, το κριτήριο του οικονομικού δεσμού με την Ελλάδα μέσω κατοχής ενεργού ΑΦΜ και την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, φαίνεται ότι βρίσκουν σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξαφνική εξαίρεση φάνηκε χθες ν’ αποτελεί το ΜέΡΑ 25, το οποίο σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει, (επί της αρχής, πάντως) το νομοσχέδιο.

Προς μια νέα… κωλοτούμπα στην κωλοτούμπα

Η υπαναχώρηση του κ. Βαρουφάκη και η επιμονή του ΚΚΕ να βρεθεί τρόπος ώστε να διαπιστώνεται ο χρόνος αποδημίας και να αποκλείονται του δικαιώματος ψήφου οι διαμένοντες πέραν των 30 ετών στο εξωτερικό, λειτούργησαν ως… πειρασμός για τον ΣΥΡΙΖΑ (που διαβλέπει ότι ίσως δεν θα είναι το μόνο κόμμα που δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και θα επωμισθεί στο ακέραιο το πολιτικό κόστος) για μια νέα… κωλοτούμπα στην κωλοτούμπα.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην διακομματική, ο οποίος μίλησε για αλλαγή στάσης της κυβέρνησης έναντι του κριτηρίου της 30ετούς απουσίας για την ψήφο των αποδήμων και τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνεται κινούμενη άμμος η συζήτηση και να αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά ζητήματα με προχειρότητα ή με οποιαδήποτε διάθεση πολιτικής τους εκμετάλλευσης, όπως προφανώς επιδιώκει η κυβέρνηση».

Το ΚΙΝ.ΑΛ, με δήλωση του εκπροσώπου του την διακομματική κ. Σκανδαλίδη, υπογράμμισε ότι θέση του κόμματοςείναι η διευκόλυνση και μέσω της επιστολικής ψήφου όλων των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. «Δυστυχώς κάποιοι θεωρούν ότι για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας δεν μπορούν να υποχωρήσουν από τις δικές τους θέσεις που τις θεωρούν θέσφατο, βάζοντας διάφορες δικλίδες – φράχτες», τόνισε ακόμη ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και επισήμανε επίσης την ανάγκη «ο καθένας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην κοροϊδεύει τους Έλληνες του εξωτερικού».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπρα- ντε- φερ η διαδικασία

Έτσι όπως διαμορφώνονται σήμερα οι συσχετισμοί και οι σκέψεις στο «πίσω μέρος» της λογικής των κομμάτων, εμφανίζεται αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί τελικά η διακομματική συναίνεση την οποία εμπράκτως έχει αποδείξει ότι θέλει η κυβέρνηση. Είναι άγνωστο εάν και σε ποιο βαθμό (που θα γίνει αποδεκτός από το ΚΚΕ, κυρίως, αλλά και τα άλλα κόμμα της αντιπολίτευσης) μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος-ξεκαθάρισμα από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών για να διαπιστωθεί ο χρόνος απουσίας των απόδημων στην αλλοδαπή.
Αλλά, και από την άλλη, δεν είναι εύκολο για την κυβέρνηση να προβεί σε τέτοιες και τόσες παραχωρήσεις, προκειμένου να υπερψηφισθεί το νομοσχέδιο, ώστε τελικά ο νόμος για την συμμετοχή στις εκλογές των όσων εκτός επικράτειας Ελλήνων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν δικαίωμα ψήφου ν’ αποδειχθεί στην πράξη αναποτελεσματικός και μη λειτουργικός. Προφανής σκοπός της κυβέρνησης, είναι η πρακτική αναγνώριση του δημοκρατικού δικαιώματος των αποδήμων και η ενεργός συμμετοχή τους στα κοινά της χώρας. Όχι ένας νόμος-άδειο πουκάμισο…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ