Σε δυο ταμπλό παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω έντονων ζυμώσεων μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων στο περιθώριο της προετοιμασίας της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας είναι έτοιμο και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το έχουν ήδη λάβει στα χέρια τους και αυτονόητα έχουν μπει και οι 32 υπογραφές από κάτω. Η γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είχε ήδη ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τις άλλες δυο γραμματείες ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, προκειμένου να λάβουν γνώση του περιεχομένου.
Επικοινωνία Ανδρουλάκη-Φάμελλου
Δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να υπάρξει και επικοινωνία μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο για να επιτευχθεί η αναγκαία συμπόρευση προκειμένου να κατατεθεί το αίτημα της δυσπιστίας στο προεδρείο της Βουλή ώστε να διακοπεί η κοινοβουλευτική διαδικασία και να αρχίσει η συζήτηση της πρότασης μομφής.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη εξέπεμπαν από την χθες μια κατ' αρχήν θετική στάση απέναντι σε Νέα Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να προχωρήσει η πρόταση δυσπιστίας έχοντας και το πάνω χέρι επικοινωνιακά μετά και τον αιφνιδιασμό που επιτεύχθηκε με την πρωτοβουλία Ανδρουλάκη.
Ανοιχτοί δίαυλοι υπάρχουν σε αυτή τη φάση της κατάθεσης μομφής κατά της Κυβέρνησης και μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς που φαίνεται για την ώρα να αποδίδουν στη λογική του μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων με τις συνεννοήσεις να διεξάγονται σύμφωνα με πληροφορίες σε παραγωγική κατεύθυνση ώστε να φανεί ότι χώρος έχει δυνατότητα να εκφραστεί ενιαία όταν χρειαστεί.
Ας σημειωθεί ότι για την κατάθεση πρότασης μομφής απαιτούνται 50 υπογραφές βουλευτών και κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαθέτει αυτό τον αριθμό, οπότε η σύμπλευση είναι υποχρεωτική.
Στηρίζει τη μομφή
Με κορυφαίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τάσσονται από την αρχή υπερ της προσυπογραφής της πρότασης του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος στην ευκαιρία που ανοίχτηκε για κινηθεί για πρώτη φορά μετωπικά ο χώρος και τα κόμματα της κεντροαριστεράς απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Κουμουνδούρου εξέπεμψε και εκείνη διάθεση συνεννόησης.
Από το ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη που μίλησαν δημόσια υποστηρίχτηκε ευθέως η μομφή με την επισήμανση της ανάγκης συνδιαμόρφωσης της πρότασης δυσπιστίας.
Στόχος της Κουμουνδούρου να μην αφήσει το πεδίο των κινήσεων απολύτως ελεύθερο στον Νίκο Ανδρουλάκη, ούτε να επιβληθεί στις κινήσεις κοινοβουλευτικά απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση που είναι και η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη αριθμητικά στη Βουλή.
Διπλές κάλπες
Την ίδια στιγμή ωστόσο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις δεν είδαν σε καμία φάση με καλό μάτι την «υποχρέωση» του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την πρωτοβουλία Ανδρουλάκη για ένα μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση.
Αυτά τα στελέχη φαίνεται πως ήταν και εκείνα που από τη πρώτη στιγμή χάραξαν και τη γραμμή της επιθετικής κίνησης Κασσελάκη να ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί, σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν τον αιφνιδιασμό Ανδρουλάκη.
Το τελεσίγραφο που έθεσε πολιτικά στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιοδεύοντας στη Βοιωτία ως εξοδούχος παρήλθε χωρίς νεότερες εξελίξεις μέχρι αυτή την ώρα με στελέχη της Κουμουνδούρου να επιμένουν ότι η πρόταση δυσπιστίας σε αυτή τη φάση μόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη βοηθά να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα που βρίσκεται στα κάγκελα με τον πρώην υπουργό μεταφορών και το Μέγαρο Μαξίμου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των Τεμπών.
Οι στενοί συνεργάτες του κ. Κασσελάκη μάλιστα σημείωναν ότι την πρόταση μομφής δεν την θέλει ούτε η βάση την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ακούει κατά προτεραιότητα.
Έτσι για τον Στέφανο Κασσελάκη πλέον ήταν μονόδρομος να ζητήσει διπλές κάλπες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 9 Ιουνίου μαζί με τις ευρωεκλογές.
Παράθυρο ευκαιρίας
Σε αυτή τη φάση σημείωνε έμπειρο πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε διπλές κάλπες ένα μόλις χρόνο μετά τις προηγούμενες εθνικές εκλογές εκείνος που θα είχε πραγματικό συμφέρον θα ήταν ο κ. Κασσελάκης καθώς θα εξασφάλιζε την είσοδό του στη Βουλή.
Σε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που θα του άνοιγε ο κ. Μητσοτάκης και με το δεδομένο οτι γίνονταν εκλογές σε δυο μήνες αυτές θα ήταν λίστα και όχι με σταυρό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να φτιάξει… μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα στα μέτρα του όπως εκτίμησε το ίδιο στέλεχος.