Με νέο πρόσωπο στη νευραλγική θέση του γραμματέα θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο και μετά, καθώς βάσιμες πληροφορίες θέλουν τον Πάνο Σκουρλέτη να μη θέτει εκ νέου υποψηφιότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία που έγινε στην Κουμουνδούρου, αν και ξεκαθάρισε ότι πήγε κυρίως για να «ακούσει» τους συντρόφους του, έδωσε το στίγμα του για το πώς θα πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
«Να αποφύγουμε τον κίνδυνο της εσωστρέφειας και να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση για τον μετασχηματισμό του κόμματος», ανέφερε, κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας σε πρωτοβουλίες για εγγραφή περίπου 180.000 μελών (10% του εκλογικού ποσοστού). Είναι όμως προφανές ότι το νέο κόμμα θα το «τρέξει» νέο πρόσωπο και ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές.
Ο καλός στρατιώτης Νάσος Ηλιόπουλος
Από τα πρόσωπα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για να πάρουν τα «κλειδιά» του κόμματος είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος, που διεκδίκησε -κάτω από δύσκολες συνθήκες- τον δήμο Αθηναίων, αλλά και άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις με τη δουλειά του στο υπουργείο Εργασίας. Ο Νάσος Ηλιόπουλος ανήκει ηλικιακά στη γενιά των στελεχών που έχει επιλέξει να δώσει ρόλους ο Αλέξης Τσίπρας και βρίσκεται στη στενή ομάδα κρούσης του προέδρου του κόμματος. Είχε επίσης ενεργό συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας επί της ουσίας «στρατιώτης» και όχι υποψήφιος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Αρωμα γυναίκας
Πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν να υπάρχουν σκέψεις και για ανάθεση των καθηκόντων του γραμματέα σε γυναικείο πρόσωπο, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα προέρχεται από τη νέα γενιά ή αν θα πρόκειται για πρόσωπο με επαρκή και δοκιμασμένη πολιτική και οργανωτική εμπειρία.
Και νέο εκπρόσωπο ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτημα είναι, επίσης, εάν η Έφη Αχτσιόγλου θα παραμείνει εκπρόσωπος Τύπου και μετά τις εκλογές. Προς το παρόν εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντα της εκπροσώπου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ράνια Σβίγκου, μετά από τετραετή θητεία στη συγκεκριμένη θέση, επιθυμεί να αλλάξει ρόλο, αν και δεν κατόρθωσε να εκλεγεί βουλευτής.
Τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, θα διαφανούν οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κομματικές θέσεις. Ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επίσης, θα οριστούν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, πιθανόν να εκλεγεί γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και να οριστούν οι τομεάρχες, πρόσωπα που θα απαρτίζουν στο εξής τη νέα ομάδα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεγάλο και μαζικό κόμμα
Στη συζήτηση που άνοιξε πάντως στο εσωτερικό του κόμματος αποτελεί κοινό τόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε μεγάλο και μαζικό κόμμα. Φαίνεται όμως ότι η πολιτική του κατεύθυνση, το πρόσημο της πολιτικής στο σχέδιό του αλλά και ο τρόπος έγκρισης ή απόρριψης των νέων μελών θα είναι τα πιο hot σημεία στον εσωκομματικό διάλογο, καθώς σε αυτά εντοπίζονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις.
Το υψηλό πάντως εκλογικό ποσοστό (31,5%), με δεδομένη τη συντριπτική παράσταση νίκης που απέκτησε η ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές, φαίνεται να βάζει φρένο στα σενάρια αλλαγής ονόματος, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη στιγμή του είχε συμπαγή στήριξη «πολιτών που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήφισαν αντιδεξιά και με ταξικά κριτήρια», σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου.
Αναζητούν τρόπο αντιπολίτευσης
Την ίδια ώρα και ενώ τρέχουν οι εσωκομματικές διαδικασίες για τη διπλή ΚΕ και το συνέδριο που πιθανόν να γίνει ακόμα και στις αρχές της νέας χρονιάς, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να διαμορφώσουν γραμμή απέναντι στη θερινή κοινοβουλευτική μάχη με τη νέα κυβέρνηση. «Θα είναι το βάπτισμα του πυρός», υποστήριξε ο Νίκος Βούτσης, και στο κοινοβουλευτικό πεδίο αναζητείται η κατανομή ρόλων ώστε η εικόνα του κόμματος να έχει και ανανέωση αλλά και κοινοβουλευτική επάρκεια… οπότε είναι πιθανό να δούμε σε ρόλο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και έμπειρα στελέχη. Για την ώρα, οι απαντήσεις που δίνουν στο ερώτημα «τι αντιπολίτευση θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;» περιγράφονται από δύο λέξεις: «προγραμματική» και «μαχητική». Προϊδεάζοντας για σκληρή στάση στα θέματα που θα επιχειρήσει να «ξηλώσει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θεωρούνται στην Κουμουνδούρου «κατακτήσεις» της αριστερής διακυβέρνησης.