Με την γενική παραδοχή πως η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα έχει καθηλώσει τα μεγέθη του προϋπολογισμού κάνοντας επικίνδυνη οποιαδήποτε εκτίμηση για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, ξεκίνησε η επίμαχη συζήτηση στη Βουλή.
Ο γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας, Μπάμπης Παπαδημητρίου αναγνώρισε πως κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη της πανδημίας. Ωστόσο όπως είπε, απέναντι στην επιθετικότητα του ιού θα περίμενε κανείς τον κατευνασμό των αντιπαραθέσεων. « Πουθενά βεβαίως η αντιπολίτευση δεν σωπαίνει αλλά δεν κηρύσσει και τη διχόνοια σπέρνοντας την καταστροφή. Σε αυτή τη συμπαράταξη άμυνας δεν συμφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση, γι’ αυτό δεν στήριξε και την προσπάθεια. Η ολιγάριθμη ομάδα που κουμαντάρει τα πράγματα στην Κουμουνδούρου δείχνει να μην καταλαβαίνει», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε πως η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρότατους περιορισμούς και έχει αναλογικά λιγότερα κρούσματα από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
«Τα εμβόλια μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε σκληρά και να καλύψουμε τη ζημιά», σημείωσε με νόημα και ξεκαθάρισε: «καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει με ακρίβεια για την τροπή της πανδημίας που θα επηρεάσει την οικονομία το 2021 και πιθανότατα το 2022».
Ο κ. Παπαδημητρίου επιτέθηκε ακόμα, στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για μανιοκαταθλιπτική κινδυνολογία που εμφανίζεται στα κόμματα της «ντεμέκ αριστεράς».
Απαντώντας η Έφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως βρίσεκται μακιρά από την κοινωνική πραγματικότητα καθώς είναι πεισμένη από την προπαγάνδα της. «Είναι η απόλυτη κυβερνητική αποτυχία στη διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Είναι μια πρωτιά πανευρωπαϊκή», είπε και πρόσθεσε: «χάνονται ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί και το προσωπικό αποδυναμώνεται και όλοι λένε δεν υπήρχε κανένα σχέδιο! Επί μήνες στον αέρα».
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτήθηκε αν η πλειοψηφία αναγνωρίζει πολιτική ευθύνη στους χειρισμούς της τους τελευταίους μήνες και σημείωσε πως επιχειρεί να τις κρύψει με αλχημείες. «Η οικονομία δεν ανακάμπτει από μόνη της θέλει μέτρα. Εσφαλμένη πολιτική στη ποσότητα! Στις δαπάνες του κράτους 6,7 δις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Τα 24 δις του κ. Μητσοτάκη είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο», σημείωσε και κατέληξε: « ο προϋπολογισμός είναι ένα σχέδιο που αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες και επιδεινώνει το εισόδημα των ευρύτατων μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων».
Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρθηκε αρχικά στη Σύνοδο Κορυφής και επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό λέγοντας πως παρουσίασαν μια εθνική αποτυχία ως επιτυχία.
«Στη δύνη της ζοφερής πανδημίας και σε συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας, η αίσθηση αυτάρκειας και σιγουριάς της κυβέρνησης δεν πατά σε στέρεο έδαφος. Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική η κατάσταση», είπε και πρόσθεσε: «η δεύτερη φάση της πανδημίας απομυθοποίησε τη πρώτη. Η σημερινή εκδοχή προϋπολογισμού βρίσκεται στον αέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της για ανάκαμψη στη θεωρία ελατηρίου».
«Η κυβέρνηση καλλιεργεί αυταπάτες ότι με τη πολιτική της και με μεγάλη κρατική παρέμβαση θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα όλων. Σε αυτό έχει αρωγό τη χρήσιμη αντιπολίτευση. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και άλλων. Γιατί συμφωνούν στα αίτια της κρίσης! Αναπαράγουν την καινοφανή διαπίστωση πως όλοι είμαστε μαζί σε αυτό! Καλεί τον λαό να βάλει πλάτη για τη σωτηρία των επιχειρήσεων θυσιάζοντας τον στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ με τον Βασίλη Βιλιάρδο της Ελ. Λύση να προσθέτει: « οι δυσμενείς εξελίξεις και τις αβέβαιες προοπτικές είναι η συνέπεια της έλλειψης σοβαρού προγράμματος από την κυβέρνηση. Πλέον έγινε κατανοητό πως δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας».
«Νιώθω μια αμηχανία να είμαι εδώ και να συζητάμε τον προϋπολογισμό που είναι μια ματαιότητα που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν θα εφαρμοστεί. Ετοιμάστηκε σε μια στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωνε την άρση του lockdown», είπε ο Κρίτωνας Αρσένης του Μέρα25.