Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, για τον νέο προϋπολογισμό.
Έκανε λόγο για «μαθητευόμενους μάγους του νεοφιλελευθερισμού» και χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό «κείμενο εκτός χρόνου και τόπου».
«Σε μια περίοδο που οι ανισότητες διεθνώς και στη χώρα μας αυξάνονται, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για τις δύο σημαντικές κρίσεις της εποχής, την πανδημία και την ακρίβεια, τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με "λουκέτο" αλλά ούτε και κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που αποτελεί απειλή για το εισόδημα του νοικοκυριού, τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την κοινωνική της συνοχή», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης, κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Οι τακτικές δαπάνες για το δημόσιο σύστημα υγείας είναι μειωμένες. Οι εγχώριοι μαθητευόμενοι μάγοι του νεοφιλελευθερισμού επιτίθενται στο δημόσιο σύστημα υγείας την ώρα που η σύγχρονη διεθνής συζήτηση αφορά ακριβώς τον κεντρικό του ρόλο στην ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας», είπε.
Καταλόγισε ακόμα στην κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα γιατί με αυτόν τον τρόπο πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει το σχέδιό της για την αναπαραγωγή ενός στρεβλού, αντικοινωνικού και αντιπαραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης».
«Αντί για έναν προϋπολογισμό που να αναλογεί στις σημερινές συνθήκες, έχουμε τη διαιώνιση των ιδεοληψιών της ΝΔ που οδηγεί σε διαδοχικές κρίσεις και οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Αντί να προσπαθεί να αντιμετωπίσει ευθέως τις πολλαπλές κρίσεις, ποντάρει ουσιαστικά στη γρήγορη "εξαφάνιση" της πανδημίας, στην "παροδικότητα" του πληθωρισμού και στην υπεραισιόδοξη επιτάχυνση του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Προφανώς μετά από την καθίζηση υπάρχει ανάκαμψη. Το ερώτημα είναι τι μορφή και περιεχόμενο θα έχει. Και κυρίως: ποιους θα αφορά. Τους λίγους και ισχυρούς όπως είναι η λογική της ΝΔ ή τους πολλούς και τους κοινωνικά αδύναμους;».
Τέλος ο κ. Χαρίτσης μίλησε για την «ανάγκη πολιτικής ρήξεων, με μια ουσιαστική κρατική παρέμβαση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, διαμόρφωση δημόσιων εργαλείων σε στρατηγικούς τομείς, όπως το τραπεζικό σύστημα και η ενέργεια, στήριξη του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας και αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων που μπορούν να τραβήξουν προς τα πάνω το σύνολο της παραγωγικής βάσης της χώρας».
«Με μία πολιτική εν τέλει που θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που προσφέρει η εποχή μας για μία νέα αρχή στην οικονομία και στην πολιτική», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.