Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση 80 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές με φόντο το δυστύχημα στα Τέμπη και πεδίο αντιπαράθεσης, σε πρώτη φάση, τη Βουλή όπου την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και με την οποία συντάσσονται και τα άλλα κόμματα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν μία οργανωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας στην οποία, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «συμμετέχουν οι πιο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα».
Μιλούν ανοιχτά για πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης με στόχο «να την καταστήσουν όμηρο των δικών τους σχεδιασμών», προειδοποιώντας ότι «ματαιοπονούν». Και προετοιμάζονται για μία μάχη μέχρι τέλους, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, διότι εκτιμούν ότι αυτή η «επιχείρηση δολιοφθοράς θα συνεχιστεί μέχρι την ημέρα των ευρωεκλογών».
Μάλιστα, κομματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ανέμεναν μία οργανωμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης και θυμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει τα μέλη του κόμματος από τις 11 Μαρτίου, στο προσυνέδριο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Τότε με αφορμή τις κατηγορίες για το κράτος δικαίου είχε μιλήσει για «μία εκστρατεία και ένα γαϊτανάκι, το οποίο ένα πράγμα και μόνο δηλώνει: ότι καθώς θα βαδίζουμε προς τις εκλογές, οι αντίπαλοί μας, όπως το έκαναν εξάλλου -θέλω να θυμίσω, όχι πολύ επιτυχημένα- το 2023, θα αντικαθιστούν όλο και περισσότερο το έλλειμμά τους σε πολιτικές θέσεις με τέτοιου είδους επιθέσεις» και είχε επισημάνει ότι αυτό «διαμορφώνει και ανάλογα τα δικά μας προεκλογικά καθήκοντα, απαιτώντας να προσθέσουμε στη μαχητικότητα των δράσεων μας και την ωριμότητα των αντιδράσεών μας».
Ο πρωθυπουργός, από τον Καναδά όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους συνεργάτες του και συντονίζουν τις κινήσεις της κυβέρνησης για να αποκρούσει τις κατηγορίες και την επίθεση της αντιπολίτευσης. Σήμερα αναμένεται να διαμορφωθεί το πλαίσιο της στρατηγικής και θα αποφασιστεί και το πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.
Το αίτημα του ΠΑΣΟΚ με τις υπογραφές και των άλλων κομμάτων θα κατατεθεί την Τρίτη και σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής παύουν όλες οι δραστηριότητες της. Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας είτε ξεκινά άμεσα είτε το αργότερο εντός 48 ωρών. Καταρχήν εξετάζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, και αυτή τη στιγμή είναι το πιο πιθανό σενάριο, να μεταβληθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως έχει δικαίωμα, με την συζήτηση να μετατίθεται από το συγκεκριμένο θέμα σε συζήτηση και ψήφο για τη συνολική κυβερνητική θητεία.
Ως προς τον χρόνο έναρξης της συζήτησης μένει να αποφασιστεί αν αυτό θα γίνει άμεσα ή την Πέμπτη, καθώς την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με βασικό θέμα την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι κατά την τριήμερη συζήτηση θα αναδειχθεί ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «επιχειρούν να εκμεταλλευτούν μία εθνική τραγωδία και να τον ανθρώπινο πόνο για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση». Επίσης θα συμβάλει στην συσπείρωση του κόσμου της ΝΔ και όσων την στήριξαν στις εθνικές εκλογές. Όπως δήλωσε ο κ. Μαρινάκης «καλοδεχούμενη η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη αν κατατεθεί. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να διαπιστώσουν οι Έλληνες ποιοι συντάσσονται με την ομαλότητα, τη σταθερότητα και τη συνέχεια και ποιοι θέλουν να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας προς την πρόοδο».