Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών.
Δρομολογούνται τρεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες: η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ύστερα από το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, η προ ημερησίας συζήτηση για το δυστύχημα, την οποία έχει προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και η πρόταση δυσπιστίας που αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, όταν δημοσιοποιηθούν νέα στοιχεία.
«Όλα στο φως, η αλήθεια θα λάμψει», λένε πηγές του Μαξίμου
Το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα ξεκλειδώσει τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα καθοριστούν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των συνεδριάσεων της Βουλής. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διενέργεια προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του κ. Τριαντόπουλου, την οποία έκανε δεκτή η κυβερνητική πλειοψηφία. «Όλα λοιπόν στο φως, η αλήθεια θα λάμψει στη Βουλή και ταυτόχρονα θα αποκαλυφθεί πλήρως το σχέδιο εργαλειοποίησης και πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας από το ΠΑΣΟΚ και τους συνοδοιπόρους του», όπως ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ.
Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας τόνιζαν μάλιστα ότι «δεν έχουμε να φοβηθούμε ή να αποκρύψουμε το παραμικρό», ως εκ τούτου «υπερψηφίζουμε την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε τις συκοφαντίες του ΠΑΣΟΚ περί δήθεν «συγκάλυψης».
Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι «σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι συντασσόμαστε με το περιεχόμενο της πρότασης. Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη κίνηση του ΠΑΣΟΚ εντάσσεται στην απέλπιδα προσπάθειά του να εργαλειοποιήσει την τραγωδία των Τεμπών για φτηνά πολιτικά παιχνίδια».
Εξαπέλυσαν, δε, δριμεία επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ για την ουσία του περιεχομένου της πρότασης που κατέθεσε:
«Σήμερα ''μάθαμε'' από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ότι η περιβόητη ''συγκάλυψη'' Τριαντόπουλου δεν βασίζεται σε κάποια μαρτυρία, εντολή ή άλλο στοιχείο, αλλά συνίσταται στην απλή συμμετοχή σε ''άτυπη συνάντηση'' και στην παροχή ''ψυχικής συνδρομής'' στους αρμόδιους υπαλλήλους» αναφέρουν σκωπτικά οι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.
«Τα αντιμετωπίζουμε όλα βήμα-βήμα», λένε στην κυβέρνηση για τις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν ακόμα αποφασίσει πότε θα γίνει η προ ημερησίας συζήτηση που έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει πως θα δώσει απαντήσεις στη Βουλή και θα τοποθετηθεί αναλυτικά για όλες τις παραμέτρους του δυστυχήματος και των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την διερεύνηση του. Όμως, κυβερνητικά στελέχη συνδέουν την προ ημερησίας με την αναμενόμενη από το ΠΑΣΟΚ πρόταση δυσπιστίας. «Αν γίνει πρόταση δυσπιστίας, όπως προαναγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση τότε δεν υπάρχει λόγος για προ ημερησίας, αφού θα αφορά το ίδιο θέμα», είναι μία από τις απόψεις που υπάρχουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Η πρόθεση, όμως, του ΠΑΣΟΚ να «παίξει» το κοινοβουλευτικό του χαρτί για να πιέσει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση για τα Τέμπη μετά την κατάθεση των πορισμάτων του ΕΜΠ και της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων στο τέλος Φεβρουαρίου περιπλέκει την κατάσταση, αφού η κυβέρνηση θα σύρεται για τον επόμενο μήνα πίσω από τις εξελίξεις. «Τα αντιμετωπίζουμε όλα βήμα βήμα», είναι η άποψη ψύχραιμων φωνών στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις, η κυβέρνηση να απαντά σε κάθε αιτίαση της αντιπολίτευσης και να μείνει σταθερή στο πλαίσιο που ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στον Alpha.
Με αυτό το σκεπτικό στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επιμένουν πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για να προστρέξει η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αιφνιδιάζοντας την αντιπολίτευση. «Δεν αμφισβητείται η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας ούτε η σταθερότητα της κυβέρνησης», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Παρόλα αυτά, ουδείς αποκλείει ότι επεξεργάζονται όλα τα σενάρια για να αντιδράσουν εγκαίρως στην πίεση που αναμένουν να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.
Πλησιάζει η ώρα του ανασχηματισμού
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πλησιάζει η ώρα του ανασχηματισμού. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αναπροσαρμόσει το σχεδιασμό του και οι αλλαγές στο υπουργικό σχήμα θα γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μετά την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών μαχών με την αντιπολίτευση, προκειμένου να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της κυβέρνησης και να διορθωθούν άμεσα τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί σε μία σειρά από τομείς. Κλειδί, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, είναι η μετακίνηση του κ. Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου και οι αλλαγές που θα γίνουν στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού επιτελείου. Από εκεί και πέρα δημιουργούνται μία σειρά από καραμπόλες σε κορυφαία υπουργεία και κρίσιμο είναι ποιος θα διαδεχθεί τον κ. Γεραπετρίτη, εφόσον επιστρέψει στην Ηρώδου Αττικού. Επίσης, σύμφωνα με μία γραμμή πληροφόρησης, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το σπάσιμο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Από την κυβέρνηση αναμένεται να αποχωρήσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο για να πάρει μέρος στις επόμενες εκλογές ως υποψήφιος Πρόεδρος. Έντονα ακούγεται η επιστροφή του κ. Παπασταύρου στην κυβέρνηση, όπως και η είσοδος αρκετών βουλευτών σε θέσεις υφυπουργών.