Οι ευρωεκλογές 2024 ολοκληρώθηκαν και πλέον στο επίκεντρο τόσο των κομμάτων, όσο και της κοινής γνώμης μπαίνει η ανάλυση της κάλπης, καθώς και τα μηνύματα που προέκυψαν από την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.
Ήδη από χθες, κατά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, σχολιάζεται έντονα η άνετη επικράτηση που κατάφερε το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στους δύο από τους τρεις νομούς της Θράκης. Συγκεκριμένα, το ΚΙΕΦ, παρά τις σημαντικές απώλειες, κατάφερε και έβαψε ξανά στα χρώματά του τον εκλογικό χάρτη αποσπώντας το 27,16% των ψήφων σε Ξάνθη και το 36,10% σε Ροδόπη με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ.
Σημειώνεται ότι το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ συμμετέχει για τρίτη φορά στις ευρωεκλογές και το 2019 είχε επικρατήσει ξανά στους δύο νομούς της Θράκης.
Πανηγύρια έξω από τα γραφεία του ΚΙΕΦ Κομοτηνή μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών:
Πρόκληση με το «καλημέρα»
Μιλώντας στην εφημερίδα «Χρόνος» η πρόεδρος του ΚΙΕΦ, Τσιγδέμ Ασάφογλου επέμεινε στον χαρακτηρισμό της μειονότητας ως «τουρκικής» αντί «μουσουλμανικής» κατά το γράμμα της συνθήκη της Λωζάνης.
«Ευχαριστούμε πολύ όλο τον κόσμο, όλους τους Δυτικοθρακιώτες, την ''τουρκική'' (sic) μειονότητα, που πήγε στις κάλπες σήμερα και έστειλε ξανά ένα δυνατό μήνυμα και στην Αθήνα αλλά και στην Ευρώπη, ότι είμαστε εδώ, έχουμε πολλά προβλήματα και θέλουμε να μας ακούσουν», είπε
«Επιμένετε στον χαρακτηρισμό της μειονότητας ως ''τουρκικής'' παρά τη Συνθήκη της Λωζάννης;», ερωτήθηκε χαρακτηριστικά η Τσιγδέμ Ασάφογλου κι απάντησε: «Βέβαια, σήμερα ο κάθε μειονοτικός που πήγε στην κάλπη και ψήφισε το DEB είπε: ''Είμαι Τούρκος''».
Πώς το ΚΙΕΦ επικράτησε σε Ξάνθη και Ροδόπη
Και σε αυτές ευρωεκλογές, πολλά ήταν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης που φιλοξένησαν σειρά ρεπορτάζ από την Θράκη, δίνοντας έμφαση στους υποψηφίους του ΚΙΕΦ, την «τουρκική ταυτότητα» της μειονότητας. Τέτοια ρεπορτάζ παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων σε TRT Türk και Anadolu.
Ένα ακόμη σημείο που φαίνεται να πυροδότησε το ΚΙΕΦ φαίνεται να ήταν και η έλλειψη ισχυρών υποψηφιοτήτων από τη μουσουλμανική μειονότητα στα ευρωψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα το μειονοτικό κόμμα να συσπειρώσει ψηφοφόρους και να καρπωθεί δυνάμεις.
Υπενθυμίζεται ότι στη Ροδόπη το ΚΙΕΦ το 2019 είχε ποσοστό 38% αντί 42% του 2014 και στην Ξάνθη το 2019 συγκέντρωσε ποσοστό 25,24% αντί 25,91% το 2014, όντας το πρώτο κόμμα στις δύο περιφέρειες. Τα ποσοστά του ΚΙΕΦ στις υπόλοιπες περιφέρειες ήταν κυρίως μηδενικά έως 1%.
Η ιστορία του ΚΙΕΦ
Το κόμμα ιδρύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1991 από τον Σαδίκ Αχμέτ που είχε διατελέσει βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1989 (τότε δεν υπήρχε το πλαφόν του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή) και οποίος προήδρευσε μέχρι το θάνατό του, το 1995. Διάδοχος ήταν η σύζυγός του, Ισίκ Αχμέτ, η οποία προήδρευσε μέχρι το 1999.
Ο επόμενος επικεφαλής ήταν ο Αχμέτ Χατζηοσμάν μέχρι το 2007, όταν ο Χατζηοσμάν εξελέγη μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ). Ο επόμενος πρόεδρος, ο Μουσταφά Μποσνάκ, αντικαταστάθηκε τον Ιούλιο του 2010 από τον Μουσταφά Αλή Τσαβούς. Ο Αχμέτ Χατζηοσμάν εξελέγη το 2002 και το 2006 για το Νομό Ροδόπης με το ψηφοδέλτιο ΠΑ.ΣΟ.Κ – Συνασπισμού, ενώ ήταν και αντινομάρχης από το 2002 έως το 2007.