Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι του 2025 για την ελληνική διπλωματία - iefimerida.gr

Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι του 2025 για την ελληνική διπλωματία

Mitsotakis Erdogan
Credits: Dimitris Papamitsos

Με ταραχώδες τοπίο στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική διπλωματία αναμένεται να κάνει «ποδαρικό» το 2025.

Η έντονη φημολογία που επιβεβαιώθηκε και από υπουργικά χείλη για επερχόμενη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, με την πιθανή συμμετοχή του ψευδοκράτους στην Κύπρο, θέτει σε επίπεδο συναγερμού την ελληνική διπλωματία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε νέες περιπέτειες τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο μετά τον ηγεμονικό ρόλο που θέλει ο Ερντογάν στη Συρία

Με τον τρόπο αυτό, πέφτει ,εκτός απροόπτου, μία μάλλον άδοξη αυλαία στο γεμάτο προσδοκίες 2024, κατά το οποίο έγιναν σημαντικές προσπάθειες για συνεννόηση και σύγκλιση με την τουρκική πλευρά.  Μετά τις εξελίξεις στη Συρία και τον ηγεμονικό ρόλο που επιχειρεί να αναλάβει ο Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή, η επιχείρηση «ήσυχα νερά» που ξεκίνησε με τη Διακήρυξη των Αθηνών φαίνεται πως μπαίνει σε νέες περιπέτειες.

Η ελληνική διπλωματία θα πρέπει τη νέα χρονιά να ισορροπήσει ανάμεσα στις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας και στη διατήρηση του αναγκαίου ήρεμου κλίματος στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Το πόσο εφικτό είναι αυτό αναμένεται να διαφανεί σε πρώτη φάση κατά τη σύγκλιση του  Συμβουλίου Ανώτατης Συνεργασίας στις αρχές του νέου έτους στην Άγκυρα.

Ερωτηματικό η στάση της Τουρκίας στις μελλοντικές έρευνες της Ελλάδας σε θαλάσσιες περιοχές

Ένα ακόμη κρίσιμο σημείο στις σχέσεις των δύο κρατών θα είναι και η στάση της Τουρκίας για τυχόν μελλοντικές έρευνες ή εργασίες που ενδέχεται να πραγματοποιήσει η Ελλάδα ή η Κύπρος εντός διαφιλονικούμενων -κατά τη γείτονα- θαλάσσιων περιοχών. Όπως για  παράδειγμα τυχόν δραστηριότητες  του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» που συμμετέχει στις έρευνες για μελλοντική πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου. Όπως είναι φυσικό μια ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας, όπως συνέβη το καλοκαίρι στην Κάσο, θα δυναμιτίσει περαιτέρω την ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών.

Το Κυπριακό και η φημολογούμενη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Συρίας

Φυσικά, το Κυπριακό παραμένει πάντοτε στην ατζέντα και ως γνωστόν η Αθήνα στοχεύει στην επανέναρξη των συνομιλιών  εντός του 2025 με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στηρίζει τις πρωτοβουλίες του γ.γ. του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά στη φημολογούμενη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με δήλωση που πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Αυστρία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, με κεντρικό επιχείρημα ότι η εν λόγω περιοχή εφάπτεται με τα σύνορα της Ευρώπης. Εξάλλου, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, η πολιτική κατάσταση στη Συρία είναι μεταβατική και δεν νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία. Επιπλέον, σύμφωνα με αναλυτές, οι εξελίξεις αυτές συνδέονται με τις  προ ημερών συγκρατημένες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Η εξέλιξη πάντως αυτή, ανεξάρτητα από το ότι η όποια ενδεχόμενη συμφωνία στερείται νομιμοποίησης, κρίνεται ως ιδιαίτερα αποθαρρυντική σχετικά με την πορεία των σχέσεων Ελλάδος – Τουρκίας καθώς η ένταση που προκαλείται ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για την εμβάθυνση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών που ίσως χρειαστούν χρόνια για να  αποκατασταθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από το παρελθόν, η εξόρυξη πετρελαίου έξω από τον Πρίνο που ακυρώθηκε από τις κρίσεις του «Χόρα» και του «Σισμίκ», αλλά και οι προσπάθειες για επέκταση των χωρικών υδάτων και για να γίνουν κατοικήσιμα τα μικρά νησιά που ακυρώθηκαν από την κρίση των Ιμίων.

Τέλος, μία ακόμη πρόκληση για την ελληνική διπλωματία εντός του 2025 θα είναι το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025, η Ελλάδα αναλαμβάνει τη θέση της ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026. Η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη τόσο λόγω των πολεμικών μετώπων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, ενώ περαιτέρω αβεβαιότητα προκαλεί και η επιστροφή του απρόβλεπτου Τραμπ στον Λευκό Οίκο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ