Το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά» παρουσιάστηκε σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Παρόντες ήταν ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά και τα παιδιά της. Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εστίασε στη δημόσια υγεία. «Ακόμα και οι ειδικοί της υγείας πολλές φορές πιστεύουν ότι η δημόσια υγεία έχει να κάνει κάτι με το ΕΣΥ και τις κρατικές δομές, ότι έχει να κάνει κάτι με την αντιμετώπιση της ασθένειας. Η δημόσια υγεία είναι κάτι πολύ πιο διευρυμένο και καλύπτει όλο το φάσμα της ζωής του ανθρώπου ακόμα και στο επίπεδο που ο άνθρωπος είναι υγιής. Η δημόσια, λοιπόν, υγεία έχει στόχο όχι την αντιμετώπιση της ασθένειας αλλά το πώς θα κρατήσουμε τους πολίτες υγιείς για να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια» υπογράμμισε αρχικά.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «σε όλο αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο κυρίαρχο ρόλο παίζει η πρόληψη. Στη χώρα μας, δυστυχώς, δεν υπήρξε ποτέ οργανωμένο εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη. Ό,τι είχε γίνει ως τώρα ήταν κατά βάση αποσπασματικό, ατελέσφορο και δεν είχε μία συνέχεια για να δούμε τα αποτελέσματα κάποιων προληπτικών εξετάσεων οι οποίες γίνονταν.Εγκαινιάζουμε, λοιπόν, σήμερα το Εθνικό Πρόγραμμα Δοξιάδης που έχει να κάνει με την πρόληψη και περιλαμβάνει πρόληψη σε επίπεδο πριν τον προσυμπτωματικό έλεγχο, έχει να κάνει με την παιδική παχυσαρκία. Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή μάς έθεσε τις κατευθύνσεις στην παιδική παχυσαρκία και στον καρκίνο του μαστού. Έχει να κάνει με το πρόγραμμα της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου που θα αφορά γύρω στους 2,5 εκατομμύρια πολίτες άντρες και γυναίκες, του τραχήλου της μήτρας, πάλι 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, της καρδιαγγειακές παθήσεις 2,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Και κορωνίδα αυτού του προγράμματος είναι το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά προς τιμή της αειμνήστου πολιτικού όπου εγκαινιάζεται σήμερα και αφορά 1.300.000 γυναίκες» είπε χαρακτηριστικά.
«Στη μάχη κατά του καρκίνου το σύνολο των προληπτικών εξετάσεων»
Ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος «είναι ότι εμείς πάμε να αναζητήσουμε τους πολίτες. Παίρνουμε την κατηγορία που μας υπέδειξε η Επιτροπή των ειδικών, που είναι πιο ευάλωτη, την αναζητούμε όπως περιέγραψε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα, δίνουμε την δυνατότητα του απευθείας παραπεμπτικού και δεν μένουμε εκεί πέρα. Γιατί θα πάρει την εξέταση μια γυναίκα, τι θα κάνει αυτή την εξέταση;»
Ακολούθως επισήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο «δίνουμε τη δυνατότητα του περαιτέρω κλινικού ελέγχου από τον γιατρό και επιπλέον εξετάσεων που θα χρειαστούν. Και όλο αυτό το πλαίσιο παρέχεται δωρεάν από το κράτος. Αυτό έρχεται να συνδεθεί με μια βασική μεταρρύθμιση που ψηφίσαμε πριν από ένα μήνα και έχει να κάνει με τον προσωπικό γιατρό και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διότι όλες αυτές οι προληπτικές εξετάσεις θα έρθουν να αξιολογηθούν από έναν προσωπικό γιατρό που θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος και είναι στην πραγματικότητα η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη του πολίτη.Να μπορέσουμε στο στάδιο πριν το νοσοκομείο να πετύχουμε την πρόληψη, να πετύχουμε την γρήγορη διάδοση, να πετύχουμε την κατεύθυνση από έναν γιατρό μέσα στο σύστημα».
Καταλήγοντας, ο υπουργός Υγείας είπε:
«Ως Υπουργός Υγείας πολλές φορές δέχομαι την ερώτηση από κόσμο που απλά σκέφτεται, πότε θα κερδίσουμε τον καρκίνο; Βλέπω εδώ πέρα άτομα που δώσανε τη μάχη, βλέπω εδώ πέρα τους συλλόγους ασθενών που δίνουν τη μάχη, βλέπω εδώ πέρα την οικογένεια ανθρώπων που δώσανε τη μάχη και δεν τα κατάφεραν.
Πότε θα κερδίσουμε τον καρκίνο; Η απάντηση είναι ότι κάθε μέρα κερδίζουμε τον καρκίνο. Με τις νέες θεραπείες, με τις εξετάσεις, με την πρόληψη κάθε μέρα δίνουμε τη μάχη να κερδίσουμε τον καρκίνο. Πρωτίστως οι άνθρωποι που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή τη νόσο αλλά και όλοι μαζί. Και σήμερα, όπως ξεκίνησα, είναι μια καλή μέρα για τη δημόσια υγεία γιατί σε αυτή τη μάχη κατά του καρκίνου βάζουμε το σύνολο των προληπτικών εξετάσεων που θα είναι η βασική μάχη γρήγορα να έχουμε διάγνωση και γρήγορα να αντιμετωπίζουμε τη νόσο. Κάνοντας πράξη, έστω και με κάποιες χιλιάδες χρόνια καθυστέρηση, τη βασική αρχή της Ιπποκράτειας ηθικής “κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν”».
Πιερρακάκης: Από αύριο ξεκινά η αποστολή SMS στις δικαιούχους
Σε λειτουργία βρίσκεται ήδη η πλατφόρμα mastografia.gov.gr για όσες γυναίκες 50 έως 69 ετών ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, ενώ από αύριο ξεκινά και η αποστολή των πρώτων SMS, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, «το πρόγραμμα στηρίζεται σε μια σειρά από πράγματα τα οποία συσχετίζονται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
»Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι το βασικό σύστημα πάνω στο οποίο βασιζόμαστε, για να μπορέσουμε να χτίσουμε τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς, που είναι, αν θέλετε, η βασικότερη πολιτική που ακολουθούμε σαν κυβέρνηση.
»Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα στήθηκε η άυλη συνταγογράφηση, που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 3,4 εκατομμύρια κινητών τηλεφώνων. Περίπου, δηλαδή, το 40% της ημερήσιας συνταγογράφησης διενεργείται μέσω της άυλης, και σε αυτό το πλαίσιο από το σύνολο των συμπολιτών μας που βρίσκονται μέσα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχουμε για κάθε ΑΜΚΑ τη συνταγογράφηση που συσχετίζεται.
»Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά εξετάσεις για όλες τις γυναίκες 50 ως 69 ετών, 1,3 εκατομμύρια. Ουσιαστικά, διευκολύνουμε ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι εξετάσεις εύκολα, άμεσα και δωρεάν».
Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε πληθυσμιακό επίπεδο, «δεν περιμένουμε να πάει ο πολίτης στον γιατρό, αλλά το κράτος υπενθυμίζει στον πολίτη να φροντίσει τον εαυτό του».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει για αρχή τις εξής εξετάσεις:
- Πρώτον, την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες δικαιούχους.
- Δεύτερον, κλινική εξέταση σε περίπτωση ευρήματος.
- Τρίτον, υπερηχογράφημα σε περίπτωση ευρήματος.
«Αυτά συνταγογραφούνται αυτόματα από το σύστημα μόνο σε περίπτωση ευρήματος στη μαστογραφία. Τα κριτήρια έχουν να κάνουν με την κατοχή ΑΜΚΑ. Πρέπει να μπορεί κανείς να γραφτεί στο πρόγραμμα της άυλης συνταγογράφησης για να γίνει ενημέρωση. Οπως ανέφερα, το 40% της ημερήσιας συνταγογράφησης πλέον γίνεται μέσω της άυλης.
»Γενικά, προτρέπουμε το σύνολο των συμπολιτών μας να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, ως εργαλείο διαφάνειας εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
Όσον αφορά στις γυναίκες που εξαιρούνται, ο υπουργός τόνισε ότι αφορά γυναίκες που ήδη έχουν κάνει ψηφιακή μαστογραφία εντός του προηγούμενου έτους είτε που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία. Αν δεν έχει ενεργοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση, τότε όλο αυτό μπορεί να γίνει σε συνεννόηση απευθείας με τον γιατρό.
Όπως επισήμανε, «χρησιμοποιούμε δύο τεχνολογικά εργαλεία, πολύ απλό το ένα, που είναι το προφανές, το SMS. Το δεύτερο είναι αυτό το σύστημα, για να μπορέσουμε χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα να δημιουργήσουμε τα σχετικά παραπεμπτικά».
Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε και για τα επόμενα βήματα, λέγοντας ότι «από αύριο θα ξεκινήσει η αποστολή των SMS, θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δεν θα σταλούν όλα την ίδια ημέρα και θα ενσωματωθούν στο πλαίσιο αυτό επόμενες παθήσεις σε επόμενα προγράμματα.
»Τα αμέσως επόμενα θα είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσει κανείς όλα αυτά τα τεχνολογικά εργαλεία, για να μπορέσει να επενδύσει στην κοινωνική πολιτική. Διότι η ψηφιακή πολιτική είναι κοινωνική πολιτική. Η εξυπηρέτηση του πολίτη διενεργείται και μέσω των ψηφιακών εργαλείων κι αυτό είναι ένα βήμα από τα πολλά για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών».
Τι είναι το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου
Για πρώτη φορά η Πολιτεία δεν περιμένει να πάει ο πολίτης στον γιατρό επειδή παρουσίασε κάποιο σύμπτωμα, αλλά προσεγγίζει εκείνη τον πολίτη για να του υπενθυμίσει να φροντίσει τον εαυτό του, διαμορφώνοντας παράλληλα το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να μπορεί να το κάνει χωρίς ταλαιπωρία και κόστος.
Η αρχή γίνεται με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, διότι αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που απειλούν τις γυναίκες και ταυτόχρονα μια νόσο που μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά, εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ και ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία, προκειμένου να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.
Ποιες είναι οι δικαιούχοι
Στο Πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού - Φώφη Γεννηματά» μπορεί να συμμετάσχει κάθε γυναίκα ηλικίας 50 ετών έως και 69 ετών, η οποία διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Εξαιρούνται οι γυναίκες που έχουν ήδη κάνει εξέταση μαστού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία.
Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας σε γυναίκες 50-69 ετών κάθε δύο χρόνια. Ως εκ τούτου, όταν μια γυναίκα έχει πραγματοποιήσει κατά το προηγούμενο έτος την εξέταση, δεν συστήνεται να την πραγματοποιήσει ξανά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου.
Αν ωστόσο ο ιατρός συστήσει σε μια γυναίκα να διενεργεί συχνότερα εξέταση μαστογραφίας επειδή συντρέχουν άλλοι ειδικοί κλινικοί λόγοι, η γυναίκα μπορεί να την πραγματοποιήσει μέσω ΕΟΠΥΥ, με τη διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα.
Το παρόν πρόγραμμα αφορά στον προληπτικό έλεγχο σε επίπεδο πληθυσμού και δεν αντικαθιστά ούτε σχετίζεται με την κλινική παρακολούθηση των γυναικών από τον γιατρό τους και τη διενέργεια εξετάσεων που παραγγέλλει ο γιατρός γι' αυτόν τον σκοπό μέσω ΕΟΠΥΥ.
Τα SMS ή τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα αποστέλλονται σταδιακά στις γυναίκες δικαιούχους που διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση.
Τις πρώτες ειδοποιήσεις θα λάβουν οι γυναίκες δικαιούχοι που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής.
Μητσοτάκης: Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο
«Είναι πράγματι σήμερα μία συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα. Εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και δίνουμε το όνομά του στη Φώφη Γεννηματά, που αγωνίστηκε με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια, αλλά για να ενημερώσει και άλλες γυναίκες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου.
»Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου. Ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το δημόσιο έχει στη διάθεσή του.
«Να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλλει πρόσθετες εξετάσεις. Είναι πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα», συνέχισε.
«Να επεκτείνουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και σε άλλες ασθένειες»
Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μπορούμε να χτίσουμε καμπάνια επικοινωνίας που αφορά όλες τις Ελληνίδες.
«Θέλουμε να επεκτείνουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο. Η δημόσια υγεία, το πρόγραμμα "Σπύρος Δοξιάδης" δεν περιορίζεται στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Αφορά την ατομική μας συμπεριφορά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε όχι απλά περισσότερο αλλά και καλύτερα», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να καπνίζουμε, διαβεβαιώνοντας ότι είναι κατάκτηση για τη χώρα ο αντικαπνιστικός νόμος, είπε ότι πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, να γυμναζόμαστε τακτικά, να μην είμαστε υπέρβαροι και να τρώμε υγιεινά.
«Με μικρές απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας μπορούμε να κάνουμε μεγάλη αλλαγή στην υγεία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Είπε, επίσης, ότι είναι αδιανόητο να έχουμε στη χώρα μας τόσο υψηλούς δείκτες παιδικής παχυσαρκίας. «Θα εμπλακώ προσωπικά σε αυτά τα προγράμματα. Μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλη διαφορά. Όπως μπορούμε να εξαλείψουμε τον έναν καρκίνο ο οποίος είναι εμφανής διά γυμνού οφθαλμού και αναφέρομαι στον καρκίνο του δέρματος», τόνισε.
«Μην τα παρατάς ποτέ»
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουμε μπροστά μας μια πλούσια ατζέντα παρεμβάσεων και, κλείνοντας, αναφέρθηκε στον φόβο της ασθένειας.
«Η φυσική αυτή ανθρώπινη τάση να μεταθέτουμε το δυσάρεστο για το μέλλον. Μόνο που η μετάθεση αυτή μπορεί να στοιχίσει ζωές. Θυμήθηκα μία συνέντευξη που είχε δώσει η μητέρα μου όταν νόσησε από καρκίνο του μαστού το 1996. Είχε πει "γιατί να το κρύψω. Μήπως έτσι τον καταργούμε; Το βέβαιο είναι πως αν φοβάσαι, πεθαίνεις". Θέλω να σας ζητήσω να πείσουμε τις γυναίκες να μη φοβούνται. Να σπάσουμε αυτόν το φόβο του αγνώστου, να τον ξεπεράσουμε και να στείλετε το μήνυμα ότι ο καρκίνος σήμερα δεν είναι μία καταδίκη θανάτου και ότι τα ψυχικά αποθέματα όλοι μας μπορούμε να τα βρούμε μέσα μας.
»Μην τα παρατάς ποτέ, αυτό είναι το μήνυμα του βιβλίου της Μαρίας Πολύζου και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ανδρουλάκης: Μεγάλη τιμή και χαρά που το πρόγραμμα θα έχει το όνομα της προέδρου μας
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τόνισε πως η Φώφη Γεννηματά μίλησε ανοιχτά για τον αγώνα της απέναντι στον καρκίνο, για να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες στον προσυμπτωματικό έλεγχο. «Aν ζεις με το φόβο, τότε έχεις νικηθεί. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι» είπε δημόσια, δίνοντας μαθήματα ζωής σε καρκινοπαθείς και μη.
Το μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη
13% των διαγνώσεων καρκίνου παγκοσμίως αφορά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Στην Ευρώπη μία στις 11 γυναίκες θα νοσήσει πριν τα 74 τους χρόνια.
Ο παράγοντας κινδύνου νόσησης μπορεί να αυξάνεται με την ηλικία, ωστόσο το 21% των γυναικών που θα νοσήσουν, θα είναι κάτω από τα 50 έτη. Νέες γυναίκες βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει ραγδαία, τη στιγμή που σχεδιάζουν να κάνουν οικογένεια ή ξεκινούν την καριέρα τους. Στην ίδια θέση βρέθηκε πριν από 14 χρόνια και η αγαπημένη μας Φώφη και έδωσε τη μάχη, με σθένος και αξιοπρέπεια.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι το να οδηγούμαστε στη διάγνωση βρίσκοντας όγκους με την ψηλάφηση σώζει ζωές, αλλά δεν αρκεί. Η υποκίνηση των γυναικών σε τακτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να αποβεί σωτήρια, καθώς ο εντοπισμός του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο εξασφαλίζει με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή το εξαιρετικό προσδόκιμο επιβίωσης της τάξης του 99% στα πέντε έτη.
Το κράτος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου για τη ζωή κάθε γυναίκας, με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τόσο απεικονιστικά, με μαστογραφία και υπέρηχο μαστών, όσο και με γονιδιακές εξετάσεις, ιδίως για τις γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό νόσησης. Σε αυτές τις γυναίκες, η κατάρτιση εξειδικευμένου πλάνου μη επεμβατικού ελέγχου σώζει ζωές.
Παράλληλα, εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής, καθώς η διάγνωση σε αρχικό στάδιο είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει στο δύσκολο σωματικά και ψυχολογικά χειρουργείο της μαστεκτομής, αλλά και στη χημειοθεραπεία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στην πρόληψη του καρκίνου, προτείνει στα κράτη-μέλη την υλοποίηση προγραμμάτων προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο, ώστε ο έγκαιρος εντοπισμός της νόσου αλλά και των παραγόντων κινδύνου, να οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα για να είναι επιτυχημένο πρέπει επίσης να συνεπάγεται τη δυνατότητα πρόσβασης των γυναικών όλων των ηλικιών σε εξειδικευμένες κλινικές μαστού στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας.
Η πρόσβαση σε σύγχρονα απεικονιστικά μηχανήματα, σε εξειδικευμένους μαστολόγους και ειδική φροντίδα από τον πρώτο έλεγχο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλίζουμε ότι η διάγνωση θα γίνεται όσο το δυνατόν σε πιο αρχικό στάδιο και αυξάνοντας ουσιαστικά τις πιθανότητες αντιμετώπισής του.
Η Φώφη Γεννηματά μίλησε ανοιχτά για τον αγώνα της απέναντι στον καρκίνο για να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες στον προσυμπτωματικό έλεγχο.
«Aν ζεις με το φόβο, τότε έχεις νικηθεί. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι» είπε δημόσια, δίνοντας μαθήματα ζωής σε καρκινοπαθείς και μη.
Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που το πρόγραμμα αυτό θα έχει το όνομα της προέδρου μας.
Δείτε την παρουσίαση του προγράμματος