Εκπλήξεις περίμεναν σήμερα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή της στη Δράμα: την αντίδραση ενός αγοριού που της χάρισε ένα κόσμημα, αλλά και μια φωτογραφία του πατέρα της που δεν είχε ξαναδεί.
«Είστε πολύ νέα, κυρία Πρόεδρε!». Ο μόλις επτά ετών Κωνσταντίνος είχε αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη σήμερα: να προσφέρει ως δώρο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα παραδοσιακό κόσμημα εκ μέρους του Συλλόγου Εβριτών Νομού Δράμας.
Τα πάντα ήταν έτοιμα για την υποδοχή και την παράδοση του δώρου στο δημαρχιακό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτή η κυρία Σακελλαροπούλου από τον δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο.
Όταν ήρθε η ώρα όμως να την πλησιάσει ο μικρός Κωνσταντίνος, δεν έκρυψε την έκπληξη και την αμηχανία του, αναφωνώντας: «Είστε πολύ νέα, κυρία Πρόεδρε!».
Η αλήθεια είναι ότι λίγοι θα είχαν την τόλμη να κάνουν τέτοια φιλοφρόνηση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όμως οι εκπλήξεις και τα δώρα δεν σταμάτησαν εκεί. Μάλιστα, κατά την επίσκεψή της στην έδρα Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Παπαδόπουλος πραγματικά την αιφνιδίασε, αλλά και τη συγκίνησε: μεταξύ άλλων, της δώρισε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που τραβήχτηκε ακριβώς 70 χρόνια πριν, το 1951. Απεικονίζεται ο πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, που τότε είχε πρωτοδιορισθεί ειρηνοδίκης στη Σταυρούπολη Ξάνθης. Η Πρόεδρος αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ήταν η ίδια εποχή που ο πατέρας της γνώρισε τη μητέρα της, Αλίκη Παρασκευά.
Η φωτογραφία αυτή βρισκόταν στο προσωπικό αρχείο της μητέρας του Δραμινού φωτογράφου Παύλου Σιδηρόπουλου, που αποφάσισε να τη δωρίσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο πατέρας της υπήρξε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που είχε εκδικάσει την υπόθεση του σκανδάλου Κοσκωτά. Μάλιστα, μία από τις ελάχιστες φωτογραφίες που έχει στο γραφείο της στο Προεδρικό Μέγαρο απεικονίζει την ίδια με τον πατέρα της.
Στην επίσκεψη δεν έλειψε από το πρόγραμμα μια εμπειρία τέχνης και αρχιτεκτονικής. Ετσι, ξεναγήθηκε στα ιστορικά κτίρια της Καπναποθήκης και της Οικίας Αναστασιάδη, που γειτονεύουν, και τα οποία ανακαινίζονται για να μετατραπούν σε εκθεσιακό χώρο και μουσείο φωτογραφικών μηχανών.
Η οικία Αναστασιάδη, μάλιστα, είναι μαρμάρινη! Κτίσθηκε το 1875 από τον Έλληνα προεστό Αναστασιάδη, μαζί με το κτίριο της παλιάς Καπναποθήκης. Αποτελούν το παλαιότερο και αξιολογότερο ιστορικό και αρχιτεκτονικό σύνολο που διασώζεται στη Δράμα από την Τουρκοκρατία. Το κτίσμα υπήρξε ως προς την αρχιτεκτονική και τα δομικά του υλικά μοναδικό και ανεπανάληπτο για την εποχή του.