Πρόεδρος Δημοκρατίας: Αναζωπυρώνονται τα σενάρια για Δημήτρη Αβραμόπουλο - iefimerida.gr

Πρόεδρος Δημοκρατίας: Αναζωπυρώνονται τα σενάρια για Δημήτρη Αβραμόπουλο

Το προεδρικό Μέγαρο
Το Προεδρικό Μέγαρο / Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει σε αναμονή ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό με τον «γρίφο» για το πρόσωπο που θα επιλέξει για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τις αποφάσεις του θα τις λάβει στο… βουνό εκεί κοντά στα Χριστούγεννα, όπως είπε στην Φώφη Γεννηματά κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει αποκαλύψει σε κανέναν τις προθέσεις του, αν και συζητά με συνεργάτες του για τα ενδεχόμενα ενδεδειγμένα πρόσωπα. Τα μόνα που ξέρουμε είναι ότι θέλει πρόσωπο που να ενώνει, υπερκομματικό και πολιτικό -ιδανικά δε και γυναίκα.

Η μόνη αναφορά που έκανε δημόσια ο πρωθυπουργός, ήταν από το βήμα της Βουλής, όταν αναφερόμενος στη διάταξη του άρθρου 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έδωσε ένα στίγμα των απόψεων που έχει όσον αφορά το πρόσωπο που τελικά θα προτείνει για τον προεδρικό θώκο και ανέφερε ότι, παρά τη διάταξη που προτείνει η Νέα Δημοκρατία για εκλογή και με 151 βουλευτές, ο στόχος της θα είναι η πρόταση να αφορά σε πρόσωπο με ευρύτερη συναίνεση, άρα ένα υπερκομματικό πρόσωπο. Η σχετική φράση ήταν πως «ο τρόπος που προτείνουμε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση».

Με την αναφορά αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον… αποκλείει πρόσωπα, βγάζοντας από τη χορεία των υποψηφίων στελέχη με αμιγώς κομματικό στίγμα ή προέρχονται ευθέως από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και ανοίγει το δρόμο για πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής. Παρότι έχει την δυνατότητα με την αναθεώρηση που πέρασε να περάσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να σηματοδοτήσει την (κρίσιμη πολιτικά) περίοδο που ανοίγεται με ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, που θα συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Οχι όμως με ένα πρόσωπο «απολιτίκ» όπως λένε οι γνωρίζοντες διαψεύδοντας σχετικά σενάρια που ακούστηκαν.

Ποιοι μοιάζουν να αποκλείονται

Οι πληροφορίες έρχονται με το… σταγονόμετρο για τις προθέσεις Μητσοτάκη. Ομως αξιόπιστες πηγές επιχειρούν διά της εις άτοπον απαγωγής να αποκλείσουν συγκεκριμένα πρόσωπα, αποκωδικοποιώντας τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση αυτές, φαίνεται ότι δύσκολα θα προταθούν πρόσωπα που συμβολίζουν ευθέως κόμματα, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης αλλά και οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς καίτοι προέρχονται από τη ΝΔ. Παρότι έχει προκληθεί ένα «κύμα» συμπαραστατών ιδίως υπέρ του Αντώνη Σαμαρά στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ο Κ. Μητσοτάκης δεν μοιάζει να δείχνει πρόθυμος να υποστηρίξει μια τέτοια επιλογή που θα προκαλούσε αντιδράσεις στα άλλα κόμματα, όπως στο ΚΙΝΑΛ. Η δε περίπτωση του Κώστα Καραμανλή έχει δύο «αγκάθια»: Αφενός ο πρώην πρωθυπουργός – που τελευταία έχει πυκνώσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του – έχει διαμηνύσει ότι δεν τον ενδιαφέρει το αξίωμα με τις περιορισμένες αρμοδιότητες που έχει σήμερα. Αφετέρου, θα πρόκειται για μια επιλογή με ειδικό βάρος στο εσωτερικό της ΝΔ και ίσως η συγκατοίκηση στο Μαξίμου και στο Προεδρικό, αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση.

Φαίνεται επίσης ότι μάλλον είναι απίθανο να προταθούν για το προεδρικό αξίωμα στελέχη που προέρχονται από την Κεντροαριστερά, όπως:

  • Η πρώην πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Μαρία Δαμανάκη,
  • ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος,
  • η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου ή
  • η πανεπιστημιακός Μαρία Ευθυμίου (αδελφή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου.
  • Η επιθυμία για πολιτικό πρόσωπο, μάλλον «καίει» και την υποψηφιότητα της πρώτης προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Δεν έχει αποκλειστεί το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου

Το ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας του νυν προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, επισήμως πάντως δεν έχει κλείσει οριστικά. Παρότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως βουλευτής της ΝΔ δεν τον είχε ψηφίσει για πρόεδρο, είναι το μόνο πρόσωπο που θα υπερψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνυπολογίζονται πάντως οι εκτιμήσεις ότι μια τέτοια υποψηφιότητα θα προκαλούσε και εσωτερικούς τριγμούς από υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου

Εν κατακλείδι, το προφίλ του προσώπου που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι: Υπερκομματικό πρόσωπο, με σαφές πολιτικό προφίλ, με ξεκάθαρο υπόβαθρο γνώσης των συσχετισμών εντός και εκτός Ελλάδος, χωρίς να προκαλεί εσωτερικές ή εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.

Αναζωπυρώνονται σε σενάρια για Αβραμόπουλο

Με βάση αυτά, ο κύκλος των προσώπων στενεύει. Ενα από αυτά τα πρόσωπα θα μπορούσε να είναι εκείνο του Δημήτρη Αβραμόπουλου, εικάζουν πολλοί, εκτιμώντας ότι αναζωπυρώνονται τα σχετικά σενάρια που είχαν δημοσιευθεί εδώ και καιρό.

Ο μέχρι πρότινος Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ, που έχει διατελέσει υπουργός αλλά και αντιπρόεδρος της ΝΔ, δήμαρχος Αθηναίων και διπλωμάτης καριέρας, εκτιμάται ότι είναι ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια επιλογή. Διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις στο εσωτερικό της ΝΔ με όλες τις τάσεις αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα.
Χρημάτισε αντιπρόεδρος του κόμματος επί Σαμαρά, τον οποίο είχε στηρίξει στο συνέδριο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εκλογή του κ. Σαμαρά ως προέδρου της ΝΔ, ενώ επί διακυβέρνησης Καραμανλή είχε κορυφαία υπουργικά έδρανα (Τουρισμού, Υγείας), επί κυβέρνησης Παπαδήμου υπ. Αμυνας, επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπουργός Αμυνας και Εξωτερικών). Το χαμηλό υπερκομματικό προφίλ του εκτιμάται ότι θα αποδομήσει ή έστω θα λειάνει τις αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων έστω και αν τον καταψηφίσουν. Τέλος, ο Δημ. Αβραμόπουλος λόγω και της θητείας του στην Κομισιόν, γνωρίζει καλά πώς λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και τους συσχετισμούς των Βρυξελλών, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με κορυφαίες προσωπικότητες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ