Στη μία το μεσημέρι στην Κουμουνδούρου θα γίνει ο πρώτος γύρος της αναμέτρησης του Στέφανου Κασσελάκη με τους αμφισβητίες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, και οι υποστηρικτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καταστρώνουν σενάρια για να «κάψουν» εν τη γενέσει του το ζήτημα ηγεσίας.
Εν μέσω αμφισβήτησης ακόμη και από πρόσωπα που υπήρξαν βασικοί στυλοβάτες της αναρρίχησης στην ηγεσία, όπως ο Παύλος Πολάκης, ο κ. Κασσελάκης δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει το σχέδιό του να μεταλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «υπερσύγχρονο κόμμα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο παραβλέπει την αμφισβήτησή του, αλλά τρέχει με όλη του τη δύναμη σε μια συγκρουσιακή τροχιά, επαναλαμβάνοντας μέχρι τώρα το μοτίβο της ρήξης με όσους βάζουν εμπόδια και με κατάληξη τη διάσπαση.
Α΄ γύρος
Στη σημερινή συνεδρίαση θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος της σύγκρουσης, με τους «87» να βγαίνουν απέναντι στην ηγεσία μετωπικά.
Δεν διαφωνούν απλώς με το όνομα που προτείνει ο κ. Κασσελάκης, καθώς θα σημάνει την επισφράγιση της οριστικής ρήξης της νέας ηγεσίας με οτιδήποτε θυμίζει τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με την ουσία των αλλαγών που εισηγείται ο πρόεδρος του κόμματος.
Όπως καταγγέλλουν δημόσια τα παλαιότερα κυρίως στελέχη, οι αλλαγές που προτείνονται οδηγούν σε μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ εκδοχή του κόμματος, σε ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα, σε αντίθεση με τη σημερινή λειτουργία των συλλογικών οργάνων και της εσωτερικής διαφωνίας στα όργανα που χαρακτήριζε ως σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο συσχετισμός που θα διαμορφωθεί στην Πολιτική Γραμματεία μένει να φανεί αν θα αθροίσει δίπλα στους 8 των 87 και τον Παύλο Πολάκη και αυτό θα είναι μια πρώτη εικόνα για τις αριθμητικές ισορροπίες στην ΚΕ.
Τόσο οι 87 όσο και ο Παύλος Πολάκης επιμένουν σε μια πολιτική λύση στην Κεντρική Επιτροπή με πρωτοβουλία του κ. Κασσελάκη, με λυτρωτική, όπως σημειώνουν, προσφυγή στη βάση, για το θέμα ηγεσίας.
Το χαρτί της ψήφου εμπιστοσύνης
Ο κ. Κασσελάκης μέχρι και την τελευταία στιγμή θα επιμείνει να προκαλεί τους αμφισβητίες του να καταθέσουν πρόταση μομφής στο πρόσωπό του.
Ωστόσο, μετά και τη «βόμβα» που έριξε στην επιτροπή καταστατικού, δεν φαίνεται διατεθειμένος να μείνει απαθής περιμένοντας πότε θα γίνει μομφή εις βάρος του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο μπλοκ των προεδρικών διακινούνται σενάρια για πρωτοβουλία Κασσελάκη με στόχο να προλάβει την εκδήλωση των φαινομένων αμφισβήτησης και κυρίως να προλάβει τον Παύλο Πολάκη.
Μεταξύ των όσων εξετάζονται είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει από την αρχή της συνεδρίασης το θέμα και, αντί να περιμένει τη μομφή, να κινηθεί ηγετικά και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης των μελών της ΚΕ.
Μπορεί να μην προβλέπεται κάποια καταστατική διαδικασία για μια τέτοια κίνηση, ωστόσο μια τυχόν ψηφοφορία θα είναι φανερή, σε αντίθεση με την πρόταση μομφής, που απαιτεί κάλπη και μυστική ψηφοφορία, με ορατό τον κίνδυνο απωλειών μελών της Κεντρικής Επιτροπής που θα μπορούσαν να εκφραστούν ανεπηρέαστοι από το πολωμένο κλίμα.
Ο ρόλος Παππά και η επιστροφή Πολάκη
Καταλυτικό ρόλο σε όλους αυτούς τους συσχετισμούς θα διαδραματίσει ο Νίκος Παππάς, που θεωρείται από τα δύο αντικρουόμενα στρατόπεδα ως μετρ των εσωκομματικών μηχανισμών.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εντάσσουν στην ίδια λογική την επιστροφή Πολάκη, συνδέοντάς τη μάλιστα με την υπόθεση διαγραφής Σπίρτζη.
Η διαφαινόμενη αδυναμία διαγραφής του πρώην υπουργού και πρώην στενού συνοδοιπόρου του κ. Παππά, και με τον βουλευτή Χανίων εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έστελνε το λάθος μήνυμα στη βάση που δυσανασχέτησε με τη διαγραφή Πολάκη.
Είναι χαρακτηριστική η δημόσια τοποθέτηση του κ. Παππά για το θέμα της διαγραφής Σπίρτζη, ο οποίος διαβλέπει τη δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθεί αν η επιτροπή δεοντολογίας στείλει την υπόθεση στην ΚΕ με το ερώτημα διαγραφής.
«Κατά την άποψή μου, δεν θα διαγραφεί ο Χρήστος Σπίρτζης, έχει εντελώς λανθασμένη τακτική και διαφωνώ βαθιά με κάποιες απόψεις του» ανέφερε στην «Κοινωνία ώρα MEGA» ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος είχε (υπο)δείξει καθαρά προς τη διαγραφή του.
Μετρούν τα κουκιά
Τα τελευταία 24ωρα τα επιτελεία των μονομάχων μετρούν δυνάμεις, με τα τηλεφωνήματα στα μέλη του οργάνου να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη παίρνοντας παρουσίες και ζυγίζοντας τις διαθέσεις των μελών.
Η σύγκρουση Κασσελάκη - Πολάκη έχει προκαλέσει ρήγμα στο άλλοτε ενιαίο μπλοκ των προεδρικών. Τα μπρος-πίσω στην επαναφορά του βουλευτή Χανίων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έχουν προκαλέσει τουλάχιστον δυσφορία και σε κάποιες περιπτώσεις και φαινόμενα αδιαφορίας και αποδρομής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, τουλάχιστον 6 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν αποσύρει την υπογραφή τους από το κείμενο των 30 που είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα Κασσελάκη, υπογραφές που είχε μαζέψει με μεγάλη προσπάθεια ο Παύλος Πολάκης.