Η ιδέα του Στέφανου Κασσελάκη να καλέσει μέσω Τζάκρη τους βουλευτές του για ένα διήμερο εργασίας στις Σπέτσες έχει κάνει άνω κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρώτη απ' όλους παρεξηγήθηκε η Έλενα Ακρίτα. Η πρόσκληση της Τζάκρη της φάνηκε σαν έγγραφο της Αστυνομίας! Και μετά, εμπνευσμένη από την ενόχλησή της, αναρωτήθηκε δημόσια: Γιατί στις Σπέτσες και όχι στον Έβρο, στη Ρόδο, στην Εύβοια, στην Καρδίτσα, στον Βόλο; Εκεί, δηλαδή, όπου συνέβησαν καταστροφές, για τις οποίες προφανώς φέρει ευθύνες και η κυβέρνηση! Συγκινητική σκέψη, ομολογουμένως! Η αλήθεια είναι ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε μέσω της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας εκτός Αθηνών να δώσει ένα συμβολικό μήνυμα θα μπορούσε να πάει και στο Μάτι. Αλλά, μάλλον, ούτε και εκεί θα άρεσε σε κάποιους να τους πάει ο Κασσελάκης. Και σίγουρα εκεί δεν θα πήγαινε ο Τσίπρας και αυτό θα ήταν μεγάλο θέμα, ενώ στις Σπέτσες και να μην πάει δεν θα χαλάσει ο κόσμος.
Τι είναι όμως αυτό που ενόχλησε κάποιους τόσο πολύ στον ΣΥΡΙΖΑ με την πρόσκληση στις Σπέτσες; Είναι το «αρχοντικό» στυλ του νησιού; Το γεγονός ότι αράζουν εκεί πολλά σκάφη και ένα τέτοιο σκηνικό δεν ταιριάζει στην Αριστερά; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, ιδιαίτερα αν σκεφτεί ότι ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός είχε κάνει το μεγάλο βήμα να εξοικειώσει τον πολιτικό του χώρο με τα σκάφη και το ανάλογο life style.
Να είναι, μήπως, το γεγονός ότι δεν ρωτήθηκαν πρώτα οι βουλευτές αν προτιμάνε Σπέτσες ή Έβρο - Ρόδο - Εύβοια - Βόλο - Καρδίτσα, αλλά πήραν άνευ «ζύμωσης» την πρόσκληση-«φιρμάνι» της Θεοδώρας Τζάκρη; Κι αυτό δύσκολο να το πιστέψει κανείς, γιατί αν ο τόπος συνάντησης έμπαινε σε διαβούλευση πιθανόν να κατέληγαν σε συμφωνία μετά το συνέδριο.
Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή που φαίνεται πιο πιθανή, με δεδομένες τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκδοχή αυτή είναι ότι ο πραγματικός λόγος της ενόχλησης δεν είναι οι Σπέτσες αλλά το power point! Το γεγονός, δηλαδή, ότι ο Κασσελάκης ζήτησε από τους βουλευτές του συγκεκριμένες προτάσεις για συγκεκριμένα θέματα, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να παρουσιαστούν σε σύντομο χρόνο -30 λεπτά- και με τεκμηρίωση αποτυπωμένη σε power point και όχι σε θεωρητικές ομιλίες του τύπου «να 'χαμε να λέγαμε», στις οποίες αποδεδειγμένα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το know how όσο κανείς άλλος.
Είναι, βέβαια, και το άλλο που ενοχλεί σφόδρα, έστω κι αν δεν ομολογείται: ότι ο 35χρονος Στέφανος Κασσελάκης, που ήρθε από την Goldman Sachs και τον εφοπλισμό κι έχει την οικονομική δυνατότητα να δανείζει το κόμμα του και να πληρώνει τα έξοδα διαμονής των βουλευτών του στις Σπέτσες, είναι τελικά αυτός που θα κρίνει -βάσει… power point- ποιος είναι επαρκής και ποιος όχι από τους βουλευτές του. Όταν τον εξέλεξαν αρχηγό προφανώς δεν το είχαν συνειδητοποιήσει, τώρα το βιώνουν… δραματικά, καλεσμένοι στις Σπέτσες.
Υπάρχει, βέβαια και το άλλο πολύ ενοχλητικό: αυτό που οργανώνει ο Κασσελάκης στις Σπέτσες -διήμερο brainstorming και bonding- είναι κλασική και άκρως διαδεδομένη πρακτική σε μεγάλες εταιρείες και μεγάλα -κυρίως μη κρατικά- πανεπιστήμια. Φυσικά, στον ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά δεν θέλουν ούτε να τα ξέρουν, ούτε να τα μάθουν. Κι αν πραγματικά ο Κασσελάκης επιδιώκει κάτι παραπάνω από ένα διήμερο «to know us better» στις Σπέτσες, οφείλει να εξοικειώσει το κόμμα του και τους βουλευτές του με τους χώρους από τους οποίους έχει περάσει ο ίδιος (επιχειρήσεις και μη κρατικά πανεπιστήμια), έτσι ώστε να συμβάλουν στην πρόοδο και όχι στην οπισθοδρόμηση.
Υστερόγραφο: ο Κασσελάκης δεν είναι ο πρώτος που συγκαλεί κομματικό όργανο εκτός των τειχών. Το έχει κάνει κατ’ επανάληψη ο Γιώργος Παπανδρέου για την Κεντρική του Επιτροπή (η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ μεγάλη επί των ημερών του για να ταξιδέψει και να φιλοξενηθεί). Επίσης, στα σοβαρά, μπορεί κανείς να πιστέψει ότι αν αύριο ο Μητσοτάκης καλέσει ένα κομματικό όργανο να συνεδριάσει στο σπίτι του στα Χανιά ή ο Ανδρουλάκης τους καλέσει στο Αρκαλοχώρι, οι προσκεκλημένοι θα… παρεξηγηθούν;