Η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη έχει δημιουργήσει ένα πέπλο θλίψης πάνω από τη χώρα και η βαριά σκιά που έχει απλωθεί επηρεάζει και τις πολιτικές εξελίξεις.
Ήδη από χθες άρχισαν να ψιθυρίζονται σενάρια για αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών, καθώς αποτελούσε κοινό μυστικό ότι θα διεξάγονταν στις 9 Απριλίου. Παρότι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνιζαν ότι «σε αυτή τη φάση η μόνη μας σκέψη είναι στην περίθαλψη των ανθρώπων και στην υποστήριξη των οικογενειών», αποφεύγοντας τη σχετική συζήτηση, ήταν φανερό σε μέλη της κυβέρνησης ότι υπάρχει προβληματισμός για τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες. Είναι δεδομένο ότι το χρονοδιάγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου που προέβλεπε μια σειρά πρωτοβουλιών μέχρι τις 9 Μαρτίου, οπότε και σύμφωνα με πηγές ο πρωθυπουργός θα προχωρούσε στην προκήρυξη των εκλογών, έχει ανατραπεί. Το υπουργικό συμβούλιο που ήταν προγραμματισμένο για την Παρασκευή ανεβλήθη, χωρίς να έχει οριστεί ακόμα νέα ημερομηνία.
Τα σενάρια για τις εκλογές
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έλεγαν χθες ότι σε πρώτο χρόνο αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και η περίθαλψη των τραυματιών, σε δεύτερο χρόνο οι ευθύνες για τα αίτια του δυστυχήματος και «οποιοδήποτε άλλο ζήτημα θα μας απασχολήσει αργότερα».
Ποια είναι τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι; Το πρώτο σενάριο προβλέπει μετάθεση των εκλογών κατά δύο εβδομάδες σε σχέση με την αρχική απόφαση -συνομιλητές του πρωθυπουργού σημείωναν ότι ο ίδιος δεν έχει μιλήσει δημόσια για ακριβή ημερομηνία και αυτό παρέχει ευελιξία κινήσεων- στις 23 Απριλίου. Με δεδομένο ότι στις 16 Απριλίου είναι το Πάσχα και στις 30 του μήνα είναι το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, η μόνη ελεύθερη ημερομηνία εντός του μήνα για να στηθούν οι κάλπες είναι η 23η Απριλίου. Με την προοπτική αυτή, ενδεχόμενες δεύτερες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν στα τέλη Μαΐου, αφού την 1η Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές.
Το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει οι εκλογές να γίνουν τον Μάιο, στις 14 ή 21 του μήνα, και οι δεύτερες τον Ιούνιο. Όσοι υποστηρίζουν τη μετάθεση των εκλογών κατά έναν και πλέον μήνα θεωρούν ότι χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από μια τέτοια τραγωδία.
Ο Μητσοτάκης την τελική απόφαση
Βέβαια, αυτό που θα κρίνει τις εξελίξεις είναι οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος, όπως τονίζουν συνεργάτες του, δεν συμμετείχε χθες σε σχετικές συζητήσεις και όλα θα κριθούν τις επόμενες ώρες και ημέρες, κατά τις οποίες θα σταθμίσει τα δεδομένα, θα ακούσει εισηγήσεις και θα λάβει την τελική απόφαση. Διότι υπάρχει και η άποψη ότι οι εκλογές δεν πρέπει να αναβληθούν, και μετά τη λήξη του τριήμερου πένθους θα πρέπει να δρομολογηθούν όλες οι εξελίξεις. Αυτό είναι το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά συνέπεια, η 9η Απριλίου παραμένει, εκτός απροόπτου, η επικρατέστερη ημερομηνία για το στήσιμο της πρώτης κάλπης. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιχειρηματολογούν ότι από την πρώτη στιγμή ανελήφθησαν οι πολιτικές ευθύνες με την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, σε αντίθεση με το τι συνέβη στο παρελθόν σε ανάλογες τραγωδίες. Ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε αμέσως στο σημείο της μοιραίας σύγκρουσης των δύο τρένων για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και την παροχή βοήθειας στους τραυματίες, όπως και στα νοσοκομεία για την ταυτοποίηση των θυμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη συγκρότηση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.