Τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα παρακολουθούν με ενδιαφέρον στην κυβέρνηση, ωστόσο αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια.
«Δεν σχολιάζουμε τα εσωτερικά άλλων κομμάτων» είναι η μονότονη απάντηση που δίνουν κυβερνητικά στελέχη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να μην κάνουν δηλώσεις που μπορεί να εκληφθούν ως εμπλοκή στα ζητήματα της Κουμουνδούρου ή ως ένδειξη αλαζονείας απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται σε διαρκή περιδίνηση μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές.
«Εθνική κάλπη» για την κυβέρνηση οι ευρωεκλογές -Εγκλωβισμένη η αντιπολίτευση
Το ότι αποφεύγουν τα σχόλια δεν σημαίνει ότι δεν συζητούν και δεν αξιολογούν τα τεκταινόμενα, ειδικά από τη στιγμή που σε 100 ημέρες θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, τις οποίες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εθνική κάλπη», ανεβάζοντας τον πήχη για το αποτέλεσμα και τη σημασία τους. Η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει εγκλωβισμένη σε μια διαρκή εσωστρέφεια που την καθιστά πρόβλημα ως προς τον θεσμικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει, όπως παρατηρούν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη. «Θέλουμε αυτές οι διεργασίες να οδηγήσουν σε μια δημιουργική αντιπολίτευση, τη χρειαζόμαστε, τη χρειάζεται θεσμικά η χώρα», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, προσθέτοντας ότι «θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή να έχουμε αντιπροτάσεις για τα πολύ μεγάλα νομοσχέδια που περνάμε, να γίνεται δημιουργική συζήτηση για τις πολύ μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που γίνονται».
«Κινούμενη άμμος» η Κεντροαριστερά
Η αποδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παίρνει δομικά χαρακτηριστικά, με την κατάσταση να δείχνει μη αναστρέψιμη και τον χώρο της Κεντροαριστεράς να μοιάζει με κινούμενη άμμο. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη έχει υποχωρήσει οριστικά από τη δεύτερη θέση και σε αυτήν έχει σκαρφαλώσει, έστω και με χαμηλά ποσοστά, το ΠΑΣΟΚ, που διεκδικεί πλέον τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό φαίνεται ότι αξιολογείται και από το κυβερνητικό επιτελείο, που στρέφει όλο και συχνότερα τα πυρά του προς τη Χαριλάου Τρικούπη και όχι στην Κουμουνδούρου. «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι στα λόγια προοδευτικός, στην πράξη είναι εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Υποστηρίζοντας ότι οι αιτιάσεις που έχει θέσει ο κ. Ανδρουλάκης δεν ισχύουν, ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε πως αυτό «είναι η τελευταία απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι όπως πιστεύανε και όπως μας έλεγαν -και όπως κι εμείς θέλαμε-, μια αξιόπιστη αντιπολίτευση για τον τόπο, μια σοβαρή εναλλακτική του προοδευτικού χώρου, αλλά είναι μια από τα ίδια».
Η επίθεση του κ. Μαρινάκη στο προοδευτικό πρόσημο του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που μπορεί να απευθυνθεί και να διεκδικήσει ψήφους στον χώρο του Κέντρου, όπου κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ. Επί της ουσίας, το αντιμετωπίζουν ήδη ως την αξιωματική αντιπολίτευση της επόμενης ημέρας, έστω κι αν τα ποσοστά που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν μια δυναμική που μπορεί να απειλήσει την κεντροδεξιά παράταξη.
Κυβέρνηση: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στις ευρωεκλογές Ελληνική Λύση και Νίκη
Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές βρίσκεται στα δεξιά της ΝΔ. Η Ελληνική Λύση και η Νίκη ανεβάζουν τα ποσοστά τους και ειδικά σε περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, όπου κινούνται πολύ υψηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο τους. Έχοντας διαγνώσει τον κίνδυνο, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες και κινήσεις που θα απευθύνονται στο συντηρητικό κοινό της κεντροδεξιάς παράταξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι νέοι Ποινικοί Κώδικες που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές και υποχρεωτική έκτιση ποινής και ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή. Επίσης, τα θέματα της αμυντικής θωράκισης της χώρας, της αστυνόμευσης και της καλής διαχείρισης του μεταναστευτικού θα ανέβουν σταδιακά ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα το επόμενο διάστημα.