Το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Ανδρουλάκη, στο οποίο τον συνεχάρη για την επανεκλογή του, δεν έγινε μόνο για λόγους πολιτικής αβροφροσύνης.
Ήταν και μια προσπάθεια από την πλευρά του πρωθυπουργού να σπάσει ο πάγος στις σχέσεις των δύο ανδρών όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνομιλία τους υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που φέρεται να αποδέχθηκε ο κ. Ανδρουλάκης και μένει να αποσαφηνιστεί πότε θα προγραμματιστεί μια συνάντηση. Άλλωστε, και πριν διαταραχθούν οι σχέσεις τους, ο κ. Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία του να συναντήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ χωρίς να τελεσφορήσει η προσπάθεια. Αυτή τη φορά, κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν πως θα υπάρξει θετική κατάληξη.
Δημιουργείται νέο δίπολο με το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση
Η διάλυση στην οποία οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι εξελίξεις αποκτούν εικόνα επιθεώρησης, αναδεικνύει το ΠΑΣΟΚ σε ουσιαστικό αντιπολιτευτικό πόλο απέναντι στην κυβέρνηση, έστω κι αν τυπικά δεν έχει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τουλάχιστον προς το παρόν. Είναι κάτι που αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο θεωρούν θεσμικά ορθό να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες. Από την άλλη, εφόσον επιβεβαιωθεί ο νέος ρόλος του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό, θα αρχίσουν να ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, δημιουργώντας ένα νέο δίπολο. «Μακάρι να δούμε μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, αλλά αυτό θα φανεί στην πράξη», ήταν το πρώτο σχόλιο που έκαναν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τη Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό που περιμένουν για να αξιολογήσουν την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ είναι «αν θα διατυπώσει μια κοστολογημένη εναλλακτική, χωρίς τη λογική που είχε μέχρι σήμερα, μιμούμενο τον ΣΥΡΙΖΑ του όχι σε όλα», όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, θυμίζοντας τη στάση του κ. Ανδρουλάκη στα νομοσχέδια για την επιστολική ψήφο και τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Θετικά βλέπουν στην κυβέρνηση τη νίκη Ανδρουλάκη στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ
Η επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ξάφνιασε το Μέγαρο Μαξίμου. Επιβεβαίωσε την εκτίμηση που είχαν από την εκκίνηση αυτής της κούρσας οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και το εκμυστηρεύονταν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Και είναι ένα αποτέλεσμα που σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει θετικό για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αφού πρόκειται για έναν αντίπαλο που γνωρίζουν πλέον πολύ καλά. Όχι πως θα προκαλούσε προβληματισμό η εκλογή του κ. Δούκα. Το αντίθετο, θα έφερνε πλατιά χαμόγελα. Το μόνο πρόσωπο που εκτιμούσε, τουλάχιστον ένα μέρος των βουλευτών της ΝΔ, ότι θα μπορούσε να ανακατέψει πρόσκαιρα την τράπουλα, ειδικά στον χώρο του Κέντρου, ήταν ο Παύλος Γερουλάνος. «Ευτυχώς δεν πέρασε ο Γερουλάνος στον δεύτερο γύρο. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μάς έκαναν μεγάλο δώρο», σχολίασε την επομένη του πρώτου γύρου της εσωκομματικής διαδικασίας του ΠΑΣΟΚ βουλευτής της ΝΔ σε συνάδελφό του, ο οποίος έσπευσε να συμφωνήσει: «Εμάς μας βοήθησαν, για τους ίδιους δεν ξέρω…».
Στο Μαξίμου δεν βλέπουν θεαματικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ με τη νίκη Ανδρουλάκη
Παρότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας γνώριμος αντίπαλος, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ μετά την εσωκομματική διαδικασία είναι διαφορετικές. Οι υποψηφιότητες του κ. Γερουλάνου και της κ. Διαμαντοπούλου και ο αναβαθμισμένος ρόλος που αναμένεται να έχουν την επόμενη μέρα διαφοροποιεί τη δυναμική του κόμματος. Πιθανώς και τον τρόπο λειτουργίας του. «Θα περιμένουμε να δούμε πως θα διαμορφωθεί ο πολιτικός του λόγος, και αν μπορεί να εκφράσει κάτι διαφορετικό από όσα γνωρίζουμε», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, χωρίς να εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει μια θεαματική αλλαγή. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν οι δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου θα δώσουν μια πρώτη αξιόπιστη εικόνα για το πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες από τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και αναλόγως θα διαμορφώσουν τη στρατηγική τους.
Χρήσιμη για την κυβέρνηση μια σοβαρή αντιπολίτευση
Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ αναγνωρίζουν ότι μια σοβαρή αντιπολίτευση θα ήταν χρήσιμη και για την ίδια την κυβέρνηση. Η απουσία της οδηγεί στην αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων της κυβερνητικής παράταξης, αφού δεν υπάρχει ουσιαστικός αντίπαλος, ενώ αφήνει περιθώρια για φαινόμενα εσωστρέφειας στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπως απέδειξε η συντονισμένη κατάθεση ερωτήσεων προς την κυβέρνηση από ομάδες βουλευτών. «Αυτό το οποίο περιμένουμε όλοι, η κυβέρνηση, οι πολίτες, συνολικά, οι πάντες, είναι να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, κοστολογημένη, για να μπορούν να γίνονται και συγκρίσεις», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκαλύπτοντας την κυβερνητική προσδοκία.
Αυτή τη σύγκριση αναζητεί το κυβερνητικό επιτελείο, ώστε με έναν συγκεκριμένο αντίπαλο απέναντι του να αυξήσει την συσπείρωση της ΝΔ και μέσα από την πολιτική αντιπαράθεση να θέσει διλλήματα προς το εκλογικό σώμα που έχει αποσυρθεί στη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Επίσης, η έλλειψη αντιπάλου ενισχύει την ψήφο διαμαρτυρίας κυρίως προς τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ τα οποία σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται ενισχυμένα.