Η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα ήταν εν τέλει η κατάλληλη ευκαιρία για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι γείτονές τους που δεν γνώριζαν από πρώτο χέρι, τι θα πει Ερντογάν, αλλά και να αντιληφθούν το μέγεθος των προκλήσεων που δέχεται καθημερινά η χώρα μας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε το λόγο στο τέλος των τοποθετήσεων συγκεκριμένου μικρού αριθμού ηγετών στην αρχή του δείπνου των 44, με προφανή σκοπό να κάνει έναν ακόμη μονόλογο κατά της Ελλάδας, αναπαράγοντας τα γνωστά του fake news.
Και αυτό έκανε, χωρίς να γνωρίζει ωστόσο ότι θα υπάρξει και απάντηση.
Μάλιστα, ο Ερντογάν, είχε κανονίσει, λίγη ώρα μετά την έναρξη του δείπνου των ηγετών στην Πράγα, συνέντευξη τύπου σε Τούρκους δημοσιογράφους, με προφανή σκοπό να πει ξανά τα ίδια και να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον ηγέτη που για μια ακόμη φορά, μπροστά σε ένα μεγάλο φόρουμ, κατηγόρησε την Ελλάδα κλπ. Ηταν μάλιστα απορίας άξιο το πώς θα έδινε συνέντευξη εκείνη την ώρα, ενώ το δείπνο των ηγετών θα είχε μόλις αρχίσει. Προφανώς η κίνησή του αυτή ήταν στο πλαίσιο του σχεδίου του, να πάει στο δείπνο, να επιτεθεί στην Ελλάδα και να φύγει παρουσιάζοντας τον εαυτό του στους Τούρκους δημοσιογράφους ως τον άνθρωπο που τα λέει έξω από τα δόντια στον... κακό τους γείτονα σε ένα μεγάλο κοινό.
Εξού και ο αιφνιδιασμός Ερντογάν όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έλαβε το λόγο αμέσως μετά από εκείνον και απάντησε σε ένα προς ένα τα σημεία της τοποθέτησής του μπροστά στους υπολοίπους δεκάδες ηγέτες.
Εχοντας πληροφορηθεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα λάβει τον λόγο, η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει και εκείνη ακολούθως να τοποθετηθεί σε περίπτωση που τα λεγόμενα του Ερντογάν αφορούσαν τη χώρα μας.
Και έτσι έγινε.
Μάλιστα ο Ερντογάν ήταν φανερά εξοργισμένος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια στους Τούρκους δημοσιογράφους. Το κύριο σημείο των κατηγοριών για όσα είχαν διαδραματιστεί νωρίτερα στην αίθουσα του δείπνου των ηγετών ήταν να κατηγορήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι... δεν ξέρει από πρωτόκολλο και να απορεί ποιος του έδωσε τον λόγο!
Αναφέρθηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό ως «ο κύριος» και κατέληξε να λέει ότι κανείς δεν χειροκρότησε την ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού. «Ο κύριος φαίνεται πως ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου».«Στο δείπνο είχα την ομιλία μου, την ολοκλήρωσα. Ο κύριος φαίνεται πως ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου. Και επειδή ενοχλήθηκε, και παρόλο που δεν αρμόζει στο πνεύμα του δείπνου, πήρε τον λόγο», είπε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος. «Δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, ίσως από τον πρόεδρο. Κι εκεί μας απάντησε», κατέληξε.
Μητσοτάκης: Σηκώθηκα πάνω και είπα στον Ερντογάν «ό,τι έχω να σου πω, θα σ' το πω κατά πρόσωπο»
Λίγη ώρα μετά την απάντηση που είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ταγίπ Ερντογάν, στην Πράγα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σε άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής, τον διάλογο που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο.
Στο μεταξύ, δημοσιογράφος κατέγραψε τη συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού και την ανέβασε στο twitter. Στο βίντεο ακούγεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να λέει «Σηκώθηκα πάνω και του είπα "ό,τι έχω να σου πω, θα σ' το πω κατά πρόσωπο"».
Μητσοτάκης: Ολοι αντιλήφθηκαν ποιος προκαλεί, η Ελλάδα θα απαντά με αυτοπεποίθηση όταν προκαλείται
Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο πριν την έναρξη, όσο και μετά το τέλος του άτυπου Συμβουλίου των 27 ηγετών της ΕΕ χθες στην Πράγα όταν και αναφέρθηκε αλλά και ρωτήθηκε για το περιστατικό.
Συγκεκριμένα, κατά την είσοδό του στο δείπνο των ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά, όμως, πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που θα προκαλείται» και πρόσθεσε: «Πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία μέσα από αυτόν τον διάλογο, ο οποίος έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες, να αντιληφθούν και ενδεχομένως συνάδελφοί μου οι οποίοι δεν έχουν βαθιά γνώση των ζητημάτων αυτών, ποιός είναι αυτός ο οποίος προκαλεί, ποιός είναι αυτός ο οποίος υψώνει τους τόνους και ποια είναι εκείνη η χώρα η οποία με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς ποτέ, όμως, να κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Επαναλαμβάνουμε: κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση. Αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου».
Οσον αφορά στο περιεχόμενο των λεγομένων του ενώπιον των ηγετών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είχα την ευκαιρία ενώπιον των 43 ηγετών που βρέθηκαν σε αυτή την πρώτη σύναξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ότι δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία είναι αυτή η οποία θέτει ευθέως ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Κι ότι είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε μία εκτόνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική. Δηλώνω, όμως, για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή η οποία κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Αισθανόμαστε απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας».
Μετά το τέλος της Συνόδου των 27 ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ξανά το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση και εγώ δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη», αλλά και το ότι δεν είναι η Ελλάδα, που κλείνει την πόρτα στο διάλογο εξέπεμψε κατά την αποψινή συνέντευξη τύπου στην Πράγα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπενθύμισε με νόημα πως υπάρχει πάντα στο τραπέζι το πλαίσιο των ευρωπαικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αλλά διευκρίνισε πως δική του ελπίδα είναι αυτό να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί..
«Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είδαν αυτόν τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων η οποία έγινε μπροστά στους ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και μπροστά σε όσους ηγέτες συμμετέχουν σε αυτό το καινούριο και -πιστεύω- επιτυχημένο πείραμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα επαναλάβω και πάλι ότι όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη χθεσινή ανταλλαγή απόψεων πιστεύω ότι σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί, για το ποιος υιοθετεί μία επιχειρηματολογία η οποία σίγουρα δεν ταιριάζει -θα έλεγα- στο γεωπολιτικό πλαίσιο το σημερινό. Αυτή η αναβίωση ιστορικών φαντασιώσεων, παλιών αυτοκρατοριών, αυτή -θα έλεγα- η έμπρακτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο, αυτές είναι έννοιες που δεν νομίζω ότι ταιριάζουν στο σημερινό κόσμο. Και πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία αν θέλει πραγματικά να έχει -όπως ισχυρίζεται ότι θέλει, όπως μας είπε χθες ο κ. Erdoğan- μία παραγωγική και ουσιαστική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία σχέση που και εμείς θα τη θέλαμε, θα πρέπει πια να έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία. Δεν θα βρει κανέναν, κανέναν σύμμαχο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας που να την υποστηρίζει εφόσον εξακολουθεί να πορεύεται σε αυτό τον δρόμο».