Εισοδήματα, δάνεια, ακίνητα, εταιρείες και... χρέη στο Excel του Κασσελάκη -Όλα τα στοιχεία - iefimerida.gr

Εισοδήματα, δάνεια, ακίνητα, εταιρείες και... χρέη στο Excel του Κασσελάκη -Όλα τα στοιχεία

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τα περιουσιακά του στοιχεία
Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τα περιουσιακά του στοιχεία / Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τη Δευτέρα (3/6) τα περιουσιακά του στοιχεία ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Δηλώνει εισοδήματα για το 2023 κοντά στα 2 εκατ. ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις 1,69 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αντί για δήλωση «πόθεν έσχες», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα έναν πίνακα... μιας σελίδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον εν λόγω πίνακα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει τα εισοδήματά του, τα ακίνητά του, τα δάνεια και τα επενδυτικά προϊόντα που κατέχει ο ίδιος με εκείνα του συζύγου του, Τάιλερ Μακμπέθ, διογκώνοντας τη σύγχυση σχετικά με το πώς απέκτησε την περιουσία του, για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην Αμερική, τη φύση των εταιρειών του, πότε τις μεταβίβασε, σε ποιους και με ποιο αντίτιμο κ.λπ.

O κ. Κασσελάκης έδειξε, ουσιαστικά, ότι έχει ένα καλό εισόδημα, περί τα 2 εκατομμύρια δολάρια, ανύπαρκτες καταθέσεις μαζί με τον Τάιλερ σε 5 τράπεζες (μόλις 22.000 δολάρια), χρωστάει στεγαστικό, κάρτες και το φοιτητικό δάνειο του συζύγου του, Τάιλερ Μακμπέθ.

Συνολικά, αυτά που χρωστάει, δεδομένων των εισοδημάτων του, ανέρχονται στα 1,8 εκατ. δολάρια. Συμμετέχει σε τρεις επιχειρήσεις και διατηρεί επενδυτικά προϊόντα 3 εκατ. δολαρίων. Επίσης, διατηρεί τρία ακίνητα και δύο πολύ ακριβά αυτοκίνητα.

Ο μονοσέλιδος πίνακας δεν συνοδεύεται από παραστατικά, ούτε από τη φορολογική δήλωση, που προφανώς είχε καταθέσει στις φορολογικές Αρχές των ΗΠΑ και η οποία υποχρεωτικά συνοδεύει τη δήλωση «πόθεν έσχες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα δηλωμένα στοιχεία περιουσιακής κατάστασης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 δεν περιλαμβάνεται η νεοαποκτηθείσα μεζονέτα στο Κολωνάκι, αξίας 1,8 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στα στοιχεία που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να έχει συμμετοχή σε τρεις εταιρείες, κι αυτό αντιστοιχεί σε 670.900 ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι διαθέτει εισοδήματα 2,067 εκατομμυρίων δολαρίων, καταθέσεις 20.100 ευρώ, δάνεια ύψους 1,69 εκατ. ευρώ, ενώ σε επενδυτικά προϊόντα έχει τοποθετημένα 2,8 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κασσελάκης δηλώνει την εταιρεία Osios LLC, μέσω της οποίας δανειοδότησε τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δηλώνει ετερόρρυθμος εταίρος στην εταιρεία Pura Vita E.E., που έχει στην ιδιοκτησία της ένα κατάστημα καφέ στις Σπέτσες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει και τη συμμετοχή του, μέσω της Osios, στην Tiptree Marine, την οποία διηύθυνε και από την οποία απολύθηκε λίγες ημέρες πριν μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ το 2023.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ΕΔΩ σε μορφή PDF την περιουσιακή κατάσταση Κασσελάκη έως τις 31/12/2023

Δείτε ΕΔΩ τα συγκριτικά που έδωσε ο κ. Κασσελάκης με εκείνο του πρωθυπουργού:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαρινάκης: Ο Κασσελάκης παραδέχθηκε ότι παραβίασε τη νομοθεσία

Πηγές του Μαξίμου έκαναν λόγο για «προβληματική δήλωση πόθεν έσχες, απ' όπου κι αν την κοιτάξεις».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι το «μονοσέλιδο» που παρουσίασε ο κ. Κασσελάκης σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δήλωση πόθεν έσχες, καθώς δεν περιέχεται κανένα από τα δικαιολογητικά που ορίζει ο νόμος.

Πρόσθεσε πως το πιο σοβαρό είναι ότι «παραδέχεται πως παραβίασε τη νομοθεσία, αφού τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2023 συμμετείχε σε εταιρεία αλλοδαπής, ενώ είχε εκλεγεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά παράβαση του νόμου του 2016 που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε ψηφίσει».

Ο Κασσελάκης αντιμέτωπος με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που απαγορεύει τη συμμετοχή αρχηγού σε αλλοδαπή εταιρεία

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος νόμος που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, απαγόρευε τη συμμετοχή αρχηγών κομμάτων σε εταιρείες εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση του 2016, την οποία είχε υποστηρίξει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και αποτελεί «πονοκέφαλο» για τον Στέφανο Κασσελάκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, το 2016 εισήγαγε τη νομοθεσία που απαγορεύει σε αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς, αιρετούς αυτοδιοικητικούς άρχοντες να έχουν εταιρείες στο εξωτερικό, με την οποία είναι αυτή τη στιγμή αντιμέτωπος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε «πάρει πάνω του» την εν λόγω τροπολογία, που έκανε ακόμη πιο αυστηρή τη σχετική νομοθεσία.

Το Άρθρο 8 της τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ του 2016

Συγκεκριμένα, το Άρθρο 8 της τροπολογίας του 2016 αναφέρει: Απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα, απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

1. Στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Στους συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, στους Προέδρους, Διοικητές, Υποδιοικητές και Γενικούς Διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, που ελέγχονται από το κράτος, καθώς επίσης στα πρόσωπα των περιπτώσεων θ' και ι' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου ως και στα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι, είτε με παρένθετα πρόσωπα, στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εταιρειών που έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στο, φορολογικό τομέα ή σε κράτος, που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Α΄ 167) και των υπουργικών αποφάσεων, που έχουν εκδοθεί βάσει των ως άνω διατάξεων και ισχύουν κάθε φορά.

3. Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Η κατά παράβαση της παραγράφου 2 άμεση ή διά παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα σε:

α) κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα κατά την έννοια υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 έως 5 του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013, ή

β) κράτος, που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς, κατά την έννοια υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 6 και 7 του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013, τιμωρείται με την ίδια ποινή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου παρένθετα πρόσωπα των ατόμων, που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, είναι:

α) οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοί τους και τα πρόσωπα, με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, 

β) οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους,

γ) το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο ενεργεί, για οποιαδήποτε αιτία, για λογαριασμό ή καθ' υπόδειξην ή κατ' εντολήν άλλου προσώπου, που κατέχει μία εκ των ιδιοτήτων που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου.

5. α. Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εξήντα ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου οφείλουν να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στη διάταξη.

β. Η μεταβίβαση δεν επηρεάζει και δεν αίρει το αξιόποινο για τις ήδη συντελεσθείσες παραβάσεις των διατάξεων που αφορούν σε εταιρείες που έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Α΄ 167) και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ' επίκληση των ως άνω διατάξεων, όπως ισχύουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

6. Η διάταξη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα δεν εφαρμόζεται για τις άνω παραβάσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ