Συγκλονισμένος είναι ο πολιτικός κόσμος της χώρας από τον θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου.
Συλλυπητήρια για την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου σε ηλικία 75 ετών από ανακοπή καρδιάς έστειλαν -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, το ΚΚΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο πρώην υπουργός Παιδείας και αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Φίλης.
Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στο iefimerida.gr τις τελευταίες στιγμές του Ηλία Νικολακόπουλου.
Μητσοτάκης: Πλήγμα για τον σοβαρό πολιτικό διάλογο
«Η ξαφνική απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου αποτελεί πλήγμα για την επιστημονική έρευνα και τον σοβαρό πολιτικό διάλογο. Η δημόσια σφαίρα και η αναλυτική σκέψη στη χώρα μας χάνουν έναν από τους πιο συνεπείς και ευγενείς υπηρέτες τους. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter.
Τσίπρας: Τον αποχαιρετώ με βαθιά οδύνη, του χρωστάμε πάρα πολλά
Σε ανάρτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Με βαθιά οδύνη αποχαιρετώ τον Ηλία Νικολακόπουλο. Τον προοδευτικό διανοούμενο, τον φίλο, τον σύντροφο, τον συνεργάτη. Τον άνθρωπο που συνδύαζε με σπάνιο τρόπο επιστημονική γνώση με προοδευτική σκέψη και ακεραιότητα. Του χρωστάμε πάρα πολλά. Τα συλλυπητήριά μου στους δικούς του¬.
ΣΥΡΙΖΑ: Δύσκολο κανείς να φανταστεί εκλογές στην Ελλάδα χωρίς τον Ηλία Νικολακόπουλο
Σε ανακοίνωσή του για την ξαφνική απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε:
«O Ηλίας Νικολακόπουλος υπήρξε από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις ακαδημαϊκών που η επιστήμη την οποία υπηρετούσε είχε ταυτιστεί με το δικό του όνομα. Με τη γνώση, την αναλυτική του σκέψη και την ψυχραιμία του, ως καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων φοιτητών, ορισμένοι από τους οποίους κινήθηκαν μετέπειτα στα χνάρια του. Είχε σπουδάσει στην Αθήνα, τη Λωζάνη και το Παρίσι, Μαθηματικά και Θεωρία Πιθανοτήτων.
»Στο ευρύ κοινό είχε γίνει γνωστός από τη συνεργασία του με τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου κατέκτησε τον σεβασμό των πολιτών με τις ακριβείς εκτιμήσεις του και την ικανότητά του να εξηγεί απλά τα πιο σύνθετα πολιτικά ζητήματα. Μέχρι και σήμερα θα ήταν δύσκολο κανείς να φανταστεί εκλογές στην Ελλάδα χωρίς την παρουσία του Ηλία Νικολακόπουλου.
»Υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή τις αξίες της Αριστεράς, ήταν πρόεδρος των ΑΣΚΙ και είχε την επιστημονική επιμέλεια της εκπομπής Ιστορία στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.
»Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συναδέλφους και τους μαθητές του».
Ανδρουλάκης: Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ήταν μια φωτεινή ακαδημαϊκή παρουσία
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε:
«Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ήταν μια φωτεινή ακαδημαϊκή παρουσία. Η προοδευτική σκέψη του και η τεκμηριωμένη πολιτική του ανάλυση ήταν απόλυτα συνυφασμένες με τις εκλογικές βραδιές επί σειρά ετών. Ο ξαφνικός θάνατός του μας γεμίζει θλίψη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
ΚΚΕ: Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του
«Για τον αιφνίδιο θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πολιτικού επιστήμονα και αναλυτή, το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», σημείωσε σε μήνυμά του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Σημίτης: Ήταν στενός φίλος με δυνατό και κριτικό μυαλό
Το δικό του ξεχωριστό «αντίο» στον Ηλία Νικολακόπουλο έστειλε ο Κώστας Σημίτης.
Στο μήνυμά του, για τον αιφνίδιο και αδόκητο θάνατο του δημοσκόπου-αναλυτή Ηλία Νικολακόπουλου, ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει:
«Ο Ηλ. Νικολακόπουλος ήταν ένας στενός φίλος. Είχε δυνατό κριτικό μυαλό. Εργαζόταν σταθερά για την πειστική ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων και για μια δημιουργική πολιτική. Τα συλλυπητήριά μου στα παιδιά του».
Θεοδωρικάκος: Ο Ηλίας Νικολακόπουλος συνέδεσε το όνομά του με την ανώτατη δημοκρατική στιγμή: τις εκλογές
«Έφυγε σήμερα ένας πρωτοπόρος της πολιτικής έρευνας και ανάλυσης. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος συνέδεσε το όνομά του με την ανώτατη δημοκρατική στιγμή: τις εκλογές. Τον ευχαριστούμε για όσα προσέφερε στην επιστήμη και την κοινωνία», έγραψε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Βαρβιτσιώτης: Ο Ηλίας Νικολακόπουλος αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό
«O Ηλίας Νικολακόπουλος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς αναλυτές που έγραψε τη δική του ιστορία στις εκλογικές μάχες. Η ξαφνική απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο δημόσιο πολιτικό διάλογο» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Επίσης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Φίλης: Πάντα νηφάλιος ο Ηλίας Νικολακόπουλος -Δημιουργούσε μαθητές
Σε ανακοίνωσή του, ο Νίκος Φίλης περιγράφει την πορεία του Ηλία Νικολακόπουλου, που έφυγε αιφνίδια από ανακοπή στα 75 του την Πέμπτη 30 Ιουνίου, ενώ κολυμπούσε στην παραλία Αχλάδι της Σύρου.
«Ο Ηλίας ''γεννήθηκε'' στην Αριστερά. Από μαθητής συμμετείχε στους δημοκρατικούς αγώνες στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια καθώς και στο αντιδικτατορικό κίνημα.
Μετά τη Μεταπολίτευση διακρίθηκε για την επιστημονική προσφορά του σε ένα άγνωστο τότε επιστημονικό πεδίο, εκείνο της εκλογικής κοινωνιολογίας.
Νηφάλιος, ακόμα και στα χρόνια που επικρατούσε η έντονη κομματική σύγκρουση, κατόρθωσε να φέρει την επιστήμη του μέσα σε κάθε σπίτι, συνομιλώντας μέσω της τηλεόρασης με τον απλό πολίτη.
Μεθοδικός, με αίσθηση της αξίας της ιστορίας, παρακολούθησε και ανέλυσε την πορεία της Μεταπολίτευσης στη χώρα μας, από την κρίση της δικτατορίας μέχρι την κρίση της πολιτικής. Εντόπισε και ανέδειξε την κρίση του κομματικού φαινομένου, την πορεία προς την καχεκτική δημοκρατία, που κατέληξε στη χρεωκοπία της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος με τα Μνημόνια.
Ο Ηλίας παρέμεινε στην Αριστερά, με κριτικό πνεύμα. Συγκρατώ την τελευταία δημόσια παρουσία του ως Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής στις διαδικασίες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Υπήρξε από τους πρωτεργάτες για τη συγκρότηση και λειτουργία των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Έφυγε με την ικανοποίηση ότι δημιούργησε μαθητές. Έφυγε ενώ είχε πολλά να δώσει ακόμα στην κοινωνία και την πατρίδα».
Βούτσης: Η κορυφαία συμβολή του Ηλία Νικολακόπουλου
Σε μήνυμά του για την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου ο Νίκος Βούτσης έγραψε:
«Απρόσμενα έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μου φίλος, συνεργάτης μας σε Εκδόσεις της Βουλής και βέβαια σύντροφος Ηλίας.
Μέσα από τις μνήμες δεκαετιών, από τις κουβέντες στα ταβερνάκια μαζί με τον Άγγελο Ελεφάντη και από τη συνύπαρξη σε διαδοχικές εκλογικές μάχες μέσα από τη μελέτη των έγκυρων αναλύσεων και εκτιμήσεων του Ηλία, προβάλλονται αδρά στη δικιά μου πρόσφατη μνήμη δύο αυθεντικές συμβολές του συντρόφου, ως έγκυρου επιστήμονα, σε ρόλο πρωταγωνιστικό που θέλω και πρέπει δημόσια να τις μοιραστώ:
Ο Ηλίας μαζί και με άλλους επιστήμονες έφερε εις πέρας την επιμέλεια ενός έξοχου τόμου, μοναδικού, για τον ιστορικό κατάλογο των ελληνικών κομμάτων από το 1844 μέχρι την κατάλυση της Δημοκρατίας το 1967. Η παραγγελία ήταν από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με το οποίο η συνεργασία του Ηλία ήταν συνεχής και η παρουσία του αδιάλειπτη σε ημερίδες, σε εκθέσεις και σε αφιερώματα εξαιρετικής ιστορικής εγκυρότητας, τουλάχιστον κατά την περίοδο 2015-2019.
Το πιο σημαντικό όμως είναι η κορυφαία συμβολή του Ηλία Νικολακόπουλου μαζί με άλλους διαπρεπείς επιστήμονες υψηλού κύρους από την Ελλάδα και από την Κύπρο και βέβαια νεότερους ιστορικούς ερευνητές και άξια στελέχη της Βουλής των Ελλήνων στην πρωτογενή εργασία μέχρι την τελική έκδοση των ντοκουμέντων που αφορούν στον περίφημο Φάκελο της Κύπρου, μετά τη σχετική απόφαση προ επταετίας που λάβαμε από κοινού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου.
Ο Ηλίας θα λείψει πάρα πολύ από το πεδίο της μαχόμενης διανόησης, αλλά θα λείψει πολύ και από εμάς τους φίλους και συντρόφους του».
Βενιζέλος: Ο Ηλίας Νικολακόπουλος επέβαλε στη χώρα μας την ιδιότητα και τον κλάδο του -Τον ίδρυσε
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζένος αναφέρεται στα «σαράντα και πλέον χρόνια φιλίας» που τον συνδέουν με τον Ηλία Νικολακόπουλο, ο οποίος «έφυγε απροειδοποίητα, χωρίς δημοσκοπική πρόγνωση. Ήταν εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού συστήματος της Μεταπολίτευσης, συστηματικός ερευνητής αλλά και μέρος του. Επέβαλε στη χώρα μας την ιδιότητα και τον κλάδο του. Τον ίδρυσε.
»Είχα τη μεγάλη τιμή και τύχη να τον υποδεχθώ το 1984 μαζί με τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, τον Αντώνη Μανιτάκη και άλλους συναδέλφους ως διδάκτορα πολιτικών επιστημών της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, αυτόν, έναν μαθηματικό στις βασικές του σπουδές. Σημαντική υπέρβαση για μια νομική σχολή που δικαιώθηκε με το παραπάνω για την απόφασή της. Ο Ηλίας είχε γνώση, ένστικτο και άποψη. Τα συνδύαζε πάντα και τα τρία. Αφήνει πολύ έντονο αποτύπωμα. Συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους».
Ανδριανόπουλος: Ήταν κοφτερό μυαλό χωρίς ανοχή σε ανοησίες
Ήταν ένα κοφτερό μυαλό χωρίς ανοχή σε ανοησίες» έγραψε ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος για τον χαμό του Ηλία Νικολακόπουλου.
Ο πρώην υπουργός αποχαιρετά τον επιστήμονα-αναλυτή με ένα tweet στο οποίο περιγράφει την φιλία τους από τα παλιά, τους διαφορετικούς δρόμους που είχαν πάρει αλλά και την εκτίμηση για τις αναλυτικές ικανότητές του.
«O Ηλιας Νικολακόπουλος δεν ειναι πια μαζι μας. Φιλος απο τα παληα, με διαφορετικους πολιτικους προσανατολισμους αλλα με εκτιμηση στις γνωσεις και τιςερευνητικες του ικανοτητες, βρεθηκαμε συχνα σε δημοσιους διαλογους και συνεδρια.Κοφτερο μυαλο χωρις ανοχη σε ανοησιες.Θα μας λειψει» έγραψε ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.
Ποιος ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε το 1947, ήταν πολιτικός επιστήμονας και ομότιμος καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και πρόεδρος στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).
Σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει δημοσιευθεί στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, ο Ηλίας Νικολακόπουλος έκανε προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά στην Αθήνα και τη Λωζάννη (1965-1969) και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies - Θεωρία Πιθανοτήτων - Univ. Paris 6).
Από το 1975 έως το 1996 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως κύριος ερευνητής).
Το 1984 υποστήριξε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964».
Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως λέκτορας και από το 2003 ως καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».
Από το 1984 έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40.
Είχε συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στη Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).