Πολιτικός αχταρμάς και ξαναζεσταμένες προτάσεις το «Κίνημα Δημοκρατίας» του Κασσελάκη - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Πολιτικός αχταρμάς και ξαναζεσταμένες προτάσεις το «Κίνημα Δημοκρατίας» του Κασσελάκη

Και το όνομα αυτού «Κίνημα Δημοκρατίας». Εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε το όνομα που επέλεξαν οι οπαδοί του μετά από ηλεκτρονική ψηφοφορία και μεταξύ άλλων 15 ονομάτων.

Στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» παίχτηκε η πρώτη πράξη του νέου πολιτικού εγχειρήματος του Στέφανου Κασσελάκη μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που συμπαρέσυρε μαζί του έξι βουλευτές του πρώην κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και παρότι στον ίδιο χώρο φιλοξενείται η παράσταση «Ο τελευταίος χορός» της Ρέινας Εσκενάζυ, η πλευρά Κασσελάκη φιλοδοξεί η σημερινή ημέρα να αποτελέσει το πρελούδιο ενός νέου ξεκινήματος, που δεν θα αποτελεί απλώς  ένα φρεσκάρισμα του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος, αλλά κάτι καινοτόμο που θα ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάξει συνεχώς. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του νέου «κινήματος», η ιδρυτική διακήρυξη που σήμερα παρουσιάζεται αποτελεί ένα κείμενο δεσμευτικό το οποίο, όπως ανέφερε, δεν θα καταστρατηγηθεί ποτέ. «Το κείμενο που θα επιστρέφουμε πάντα για να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε».

Φυσιογνωμία του νέου κόμματος

Από την ομιλία του προέδρου δεν έλειψαν και οι αναφορές στις πρόσφατες διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησαν στο κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό που υπάρχει σήμερα. Άφησε μάλιστα αιχμές για τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για αυτούς που πέτυχαν μεν στην οικονομία αλλά δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στον κόσμο αυτά που στερήθηκε - υπονοώντας ευθέως τη γνωστή κριτική που ασκήθηκε για το μέγεθος του δημοσιονομικού μαξιλαριού που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα. Επίσης, δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στη Νέα Αριστερά, τονίζοντας πως στο νέο κόμμα δεν έχουν θέση οι ελίτ που αντιλαμβάνονται τους νέους  πολίτες ως μη σκεπτόμενους ψηφοφόρους.

Ακόμη, συνεχίζοντας τις αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα πρόσφατα γεγονότα που έφεραν τη διάσπαση, υποστήριξε πως στο νέο κόμμα θα υπάρξει μια κουλτούρα εσωκομματικής αμεσοδημοκρατίας και σεβασμού στην πλειοψηφία. «Ό,τι ψηφίζει η βάση δεν θα το αλλάζει η κορυφή» δήλωσε με νόημα. Σε ό,τι αφορά τη φυσιογνωμία του κόμματος, το χαρακτήρισε δημοκρατικό και προοδευτικό και με παραδοσιακούς όρους κεντροαριστερό κόμμα. Χωρίς να αποκλείει όμως τις συνεργασίες με ανθρώπους της Κεντροδεξιάς που διαφωνούν με κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, μια άλλη εκδοχή της αποστροφής του για τη «θεσμική Δεξιά», που, όπως έχει πει στο παρελθόν, θα συμμετέχει στο νέο εγχείρημα, «φωτογραφίζοντας» τους κυρίους Αντώναρο και Σπηλιωτόπουλο, παλαιούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ακόμη, επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή των μεγάλων γεγονότων που οδήγησαν στον πολιτικό μετασχηματισμό της προοδευτικής παράταξης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, από την 3η Σεπτέμβρη του 1843 έως και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του 2015, την οποία δεν δίστασε όμως να μεμφθεί, ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να τα χωρέσει όλα στο κόμμα, από το αριστερό αποτύπωμα έως το Κέντρο και τη θεσμική Δεξιά. Παραδόξως, κατά την Κασσελακική ανάγνωση, το νέο κόμμα θα μπορεί ταυτόχρονα να είναι πιο αριστερό από την Αριστερά και πιο κεντρώο από το Κέντρο, δηλώνοντας παράλληλα πως δεν χαρίζει στην αποχή τη νέα γενιά, που δεν αντιλαμβάνεται τους παραδοσιακούς ιδεολογικούς όρους, και πως αποτελεί ευθύνη του να χωρέσουν όλοι στο νέο κόμμα. «Μια γενιά που δεν καταλαβαίνει τους παραδοσιακούς ιδεολογικούς όρους. Αυτή τη γενιά δεν την κάνουμε δώρο στην αποχή, μιλάμε τη γλώσσα της. Μια σκεπτόμενη ελίτ που μιλάει σε δήθεν μη σκεπτόμενους ψηφοφόρους δεν έχει χώρο στο δικό μας κόμμα» είπε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, στηρίζοντας το άνοιγμα στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, υποστήριξε πως υπάρχει πια μια εγκάρσια τομή που διακρίνει τις πολιτικές δυνάμεις σε πολιτισμικά προοδευτικές και πολιτισμικά συντηρητικές και διαπερνά τις διαιρετικές τομές μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς.

Κριτική στην κυβέρνηση και ξαναζεσταμένες απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ ως προγραμματικές προτάσεις του νέου κόμματος

Ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε τη γνωστή κριτική για την κυβέρνηση που αφορά τους τομείς του κράτους δικαίου, του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και μηρύκασε γνωστές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το κοινωνικό κράτος, την καθολική πρόσβαση στην Υγεία και Παιδεία, μίλησε για αμεσοδημοκρατία, για διαφάνεια και για την ανάγκη διεξαγωγής εθνικών και τοπικών δημοψηφισμάτων. Μίλησε για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και υποστήριξε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με την καθιέρωση εγγυοδοτικών μηχανισμών που θα εξασφαλίζουν την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Επίσης, έκανε λόγο για πολιτική κινητικότητα και τη θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ των μελών και των κομματικών έμμισθων στελεχών. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τετριμμένα τις γνωστές και πάγιες θέσεις όλων των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα διαχρονικά για αναδιανομή εισοδήματος και εξάλειψη της φτώχειας, χωρίς να μας κάνει σοφότερους σε ό,τι αφορά το σχέδιο που θα ακολουθήσει για να επιτύχει αυτούς τους κοινούς για όλους στόχους. Στην εξωτερική πολιτική υιοθέτησε τη σκληρή γραμμή Σαμαρά, σταχυολογώντας όλη τη γνωστή επιχειρηματολογία που εκκινεί από την Ακροδεξιά και φτάνει μέχρι το λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, μίλησε για φορολογική δικαιοσύνη και ψηφιακή δικαιοσύνη, με γενικόλογες αναφορές και χωρίς κάποια ιδιαίτερη κοστολόγηση. Τέλος, έκανε λόγο για μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία, υπέρ των αδυνάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι έδωσαν το «παρών», απουσίαζε ο Πέτρος Παππάς

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε όλη η Κασσελακική πτέρυγα, από τους ανεξάρτητους πια βουλευτές Θ. Τζάκρη, Α. Αυλωνίτη, Κ. Μάλαμα, Ραλλία Χρηστίδου και Γιώτα Πούλου, έως τον θεωρητικό του «Κασσελακισμού» Νίκο Καρανίκα. Παρότι όμως η υπαρχηγός Τζάκρη ήταν παρούσα, ο έτερος υπαρχηγός και alter ego του Στέφανου Κασσελάκη από την εποχή της πρώτης του καθόδου ως υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Παππάς, απουσίαζε στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ημέρα της εκδήλωσης βρισκόταν στο Λονδίνο για προσωπικούς λόγους,  αναζωπυρώνοντας έτσι τις φήμες που τον θέλουν να διατηρεί στάση αναμονής και να εξετάζει διάφορα σενάρια, ακόμη και τη μετακίνησή του στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ως γνωστόν, αποτελεί το νέο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Στέφανος Κασσελάκης νέο κόμμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ