Την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ διακήρυξε και μάλιστα «ομόφωνα» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ωστόσο ανέβαλε την συνεδρίαση της ΚΕ για να βάλει φρένο στον εσωκομματικό εμφύλιο.
Η Κουμουνδούρου ένιωσε την ανάγκη να επισημάνει τα περί ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς πληθαίνουν οι φωνές και οι ενστάσεις στο εσωτερικό του κόμματος από τους «53», τους «πασοκογενείς» και τους προεδρικούς, όχι μόνο για το εσωτερικό δημοψήφισμα αλλά και για την προσθήκη ονόματος, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής
Οπως έγραφε χθες το iefimerida.gr η συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας και κυρίως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το θέμα άφησε ανοιχτές πληγές καθώς έστειλε το μήνυμα ενός «εμφυλίου» μεταξύ των τάσεων για μια σειρά από επίδικα που αφορούν την μετεξέλιξη του κόμματος.
Στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι όσα ΜΜΕ εμφανίζουν τον πλουραλισμό ως αδυναμία ή στρέφονται εναντίον κορυφαίων στελεχών του κόμματος, «εξυπηρετούν τους σκοπούς αντίπαλων πολιτικών κέντρων».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει με ομοφωνία την ενότητα του Κόμματος και των στελεχών της στον διακηρυγμένο στόχο της Κ.Ε. και του Προέδρου του κόμματος, για τη διεύρυνση και την Οργανωτική του ανασυγκρότηση.
Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία και η ανταπόκριση των πολιτών που τον στηρίζουν, αποτελούν το μεγάλο και αδιαμφισβήτητο συγκριτικό μας πλεονέκτημα στη πορεία προς το 3ο Συνέδριο του κόμματος.
Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον πλουραλισμό και τις διαφορετικές απόψεις ως αδυναμία ή άλλα που στρέφονται εναντίον κορυφαίων στελεχών του κόμματος, η Π.Γ. θεωρεί ότι το μόνο που εξυπηρετούν είναι τους σκοπούς αντίπαλων πολιτικών κέντρων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εκχωρήσει σε κανέναν το δικαίωμα της οργάνωσης της προσυνεδριακής συζήτησης και θα πορευτεί, όπως πάντα, με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας.
Εγκρίθηκε το σχέδιο ανασυγκρότησης των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Η Π.Γ. συζήτησε, επίσης, αναλυτικά και ενέκρινε σχέδιο ανασυγκρότησης των Μέσων Ενημέρωσης του κόμματος και αποφάσισε να προχωρήσει σε ενδελεχή συζήτηση για τον απολογισμό της απερχόμενης ΚΕ, η οποία και θα συνεδριάσει για να τον εγκρίνει το διήμερο 15 και 16 Φεβρουαρίου.
Τέλος η ΠΓ προγραμμάτισε σειρά εξωστρεφών δράσεων, όπως π.χ. την κατάθεση πρότασης νόμου για τον κατώτατο μισθό, αλλά και παρεμβάσεων σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας και η στήριξη της δημόσιας υγείας.
Δράσεις που θα συζητηθούν αναλυτικά και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που θα συγκληθεί αύριο Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου».
Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό να αναβληθεί η Κεντρική Επιτροπή που είχε προγραμματιστεί για τις 8-9 Φεβρουαρίου (πιθανότατα θα μετατεθεί για άλλη ημερομηνία και η δημόσια ομιλία του Τσίπρα που είχε προγραμματιστεί για τις 14 του μήνα). Αφενός, δεν έχει ολοκληρωθεί το κείμενο απολογισμού της Επιτροπής Δραγασάκη, Δρίτσα, Μπαλτά. Αφετέρου, άπαντες στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται την ανάγκη κινήσεων εκτόνωσης της κατάστασης πριν τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, άρα είναι πιθανό να χρειαστεί και νέα συνεδρία της Πολιτικής Γραμματείας.
ΣΥΡΙΖΑ: Οι δύο απόψεις για το δημοψήφισμα
Το μεγάλο επίδικο αυτή τη στιγμή είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος που έχει ανακοινωθεί για τις 5 Απριλίου. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι χωρισμένη στα δύο. Από τη μία όσοι συντάσσονται με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το όνομα που θα προστεθεί δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ («Πράσινη Συμμαχία» είναι το επικρατέστερο). Από την άλλη, η μειοψηφία (53+, Σκουρλέτης, Βίτσας και άλλοι) θεωρεί ότι αλλαγή ονόματος μπορεί να αποφασιστεί μόνο στο Συνέδριο του Μαΐου και αντιπροτείνει διεξαγωγή δημοψηφίσματος για πολιτικές θέσεις. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν διχαστικό να μπει το όνομα σε δημοψήφισμα και σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να το δεχθούν. Με δεδομένη τη μεγάλη απόσταση των δύο πλευρών αλλά και το γεγονός ότι είθισται η Πολιτική Γραμματεία να πηγαίνει στην Κεντρική Επιτροπή με συγκεκριμένη πρόταση, φαντάζει δύσκολο να υπάρξει κατάληξη στη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Θέλουν να αποφύγουν την ψηφοφορία
Παράλληλα, και οι δύο πλευρές θέλουν, για τους δικούς τους λόγους, να αποφύγουν το ενδεχόμενο ψηφοφορίας στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή. Από τη μία η μειοψηφία γνωρίζει ότι οι συσχετισμοί στο όργανο είναι αρνητικοί για αυτήν και πιθανή ψηφοφορία θα καταλήξει με έγκριση των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη, οι «προεδρικοί» ανησυχούν ότι ένα αποτέλεσμα της τάξης του 70%-30% θα δώσει το σήμα περί ισχυρής εσωκομματικής αντιπολίτευσης και θα πυροδοτήσει νέες συγκρούσεις στο δρόμο προς το Συνέδριο. Ως εκ τούτου, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας καλούνται, στη αυριανή συνεδρίαση, να λειτουργήσουν ως ταχυδακτυλουργοί βγάζοντας «λαγό από το καπέλο» λύνοντας τον γρίφο τον οποίο μόνοι τους έβαλαν, δημοσιοποιώντας -προφανώς πρόωρα- την απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς να έχει αποφασιστεί το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν επιστολή προς το Οργανωτικό, με την οποία καταγγέλλουν εμμέσως πλην σαφώς θέμα αποκλεισμού τους από την κομματική δραστηριότητα.
Επίσης ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης είχε διαμαρτυρηθεί έντονα στην προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας περί επιθέσεων που δέχεται ο ίδιος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ sites.
Οι επιθέσεις εναντίον του συνεχίστηκαν με άρθρο στην ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr που στηρίζει ανοικτά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου δημοσιεύτηκε άρθρο με τον τίτλο «Πάνος Σκουρλέτης: “Aριστερός”, αντι-Τσίπρας, κακός υπουργός και αποτυχών γραμματέας».