Το άρθρο του Politico για την συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ - iefimerida.gr

Το άρθρο του Politico για την συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ

Ντόναλντ Τραμπ και Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο
Ντόναλντ Τραμπ και Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο / Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Mπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας για την πρόοδο που σημειώνει η οικονομία της, αλλά απέφυγε να καταγγείλει την Τουρκία», σχολιάζει το Politico αναφορικά με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο.

«Η Ελλάδα ήθελε να προσδώσει ο Ντόναλντ Τραμπ αμερικανικό βάρος στην κόντρα της με την Τουρκία για την πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να πάρει το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς», συνεχίζει το δημοσίευμα με τίτλο «Ο Ντόναλντ Τραμπ σνόμπαρε τα διπλωματικά ανοίγματα της Ελλάδας», επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μολονότι πρόσφερε περισσότερη στήριξη στις ΗΠΑ από τους περισσότερους Ευρωπαίους στο θέμα του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, δεν απέσπασε «παρότι το επιθυμούσε» μια δημόσια καταγγελία από τον Τραμπ για τη συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ στη Μεσόγειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν θα απαιτήσει από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να κάνει πίσω στην προκλητική κίνηση, ο Τραμπ απάντησε: “αναφορικά με τη Λιβύη συζητούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν, συζητούμε με πολλές άλλες χώρες. Μόλις μίλησα στο τηλέφωνο με την Γερμανίδα καγκελάριο, την Άνγκελα [Μέρκελ] και μιλήσαμε ειδικά για το θέμα της Λιβύης κι αυτά που συμβαίνουν εκεί. Θα μιλήσουμε και με τη Ρωσία, που εμπλέκεται. Πολλές χώρες εμπλέκονται αναφορικά με τη Λιβύη. Κι η κατάσταση τώρα εκεί είναι χάλια”».

Η περίπλοκη σχέση του Τραμπ με τον Ερντογάν

Το Politico υπογραμμίζει ότι η σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο είναι περίπλοκη, θυμίζοντας ότι ενώ είχε απειλήσει το φθινόπωρο να καταστρέψει την τουρκική οικονομία, αργότερα δήλωσε «μεγάλος θαυμαστής» του Ερντογάν. «Ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν πρόκειται να πάρει κανενός το μέρος κι ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να συνεργαστούν για να λύσουν τις διαφορές τους: “Ο πρόεδρος Τραμπ έχει μια εξαιρετική σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν, όπως και με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και προτιμούμε ως εκ τούτου να εστιάζουμε στα κοινά σημεία και να επιδιώκουμε τα κοινά μας συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, αντί να κοιτάζουμε πού μπορεί να υπάρχει πρόκληση”, δήλωσε. Πρόκειται για μια λιγότερο σαφή στάση από εκείνη που υιοθέτησε τον Δεκέμβριο η Ουάσιγκτον, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε “προκλητική” τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».

Ωστόσο, όπως τονίζει το άρθρο, «η γενική ώθηση της αμερικανικής διπλωματίας στην ανατολική Μεσόγειο ευνοεί την Ελλάδα», θυμίζοντας ότι τον Δεκέμβριο ο Τραμπ υπέγραψε το «Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», που προβλέπει ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ, Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας κι ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, που έχει εκνευρίσει την Άγκυρα. «Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν επίσης την παρουσία τους στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία (…) ενώ η Ελλάδα αναβαθμίζει τα αμερικανικής κατασκευής F-16 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Τραμπ την πιθανότητα αγοράς F-35 καθώς και ένα πιθανό πρότζεκτ συμπαραγωγής στρατιωτικών drones», αναφέρει το Politico.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ