Τη «ρελάνς» έναντι της κίνησης Μητσοτάκη να προτείνει τον Κ. Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιδιώκει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Εξαρχής το ΠΑΣΟΚ είχε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να βγει μπροστά, προτείνοντας υποψήφιο, αναμένοντας την επιλογή του πρωθυπουργού, και πως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από τον «προοδευτικό χώρο». Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν θα συμπαραταχθεί με την επιλογή ΣΥΡΙΖΑ για τη Λούκα Κατσέλη και πως θα κατεβάσει δική του πρόταση.
Ο κ. Ανδρουλάκης σκέπτεται να προτείνει ονόματα που να «κάνουν τη διαφορά» για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ένα πρόσωπο με αποτύπωμα στην Κεντροαριστερά. Ανάμεσα στις εισηγήσεις που δέχεται είναι τα ονόματα δύο πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ των κυβερνήσεων Σημίτη, του Τάσου Γιαννίτση και του Σταύρου Μπένου.
Ο κ. Γιαννίτσης, που είναι και επικρατέστερος, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, έχει ταυτίσει το όνομά του με την εκσυγχρονιστική απόπειρα μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού που δεν προχώρησε λόγω συνδικαλιστικών αντιδράσεων, κυρίως της πανίσχυρης, τότε, ΠΑΣΚΕ. Ο δεύτερος με την επιτυχημένη αυτοδιοικητική του παρουσία ως δήμαρχος Καλαμάτας, που αναμόρφωσε την πόλη μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1986, ενώ ως υπουργός πιστώνεται την ίδρυση των πρωτοποριακών ΚΕΠ.
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας, ο κ. Μητσοτάκης όρισε τον Σταύρο Μπένο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Εύβοιας. Το Στρατηγικό Σχέδιο (MasterPlan) παραδόθηκε στον πρωθυπουργό τον Ιανουάριο του 2023.
Το τρίτο πρόσωπο που ακούγεται είναι εκείνο του έγκριτου συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος είχε προταθεί και το 2015 από το Ποτάμι και υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ.
Μετά την ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Τασούλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε συνομιλίες με συνεργάτες του. Ορίστηκε συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για αύριο, Πέμπτη, στις 10:30 το πρωί, ενώ προηγουμένως θα έχει συνεδριάσει και το Πολιτικό Κέντρο για να οριστικοποιηθεί η πρόταση του κόμματος.
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πριν από την ανακοίνωση του Κ. Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είχε τονίσει πως «η πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να συγκεντρώνει μία ευρύτερη πολιτική συναίνεση και να αποδεικνύει ότι δεν έγινε η αλλαγή του Συντάγματος για να υπάρχει μία κομματική επιλογή. Η αλλαγή έγινε για να μην το εκμεταλλεύεται η εκάστοτε αντιπολίτευση για μικροκομματικούς λόγους και ρίχνει την κυβέρνηση, όχι για να έρχεται ο εκάστοτε πρωθυπουργός και να κάνει τον κομματάρχη με μόνο του αντικείμενο το κομματικό του ακροατήριο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει εκ του Συντάγματος την πρωτοβουλία και να δείξει στον ελληνικό λαό πρώτα και στην αντιπολίτευση μετά ότι έχει διάθεση συναίνεσης».
Κληθείς να σχολιάσει την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι «η κυβέρνηση που εκλέγεται από τον ελληνικό λαό προτείνει έναν Πρόεδρο της Βουλής που προέρχεται από την παράταξή της και παραδοσιακά η αντιπολίτευση υπερψηφίζει αυτή την επιλογή. Θυμηθείτε την κα Κωνσταντοπούλου, την οποία ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο και με τους αντιπροέδρους της Βουλής. Ας μην το επικαλούνται, επομένως, σαν δικαιολογία. Από την άλλη, όταν ερχόταν η ώρα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, παραδοσιακά το κόμμα το οποίο κυβερνούσε επέλεγε ένα στέλεχος από την αντίπαλη παράταξη. Θέλω να μας εξηγήσει, λοιπόν, ο… θεσμικός και συναινετικός κ. Μητσοτάκης, αν κάνει την επιλογή αυτή (σ.σ. του κ. Τασούλα), πώς θα δικαιολογήσει το να μετατρέψει αυτό που επιβάλλει το Σύνταγμα, δηλαδή έναν ΠτΔ με ευρύτερη συναίνεση, σε μια κομματική επιλογή. Αν ερχόταν το ΠΑΣΟΚ και έλεγε ότι προτείνει τον τάδε, θα μας έλεγαν ότι εκβιάζουμε τον κ. Μητσοτάκη».
«Η πρότασή μας θα αντικατοπτρίζει ακριβώς τη λογική μας σε σχέση με τον θεσμό. Ο λόγος που δεν τοποθετηθήκαμε ως τώρα σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα είναι γιατί σεβόμαστε τον θεσμό αλλά και το πρόσωπο της Προέδρου» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κ. Τσουκαλάς, στην ΕΡΤ.
Σχολιάζοντας την επιλογή Τασούλα, ο κ. Τσουκαλάς είπε πως είναι «βαθιά αρνητική καινοτομία»: «Είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση -πέραν του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ήταν Πρωθυπουργός- που επιλέγει ο Πρωθυπουργός έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός του. Εδώ υπάρχει μια απροκάλυπτη επιχείρηση κατά τη γνώμη μου να κοντύνει ο θεσμός του Προέδρου και να έρθει στα κομματικά και προσωπικά μέτρα του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας» υπογράμμισε.
Ο Κ. Τσουκαλάς σημείωσε ότι «η πρόταση του Πρωθυπουργού δείχνει ότι πάει να λύσει τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα. Είναι όμηρος –φαίνεται- ο κ. Μητσοτάκης αφενός των εσωκομματικών του ζητημάτων και αφετέρου της προσωπικής πολιτικής του ανασφάλειας».
Απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι ο κ. Τασούλας είχε ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε: «Έχει καμία σχέση ο Πρόεδρος της Βουλής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ο Πρόεδρος της Βουλής είναι πάντα από το πρώτο κόμμα που είναι πλειοψηφία. Θα ήταν μικρόψυχο αν θέλετε να μην ψηφίσεις τον προερχόμενο από την πλειοψηφία ΠτΒ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχεδόν πάντα είναι από κάποιο άλλο κόμμα. Στην προκειμένη περίπτωση σπάει μια επιτυχημένη παράδοση και έχει μονοκομματικά η και μονοκρατορικά χαρακτηριστικά αυτή η επιλογή: ο κ. Μητσοτάκης παίρνει έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός του και επιλέγει να τον εγκαταστήσει στον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό. Ξέρετε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με το αρ.30 παρ.1 είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος και πρέπει συνεπώς να μπορεί να συμπυκνώσει την εθνική ενότητα, να εγγυηθεί τη θεσμική ομαλότητα και να αναδεικνύει την ισορροπία του πολιτικού συστήματος».