Αποφασισμένος όχι μόνο να συνεχίσει στον καμβά των όρων που έθεσε για συγκυβέρνηση, αλλά και να κλιμακώσει την επίθεση προς τη ΝΔ (κυρίως) αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Στη Χ. Τρικούπη -παρά το γεγονός ότι δέχθηκαν πυρά τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ - είναι ικανοποιημένοι από το ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο της επικαιρότητας μετά την συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ όπου έθεσε τους όρους του: Συγκυβέρνηση μόνο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, εφόσον το ΠΑΣΟΚ έχει «ισχυρό διψήφιο ποσοστό», με το κόμμα που θα συναινέσει στις προγραμματικές δεσμεύσεις που θα θέσει και χωρίς Μητσοτάκη ή Τσίπρα για πρωθυπουργό. Βέβαια, όλα αυτά ο Νίκος Ανδρουλάκης τα έλεγε από την ημέρα εκλογής του ως πρόεδρος του κόμματος.
Γιατί τώρα ακούν όλοι το ΠΑΣΟΚ;
Στο εύλογο ερώτημα «τι συνέβη και ξαφνικά όλοι ακούν το ΠΑΣΟΚ;» η απάντηση είναι το timing. «Στην πολιτική μπορεί να φωνάζεις και να μην σε ακούει κανείς, αλλά μπορεί και να ψυθιρίζεις και να στήνουν όλοι αυτί» λέει έμπειρος πολιτικός. Κατά τον ίδιο τον Ν. Ανδρουλάκη και τα στελέχη της Χ. Τρικούπη, ο λόγος είναι ότι μετά την τραγωδία των Τεμπών, «η προοπτική αυτοδυναμίας της ΝΔ τίθεται πρώτη φορά εν αμφιβόλω», όπως υποστηρίζουν.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη Σπάρτη έπαιξε και το χαρτί των διαπλεκόμενων συμφερόντων: «Η διαπλοκή βρίσκεται σε βέρτιγκο, γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ότι πια ο ελληνικός λαός δείχνει μηδενική ανοχή στο σύστημα Μητσοτάκη, που δεν σέβεται τους θεσμούς, που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που περιφρονεί την κοινή λογική. Ένα σύστημα εξουσίας που τους έμαθε να έχει ως προτεραιότητα να υπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και όχι τα συμφέροντα του λαού. Εμείς, λοιπόν, έχουμε ένα χρέος: Στις επόμενες εθνικές εκλογές αυτό το σύστημα της εξουσίας του κ. Μητσοτάκη να αποτελέσει παρελθόν. Είναι χρέος της δημοκρατικής παράταξης», τόνισε.
Επιλογή υψηλού ρίσκου και ενστάσεις
Η επιλογή Ανδρουλάκη «είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου αναμφίβολα», παραδέχονται κομματικά στελέχη. «Το θετικό είναι ότι με αυτή την στρατηγική αποφεύγουμε ως ένα βαθμό την πίεση που έχουμε από την εποχή Γεννηματά ακόμη, με ποιον θα πάμε και ποιον θα στηρίξουμε» λένε. Ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι έχει κενά.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε ένα εξ αυτών: Όταν απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε κιόλας πρόσωπα» είπε προκαλώντας την οργή της Χ. Τρικούπη, παρότι διετύπωσε το αυτονόητο. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κομματικά στελέχη - ακόμη και από εκείνα που στήριξαν Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές - που πιστεύουν ακριβώς το ίδιο: Ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πει δημοσίως, λίγο πριν τις εκλογές ποιον προτείνει.
Κάποιοι διερωτώνται δε «πώς θα αντέξουμε το σφυροκόπημα αυτούς τους δυόμιση μήνες όταν όλοι θα μας ρωτούν ποιον θέλουμε για πρωθυπουργό ώστε να ξέρει ο κόσμος τι ψηφίζει;».
Άλλοι θεωρούν ότι δεν σχεδιάστηκε συντεταγμένα. «Πρώτα σχεδιάζεις το μεθεπόμενο βήμα και μετά το επόμενο» λένε και προσθέτουν ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί συνεδρίαση των οργάνων - ώστε να θέσει το θέμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να εξοπλιστούν τα στελέχη με επιχειρήματα για τον κόσμο και να μην υπάρχει αφωνία ή πανσπερμία απόψεων και επιχειρηματολογίας.
Δεν είναι λίγοι όσοι βρίσκουν μάλιστα «κυνική» την ομολογία ορισμένων ότι η στρατηγική Ανδρουλάκη εδράζεται στο εύρημα των μετρήσεων για τον «κανένα» στο ερώτημα για καταλληλότερος πρωθυπουργός που συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά. «Δίνουμε τροφή σε όσους μας κατηγορούν ότι ψαρεύουμε στα θολά νερά της τυφλής αντίδρασης», λένε με έμφαση.
Σημειώνεται ότι στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο στις 28 Ιανουαρίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε δεσμευτεί ότι σε 15-20 ημέρες θα συγκληθεί εκ νέου το όργανο ακριβώς αποκλειστικά για θέματα στρατηγικής και συνεργασιών, που είχαν θέσει αρκετά στελέχη. Πλην όμως αυτή η συνεδρίαση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Ανδρουλάκης: Γιατί δεν λέω το όνομα του πρωθυπουργού που θα προτείνω
Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Σπάρτη, επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις:
«Δεν υπάρχει Πρωθυπουργός άγνωστος Χ» υποστήριξε ο και συμπλήρωσε:«Αν λέγαμε το όνομα ενός υποψήφιου Πρωθυπουργού, τότε θα ήταν που θα περιφρονούσαμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Όπως το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι προϊόν προγραμματικών συγκλίσεων, έτσι και τα πρόσωπα σε κρίσιμα Υπουργεία και βεβαίως του Πρωθυπουργού πρέπει να εκφράζουν αυτό το πρόγραμμα».
Υποψήφιοι βουλευτές και κομματικά στελέχη που οργώνουν τις περιφέρειες ενόψει εκλογών γίνονται αποδέκτες αντιδράσεων από κόσμο. Πολλοί ρωτούν «ποιον θέλουμε τελικά πρωθυπουργό;» ενώ άλλοι είναι πιο αρνητικοί: «Ψηφίσαμε Ανδρουλάκη για να μας πάτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;». Όταν γίνεται η σχετική συζήτηση, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αφού ξεδιπλώνουν την επιχειρηματολογία τους, πετάνε και κάποια ονόματα νεότερων στελεχών τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ ως παραδείγματα για τον «πρωθυπουργό άγνωστο Χ» και, όπως λένε, οι αντιδράσεις «μαλακώνουν» καθώς «ο κόσμος δεν θέλει Μητσοτάκη και Τσίπρα». Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο ο Ν. Ανδρουλάκης να προτείνει - αναλόγως των ποσοστών των κομμάτων την πρώτη Κυριακή - και πρόσωπο από το κόμμα που θα έρθει πρώτο στις εκλογές.
Ποιο πρόσωπο έχει κατά νου ο Ανδρουλάκης και πότε θα το πει
Τελικά έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης υπόψιν του συγκεκριμένο πρόσωπο για τη θέση που θα προτείνει για πρωθυπουργό όταν λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή;
Η απάντηση είναι ναι, αλλά αυτό «μπορεί να αλλάξει εκατό φορές μέχρι τις κάλπες» λένε στελέχη του κόμματος. Εξ ου και δεν προτίθεται να το πει παρά μόνο «μια ώρα πριν πάει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας» οπότε και θα συγκαλέσει τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Βέβαια, αν το ΠΑΣΟΚ πάρει «διαστημικά ποσοστά» στις εκλογές (18-20%) το πιθανότερο είναι ο Ν. Ανδρουλάκης να αυτοπροταθεί για την θέση του πρωθυπουργού.
Ο παράγων Βενιζέλος
Τα ονόματα που ακούγονται στη Χ. Τρικούπη είναι αρκετά, ωστόσο οι περισσότεροι αποκλείουν να προτείνει ο Ανδρουλάκης τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να παρακολουθεί με ικανοποίηση αλλά και φιλοπαίγμωνα διάθεση την συζήτηση που αναπτύσσεται γύρω από το όνομά του. «Δεν έχουν χιούμορ και φοβούμαστε ότι θα επικρατήσει ξανά η σοβαροφάνεια» σχολιάζουν ενδεικτικά συνομιλητές του.
Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Ανδρουλάκης ίσως είναι ο μόνος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που δεν έχει εσωκομματική αντιπολίτευση επί των ημερών του. Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της στρατηγικής του, τονίζοντας μάλιστα ότι η ονοματολογία αποπροσανατολίζει.
Η παράμετρος Ανδρέα Λοβέρδου
Όσο για τον Ανδρέα Λοβέρδο, δεν φαίνεται ότι προτίθεται να αλλάξει την στρατηγική του, κινούμενος θεσμικά, όπως έχει πράξει όλο αυτό το διάστημα από τις εσωκομματικές εκλογές και εντεύθεν. Στη Χ. Τρικούπη υπάρχουν βέβαια και φωνές που ζητούν από τον Ν. Ανδρουλάκη να μην μείνει στην «κίτρινη κάρτα» που έβγαλε στον κ. Λοβέρδο με την τελευταία διαρροή για τις αναφορές του, αλλά να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι σε κάθε διαφοροποίηση. Φέρονται μάλιστα να εισηγούνται να συγκαλέσει ο κ. Ανδρουλάκης την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και να ζητήσει ξεκάθαρη θέση από όλους σε σχέση με την προαναφερθείσα στρατηγική. Έτσι ώστε να αναγκάσει όποιον διαφωνεί είτε να το εκφράσει δημόσια - οπότε να λυθούν τα χέρια για διαγραφές - είτε να αναδιπλωθεί. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στελέχη προσκείμενα στον Ν. Ανδρουλάκη εκτιμούν ο Α. Λοβέρδος είναι πολύ έμπειρος ώστε να παγιδευτεί σε μια τέτοια μεθόδευση, τουναντίον αναμένεται να συνταχθεί θεσμικά με την απόφαση της πλειοψηφίας των οργάνων. Κάτι που είχε επισημάνει εξάλλου και στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Η στρατηγική χαράσσεται από τον πρόεδρο και όλοι ακολουθούμε τη στρατηγική αυτή» είχε πει τότε.