Το 2019 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Οι επισκέπτες στην χώρα μας ξεπέρασαν τα 31 εκ και τα έσοδα προσέγγισαν τα 18 δις ευρώ.
Χωρίς στα στοιχεία αυτά να συμπεριλαμβάνεται η κρουαζιέρα. Την δεκαετία της κρίσης ήταν από τους ελάχιστους τομείς της οικονομίας που αναπτύχθηκαν, στήριξαν την απασχόληση και δημιούργησαν εισόδημα για την χώρα. Άντεξε στα μνημόνια και την οικονομική κρίση, αλλά επλήγη από τον κορωνοϊό. Δεν κατάφερε ούτε το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας να μείνει αλώβητο από τον ιό. Η δική του ασθένεια επακόλουθα επηρέασε και τα δημόσια οικονομικά. Η έξοδος του τουριστικού κλάδου από τον αναπνευστήρα θα δώσει βαθιά ανάσα όχι μόνο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν και τους χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και στην οικονομία. Θα δώσει το απαραίτητο οξυγόνο για την επόμενη μέρα της πανδημίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Το 2020, το πρώτο καλοκαίρι του κορωνοϊού, η χώρα κατάφερε να λειτουργήσει τουριστικά. Με έναν τρόπο που θύμιζε μικρογραφία προηγούμενων ετών καθώς οι περισσότεροι δίσταζαν να ταξιδέψουν, με περιορισμένα εργαλεία, όπως τα rapid test και οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου και με μέτρα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα τεστ για τα μελλούμενα γιατί ο ιός παραμένει εδώ.
Τα εργαλεία όμως έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά. Το εμβόλιο είναι μια πραγματικότητα, τα self test έχουν μπει στη ζωή μας και η διάθεση των πολιτών όλου του κόσμου να ταξιδέψουν έχει μετατραπεί σε μια ψυχολογική ανάγκη. Στις 15 Μαΐου η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες. Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, όχι για την κυβέρνηση, αλλά για την ίδια τη χώρα. Το 2019 η οικονομική συνεισφορά του τουρισμού αντιστοιχούσε στο 12,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του, αντιστοιχούσε μεταξύ 27,5% έως 33,1%. Τα νούμερα από μόνα τους αποτυπώνουν την σημασία που έχει το επιτυχές άνοιγμα του τουρισμού για την χώρα. Με στόχο φέτος να φτάσουμε στο 50% των επιδόσεων του 2019.
Αντί όμως η συζήτηση για τον τουρισμό και την επιστροφή στην κανονικότητα να γίνεται με κοινή συνισταμένη την επιτυχία του εγχειρήματος, κάποιοι λειτουργούν ως σαμποτέρ αυτής της προσπάθειας. Παρουσιάζουν την Ελλάδα ως έναν μη ασφαλή προορισμό. Υποστηρίζουν ότι «δεν είναι και πολύ σοβαρό να λέμε στους ανθρώπους να έρθουν στην Ελλάδα με την ώρα που είμαστε σε αυτήν τη θέση που είμαστε με την πανδημία», όπως έκανε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης. Ή διάφοροι λογαριασμοί στο twitter που σπεύδουν να «προειδοποιήσουν» όσους θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές, ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν με κορωνοϊό. Επίσης καλλιεργείται μια συζήτηση για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι των νησιών και άλλων περιοχών της χώρας από όσους φτάσουν στην Ελλάδα. Παρά το αυστηρό πρωτόκολλο που προβλέπει να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν αρνητικό pcr test όσοι περάσουν τα σύνορα. Η μεμψιμοιρία που αποπνέει αυτή η συζήτηση μοιάζει με επιχείρηση τορπιλισμού της κανονικότητας καθώς αυτή «ποτέ δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά», όπως το έθεσε η Έφη Αχτσιόγλου. Κι ας βουλιάξει μαζί κι η χώρα.
Οι πολίτες, όμως, κουρασμένοι από μια δεκαετή οικονομική κρίση και μια αλλεπάλληλη υγειονομική αυτό που επιθυμούν είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτήν που θα τους επιτρέψει να πάρουν πίσω τις ζωές τους. Να αισθανθούν ασφαλείς οι ίδιοι και να νιώσουν ασφάλεια για τους αγαπημένους τους. Να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Εκεί που δεν βουλιάζει η χώρα, αλλά, όσοι το εχθρεύονται την κανονικότητα.