Ποιοι ετοιμάζονται για υπουργοί
«Μεγάλες αλλαγές και περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνηση αν ο ελληνικός λαός μάς δώσει την πλειοψηφία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στον Λιάγκα και όλοι άρχισαν τους υπολογισμούς. Ποιους εννοεί, ποιοι θα μπουν στο υπουργικό συμβούλιο κ.λπ. Παρότι ο πρωθυπουργός τόνισε «αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι προσηλωμένο στην προεκλογική εκστρατεία», όλοι υποπτεύονται πως το νέο υπουργικό βρίσκεται τουλάχιστον σε προσχέδιο.
Οι γυναίκες
Οι δικές μου πληροφορίες, τις οποίες συνέλεξα με μεγάλη προσπάθεια, είναι οι εξής: από γυναίκες σίγουρα θα δούμε σε κάποια υπουργική θέση την Ειρήνη Αγαπηδάκη (επικεφαλής στο Επικρατείας), τη Σοφία Ζαχαράκη (εξελέγη πρώτη στην Ανατολική Αττική) και την παιδίατρο Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά (Ιωάννινα). Θα αξιοποιηθούν και οι γυναίκες από την προηγούμενη κυβέρνηση (Κεραμέως, Δόμνα, Μενδώνη, Ράπτη, Βούλτεψη κ.λπ.) με rotation, όπως επιμένει ο Κ. Μητσοτάκης. Μάλλον εννοεί όχι όλες μαζί, και όχι στην ίδια θέση.
Η προηγούμενη φρουρά
Οι βετεράνοι θα παραμείνουν υπουργοί, αλλά δεν γνωρίζω σε ποια θέση: Πιερρακάκης, Χατζηδάκης, Δένδιας, Άδωνις, Βορίδης, Θεοδωρικάκος, Σκυλακάκης, Μηταράκης, Σκρέκας, Στυλιανίδης κ.λπ., συγγνώμη, ας μην απαριθμήσω όλα τα ονόματα. Να μην ξεχάσω τον Νίκο Παπαθανάση, που κέρδισε έδρα στα Βόρεια και αναμένεται να γίνει υπουργός. Όλοι θα αξιοποιηθούν στην τετραετία που έρχεται. Rotation, που λέει και ο πρωθυπουργός.
Προσθήκες και έξοδοι
Μια έγκυρη πληροφορία αναφέρει ότι στο επιτελικό κράτος θα προστεθεί ο Σταύρος Παπασταύρου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, απ' όσο γνωρίζω, θα αξιοποιηθεί σε υπουργική θέση και θα επιβραβευτεί κυρίως για τη σοβαρή δουλειά που έκανε.
Με ανεβασμένες μετοχές
Υπάρχουν νέοι βουλευτές που δούλεψαν, στήριξαν την κυβέρνηση στα δύσκολα και θα ανταμειφθούν. Ακούω πως μια τέτοια περίπτωση είναι ο Δημήτρης Καιρίδης, που τα πήγε καλά στα Βόρεια, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, πρώτος στην Ηλεία, ο Λευτέρης Κτιστάκης στη Βοιωτία. Νέα πρόσωπα. Θέση στο υπουργικό αναμένουν και επιτυχημένοι γενικοί γραμματείς που διακρίθηκαν στις κρίσεις: Μάριος Θεμιστοκλέους (υπ. Υγείας), Αλεξάνδρα Σδούκου (υπ. Ενέργειας), Γιώργος Σταμάτης (υπ. Εργασίας) και πολλοί άλλοι επιτυχημένοι.
Εκτός ΝΔ πρόσωπα
Επανειλημμένως ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει μια σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση «από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα». Μια φράση-κλειδί που χρησιμοποίησε ήταν ότι «το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα». Όλοι, λοιπόν, διερωτώνται αν θα επαναλάβει το στοίχημα του 2019, όταν ενέταξε στην κυβέρνηση πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Πιερρακάκης, η Μενδώνη, ο Σκέρτσος κ.λπ. Μου λένε ότι θα το ξανακάνει, αλλά δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Δύο νέοι «παίκτες» στη Βουλή
Καλά μπήκε ο εκλογικός μήνας Ιούνιος για τη ΝΔ, αφού η έρευνα της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε χθες στο Mega, δείχνει διεύρυνση της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία (41%) διατηρεί προβάδισμα 22 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (19,1%) στην εκτίμηση ψήφου, που σημαίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει τάσεις αποσυσπείρωσης και χάνει μία μονάδα. Η Βουλή φαίνεται πως θα γίνει 7κομματική, με δύο νέα κόμματα -την «Πλεύση Ελευθερίας» και τη «Νίκη»-, αλλά η ΝΔ εξασφαλίζει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, 162 εδρών. Και η μεν Ζωή Κωνσταντοπούλου «τελειώνει» τον Γιάνη Βαρουφάκη, η δε «Νίκη» είναι ένας «άγνωστος Χ», ψαρεύει ούλτρα θρησκόληπτους πολίτες και κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρει στην πολιτική ζωή και στον δημόσιο βίο.
«Έφυγε» ο Πάγκαλος
Είτε συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τις απόψεις του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε μεγάλη προσωπικότητα. Μεγάλωσε σε οικογένεια στρατιωτικών, παππούς του ήταν ο στρατηγός και μετέπειτα δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, αλλά εκείνος επέλεξε μια sui generis πορεία: μπήκε στη μετωπική δράση της Αριστεράς, πρωταγωνίστησε στις πιο ανατρεπτικές παρέες της εποχής του, συμμετείχε στον Μάη του '68. Ευφυής, με τεράστιο βάθος γνώσεων, αλλά και αυτοκαταστροφικός, είπε και έκανε πράγματα πετυχημένα, και άλλα που πλήγωσαν το λαϊκό αίσθημα. Η φράση «Μαζί τα φάγαμε», με την οποία έδινε τη δική του ερμηνεία για τα αίτια της χρεοκοπίας του 2010, θα μείνει στην Ιστορία. Είχε αιχμηρό χιούμορ, ασυνήθιστο για Έλληνα πολιτικό: ήταν επίτιμο μέλος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης από το 2003! Μερίδα των ΜΜΕ τον αντιμετώπισε με τα γνωστά, μίζερα γυαλιά: «Έφυγε ταπεινωμένος και απομονωμένος», ήταν χθες το εξώφυλλο της «Δημοκρατίας». «Από Λαμπράκης στην αρχή, ψηφοφόρος της ΝΔ στο τέλος», έγραψε η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Δείτε το βίντεο με τη δήλωση «Μαζί τα φάγαμε»:
Δεν πίνει τις ρακές
Με αφορμή το διήμερο road trip που έκανε στην Κρήτη, ρωτήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης από τον Γ. Λιάγκα «πώς την παλεύει» με τις ρακές που τον κερνάνε στο νησί. «Απλά δεν πίνω. Προσποιούμαι ότι πίνω. Αν έπινα πέντε ρακές και μετά να έπρεπε να βγάλω ομιλία, θα ήταν συνταγή καταστροφής αυτή. Δεν θέλω ποτέ να προσβάλω τους ανθρώπους και πάντα θα πεις "ναι" σε ένα κέρασμα. Αλλά δεν μπορείς να δουλεύεις και να πίνεις. Αυτά τα δύο δεν γίνονται μαζί», ήταν η απάντηση Μητσοτάκη. Τελεία και παύλα. Ειλικρινής απάντηση ενός σοβαρού πολιτικού που σέβεται το αξίωμά του και τους πολίτες και, προφανώς, δεν πίνει (και δεν τρώει) ό,τι του προσφέρουν στις περιοδείες ή στα τραπέζια. Λέει ένα «γεια σας» και αφήνει το ποτήρι κάτω, ως το επόμενο κέρασμα. Θα περίμενε κάποιος τίποτα άλλο από έναν πολιτικό; Ε, λοιπόν, η «Αυγή» είχε άλλη άποψη και κατέληξε στο εξής δημοσίευμα: «Κυριάκος Μητσοτάκης / «Προσποιούμαι ότι πίνω τις ρακές» - Κοροϊδεύει και όσους τον κερνούν».
Απάλευτοι, που θα 'λεγε και ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Η «συγγνώμη» του Γρηγόρη Ψαριανού
Έπιασε τόπο η κριτική που έκανε αυτή εδώ η στήλη στον πολιτευτή της ΝΔ Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος χρησιμοποίησε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τους καθηγητές, αποκαλώντας τους «αλήτες, καθάρματα, μαφιόζους», επειδή -υποτίθεται- χάρηκαν με την κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων. Με σκαιό τρόπο είχε απαντήσει και στους επικριτές του από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για σκουπίδια, φασιστόμουτρα, πατσαβούρες, κατσαρίδες και σκουλήκια. Ο πολιτευτής ομολόγησε, μιλώντας χθες στο Mega, πως τον επέπληξαν από την ίδια τη Νέα Δημοκρατία: του είπαν «διαφωνούμε με αυτή την τοποθέτηση, με αυτές τις εκφράσεις». «Δεν θα το έγραφα ξανά με αυτές τις λέξεις. Μπορεί να το έγραφα με άλλες λέξεις, μπορεί να ήμουν πιο ήπιος», σχολίασε και ο ίδιος, μετανιωμένος. Πιστεύω πως απαιτείται ολική αλλαγή ύφους, όχι ηπιότερες ύβρεις.