Η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε οι Τούρκοι και οι οικογένειές τους να επισκέπτονται με ευκολότερες διαδικασίες σε ό,τι αφορά τη βίζα, για 10 μέρες τον χρόνο, τα ελληνικά νησιά, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
Ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ανέφερε τα νησιά που αφορά η συμφωνία.
Πρόκειται για τα εξής:
- Λήμνος
- Λέσβος
- Χίος
- Ρόδος
- Σύμη
- Καστελλόριζο
- Σάμος
- Λέρος
- Κάλυμνος
- Κως
Οπως εξήγησε, «πάλι θα υπάρχει βίζα, πάλι θα γίνεται έλεγχος, αλλά θα γίνεται επί τόπου στα ελληνικά νησιά».
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Καιρίδης:
«Αυτή είναι μια συμφωνία η οποία γίνεται με την Κομισιόν, όχι με την Τουρκία. Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητά μια παρέκκλιση μέσα σε εισαγωγικά από το Σένγκεν, έτσι ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», ανέφερε αρχικά ο κ. Καιρίδης.
«Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση, είναι κάτι το οποίο θέλουν πολύ οι Τούρκοι, το θέλουν πάρα πολύ και οι νησιώτες μας. Αυτή η διευκόλυνση θα είναι για όλον τον χρόνο, δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν. Αφορά και τους χειμερινούς μήνες, αφορά και νησιά που δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου, θα είναι και η Ρόδος μέσα, αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν είναι νησιά που έχουν πτήσεις τσάρτερ, παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο και έχουν πολλά να ωφεληθούν» συμπλήρωσε, και πρόσθεσε:
«Έχει πάει πάρα πολύ καλά αυτή η διαπραγμάτευση, παρά τις αντιδράσεις των βορείων που έχουν φέρει πολλές αντιδράσεις γιατί φοβούνται τους Τούρκους πολίτες, γιατί οι Τούρκοι πολίτες είναι ο υπ' αριθμόν 2 πληθυσμός μετά τους Σύρους αιτούντων άσυλο στη Γερμανία. Υπάρχουν πολλοί Τούρκοι που φεύγουν, πηγαίνουν την Ευρώπη και ζητούν άσυλο και αυτό κάνει πολύ καχύποπτους τους Ευρωπαίους» είπε, και διευκρίνισε:
«Πάλι θα υπάρχει βίζα, πάλι θα γίνεται έλεγχος, αλλά θα γίνεται επί τόπου στα ελληνικά νησιά. Είναι ένα μέτρο που θα φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς, είναι ένα μέτρο που το θέλουν πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τεράστιος βάρος με το μεταναστευτικό. Το θέλουν οι πάντες στα νησιά».
Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να δοθεί έγκριση για αυτή την εξαίρεση από τη ζώνη Σένγκεν αύριο στη Συνάντηση των υπουργών Μετανάστευσης, ο κ. Καιρίδης απάντησε «ναι», λέγοντας ότι έχει γίνει όλη η απαραίτητη επεξεργασία.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «διαπιστώσαμε τη μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα, κι αυτό είναι αποτέλεσμα και της συνεργασίας των δύο χωρών. Η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι Τούρκοι και οι οικογένειές τους να επισκέπτονται για 10 μέρες τον χρόνο τα νησιά μας». Τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας των δύο λαών, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια έκανε μια αναδρομή στις δύο προηγούμενες συναντήσεις και επισήμανε ότι γίνεται και τώρα μια αποτίμηση των κοινών προσπαθειών και της προόδου που οδήγησε σε μια σειρά σημαντικών συμφωνιών σε πολλά επίπεδα, στην ηλεκτρική ενέργεια, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, στον τουρισμό, στη σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων, στην προώθηση της συναντίληψης και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα, στην καινοτομία.
«Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων μας. Θα πρόσθετα, ωστόσο: και λόγω της πολύ καλύτερης συνεργασίας της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αυτή η συνεργασία μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί και περισσότερο.