Ο κύβος ερρίφθη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος φαίνεται ότι έχει καταλήξει στις αποφάσεις του για ανασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.
Κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως «κανείς δεν συζητάει για ανασχηματισμό, αλλά για στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω».
Έτσι, με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς ο πρωθυπουργός αναμένεται να μηδενίσει το κοντέρ και να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Πληροφορίες προσθέτουν ότι η ανακοίνωση του ανασχηματισμού θα γίνει σήμερα ή αύριο Πέμπτη. Αν ανακοινωθεί απόψε ο ανασχηματισμός, οι υπουργοί θα ορκιστούν αύριο.
Ο κ. Μητσοτάκης -που ως γνωστόν δεν είναι λάτρης των ανασχηματισμών- αρχικά είχε τοποθετήσει χρονικά για τον Μάρτιο τις αποφάσεις του για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο η συνολική εκτίμηση της εικόνας του έργου που παράγεται, σε συνδυασμό με πρόσφατα γεγονότα, φαίνεται να τον οδήγησαν στην επίσπευση των ανακοινώσεων.
Σημειώνεται ότι τη σχετική φημολογία φούντωσε και το ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει προγραμματίσει κάποια δραστηριότητα μέχρι και την Παρασκευή οπότε και θα αναχωρήσει για τις Αιγές προκειμένου να εγκαινιάσει την αναστήλωση του ανακτόρου του Φιλίππου του Β’. Εν συνεχεία θα αναχωρήσει οικογενειακώς για τα Χανιά -και όχι για την Αρίστη στα Ζαγοροχώρια, όπως είχε προγραμματίσει αρχικώς-, όπου θα περάσει τα Θεοφάνια.
Τα αρμόδια χείλη παραμένουν «σφραγισμένα» για το εύρος των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές σε κρίσιμους τομείς με έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον. Το σύνολο των υπουργείων έχει ήδη αξιολογηθεί τόσο από τον ίδιο όσο και από τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου, ως εκ τούτου έχουν εντοπιστεί οι αδυναμίες που καταγράφονται σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται σε ριζικές αλλαγές στο υπ. Προστασίας του Πολίτη, καθώς σκέπτεται να επαναφέρει στο κρίσιμο αυτό πόστο τον νυν υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, απομακρύνοντας τον Γιάννη Οικονόμου, αλλά και τον υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδο.
Στη θέση του υπουργού Υγείας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, νυν υπουργός Εργασίας.
Στην περίπτωση που μετακινηθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, για τη θέση του στο υπουργείο Εργασίας ακούγονται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Τσιάρας, η Δόμνα Μιχαηλίδου καθώς και ο Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος θα αναβαθμιστεί από υφυπουργός. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που μίλησαν στο iefimerida.gr το όνομα του Θόδωρου Ρουσόπουλου δεν παίζει, καθώς στις 22 Ιανουαρίου, θα γίνει η ψηφοφορία για την θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου πιθανότατα θα εκλεγεί ομοφώνως καθώς έχουν υπογράψει υπέρ της υποψηφιότητάς του οι κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των αποχρώσεων. Ως εκ τούτου η εξόχως τιμητική θέση που θα αναλάβει για πρώτη φορά Έλληνας, δεν επιτρέπουν δεύτερες σκέψεις.
Στην κυβέρνηση αναμένεται να μπει και ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος θα παραμείνει κυβερνητικός εκπρόσωπος και θα αναλάβει χαρτοφυλάκιο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.
Σημειώνεται ότι έχει προγραμματιστεί υπουργικό συμβούλιο για τις 10 Ιανουαρίου, οπότε, εάν επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες, θα γίνει με τη νέα του σύνθεση.
Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες αν πέτυχε το rotation που είχε κάνει το καλοκαίρι, είχε απαντήσει: «Αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν, αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν. Αξιολογούνται σε δύο επίπεδα. Μπορούν να υλοποιήσουν την πολιτική; Το ένα ζήτημα είναι η αποτελεσματικότητα. Δεν μπορεί σε δύο μήνες να κρίνω και ξέρετε ότι αποφεύγω τους συχνούς ανασχηματισμούς. Το δεύτερο κριτήριο έχει να κάνει με τη συμπεριφορά. Αν κρίνω ότι κάποια συμπεριφορά δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού, δεν θα διστάσω να το κάνω».
Πλέον, από τις εκλογές του Ιουνίου έχουν περάσει 6 μήνες, χρόνος επαρκής για να διαπιστώσει πού υπάρχει πρόβλημα, και ο ίδιος εμφανίζεται προβληματισμένος με την απόδοση συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών.