Η 11άδα των πρώην κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα κλειδώνει σήμερα το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και καθορίζει τη διάταξη μάχης για τον προϋπολογισμό, ώστε από την Τετάρτη να πάρει σάρκα και οστά στη Βουλή ο νέος πόλος της Αριστεράς.
Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των 11 που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ θα προσφωνείται στην ολομέλεια της Βουλής με μονοσύλλαβο ή δισύλλαβο όνομα.
Η ονομασία στην οποία θα συμφωνήσουν οι 9+2 της νέας ΚΟ θα έχει σίγουρα πολιτικό προσδιορισμό στο όνομά της με τη λέξη Αριστερά να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το πλήρες όνομα το οποίο δεν αποκλείεται να έχει και ο νέος πολιτικός φορέας που θα συσταθεί για τις ευρωεκλογές θα αποτελείται από περισσότερες λέξεις και θα είναι επιθετικοί προσδιορισμοί δηλωτικοί του πολιτικού χαρακτήρα που θα περιγράφουν.
Το όνομα δηλαδή θα καλύπτει όλο το εύρος του μεγάλου πολιτικού κενού που βλέπουν να ανοίγεται με τη διάλυση του ΣΥΡΙΑ και Το πολιτικό κενό που βλέπουν να ανοίγεται και μάλιστα μεγάλο όπως εκτιμούν και θα εκτείνεται στο εύρος από τη λεγόμενη ριζοσπασιτκή ανανεωτική αριστερά και θα φτάνει μέχρι τη λεγόμενη αριστερή σοσιαλδημοκρατία.
Ειδικά για τη δεύτερη εκτιμούν ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο είναι εκείνη η πολιτική γκάμα ψηφοφόρων η οποία δεν εκφράζεται σε κανένα από τα υφιστάμενα κόμματα με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ το οποίο παρά την πλήρη καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάλυση του χώρου δεν έχει εισπράξει παρά ελάχιστα οφέλη από τα αριστερά του.
«Προγραμματικές δηλώσεις»
Η διαβούλευση των 11 θα γίνει στις οκτώ το βράδυ και ο στόχος είναι δηλωμένος από την πλευρά τους ενόψει της τριήμερης μάχης του προϋπολογισμού στη Βουλή γιατί θα δώσει την πρώτη ευκαιρία για μία μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση αυτής της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης.
Πρακτικά όμως όσο θα προχωρά το εγχείρημα θα προχωρούν και οι συζητήσεις για τη συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα και το βήμα της Βουλής θα είναι ο βατήρας των εξαγγελιών για να αναδειχθούν οι προγραμματικές θέσεις του νέου κόμματος που βρίσκεται στα σκαριά.
Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφονται οι κινήσεις της νέας ΚΟ παραπέμπει σε μια άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης των προγραμματικών δηλώσεων του νέου κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών.
Ρελάνς
Ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε μια ρελάνς απέναντι στους «διασπαστές» και με ένα μπαράζ επαφών σε όλα τα επίπεδα θέλησε να αναστρέψει την ατζέντα της διάσπασης που συνθλίβει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πατώντας πάνω στην παρακαταθήκη του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια το οποίο είχε παρουσιάσει στα Δυτικά προάστια προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον κ. Τσακαλώτο συγκάλεσε τους τομεάρχες του οικονομικού κύκλου για να επικαιροποιήσει την πρόταση και να την επανακαταθέσει στη Βουλή.
Την ίδια στιγμή πάντως το επιτελείο Κασσελάκη δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης «κάνουν προπαγάνδα», όπως είπε, στο θέμα της διάσπασης σε βάρος του κόμματός του.
Η ανάρτησή του για τα «ρεπορτάζ προπαγάνδας» ήταν αποκαλυπτική για τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει η ζημιά που υφίσταται επικοινωνιακά το κόμμα του και ο ίδιος, κάνοντας συστάσεις με αριθμούς που δεν μπορούν να διασταυρωθού,ν τουλάχιστον ως προς την ποσοστιαία απόδοσή τους. Θεωρούν αξιωματικά ότι και οι 180.000 που εγγράφηκαν και ψήφισαν στις προεδρικές κάλπες παραμένουν στο κόμμα Κασσελάκη ακόμη κι αν το 44% αυτών ψήφισαν δυο πρόσωπα που αποχώρησαν.
Στο ίδιο πλαίσιο πάντως της άμβλυνσης των εντυπώσεων για τον φυλλορροούντα ΣΥΡΙΖΑ πολλοί είναι αυτοί που εντάσσουν και τη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά στην Καστέλα στην ταβέρνα το «Πανόραμα».
Μεταξύ σούπας και σφυρίδας, στο ίδιο εστιατόριο όπου παρέθεσε γεύμα και στην Άνγκελα Μέρκελ ο κ. Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, φαίνεται ότι κλείδωσε και η συνεργασία του κ. Κασσελάκη με την κίνηση «Πράττω» του πρώην Υπουργού Εξωτερικών.