Την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων εκφράζει το Ισραήλ στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο χώρες, κατά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών.
Στην κοινή δήλωση αναφέρεται:
«Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στην μακρά και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα».
Στην ίδια δήλωση γίνεται επίσης κοινή αναφορά στην Υφαλοκρηπίδα και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.
«Ζητούμε το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών όσον αφορά την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο της Θάλασσας. Αντιτιθέμεθα εντόνως σε απόπειρες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων κατά τρόπο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις πολιτικές τους».
Οι συναντήσεις Μητσοτάκη με Ισραηλινούς επενδυτές
Το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με σημαντικούς Ισραηλινούς επενδυτές που είτε δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είτε επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας.
Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Erel N. Margalit, Πρόεδρο και ιδρυτή της JVP Partners, κορυφαίας εταιρείας επενδυτικών κεφαλαίων που περιλαμβάνει 9 funds συνολικής αποτίμησης 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και συζήτησαν το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στην Ελλάδα επενδυτικός κόμβος για την Ευρώπη.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της AMPA Capital, Shlomi Fogel, με τον οποίο συζήτησαν τις ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Στη συνάντησή του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Elbit Systems, Bezhalel Machlis, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη δυνατότητα συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία καθώς η Elbit είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αμυντικού υλικού, εισηγμένη στο NASDAQ και με 16.000 υπαλλήλους ανά τον κόσμο.
Στις συναντήσεις καταγράφηκε επίσης έντονο ενδιαφέρον για τον τομέα της κυβερνοασφάλειας και της αγρο-τεχνολογίας.
Παράλληλα, εκφράστηκε ευρύτερο ενδιαφέρον για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Παρόντες, από την πλευρά της κυβέρνησης, ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ Παναγιώτης Σαρρής και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Benjamin Gantz.
Συζήτησαν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς, επίσης, τη διμερή συνεργασία Ελλάδος - Ισραήλ στον αμυντικό τομέα. Παρούσα στην συνάντηση ήταν η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.