Σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα θα αποτελέσει αυτή την εβδομάδα η διαφαινόμενη άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου.
Και αυτό γιατί η άρνηση του Προκόπη Παυλόπουλου να υπογράψει την ανάληψη της θέσης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου από τη σημερινή αντιπρόεδρο κ. Κοκοτίνη, αλλά και την πλήρωση της θέσης της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου από την επίσης αντιπρόεδρο κ. Καλού, θα σημάνει ότι ο κ. Παυλόπουλος αποδέχεται την ουσία των επιχειρημάτων όσων αντέδρασαν με σφοδρότητα στις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Το πλήγμα θα είναι σοβαρό και θα συμβεί μάλιστα παραμονές των εκλογών, αφού εμμέσως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποδεχθεί το επιχείρημα όλων των κορυφαίων συνταγματολόγων, αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή συνιστά παραβίαση της δημοκρατικής τάξης η επιλογή νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης από μια κυβέρνηση που έχει ήδη χάσει τη νομιμοποίηση του εκλογικού σώματος, έχει ήδη προκηρύξει εξ αυτού του λόγου πρόωρες εκλογές, και ουσιαστικά ασκεί υπηρεσιακά καθήκοντα.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου και νέους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, την επομένη της μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και αφού ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα ζητήσει πρόωρες εκλογές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποδεχόμενος έτσι την αποδοκιμασία της κυβέρνησης από τους ψηφοφόρους.
Η βαριά σκιά της Novartis
Η απόφαση της κυβέρνησης και η σπουδή μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, πριν καν λήξει η θητεία των σημερινών επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου- η θητεία τους τυπικά έληξε χθες το βράδυ- προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, από το σύνολο σχεδόν των συνταγματολόγων, αλλά και από την αντιπολίτευση, που θεώρησε την βιασύνη του πρωθυπουργού «ύποπτη».
Σαν μια προσπάθεια δηλαδή να ελέγξει έναν βασικό θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας, τις παραμονές της αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Μάλιστα τότε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει ότι έχει εμπιστοσύνη ότι ο κ. Παυλόπουλος θα πράξει το καθήκον του, καλώντας τον εμμέσως να μην αποδεχθεί και να μην επικυρώσει τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του.
Επιλογές που χαρακτηρίστηκαν ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενες, αφού το υπουργικό συμβούλιο δεν ακολούθησε κατά γράμμα τις υποδείξεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ενώ ειδικά για την κ. Κοκοτίνη- που ως πρόεδρος του Ποινικού Τμήματος του Δικαστηρίου είχε αποδεχθεί το σκεπτικό της αποχωρούσης Εισαγγελέως κ. Ξένης Δημητρίου, για το νόμιμο της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα- υπήρχαν φανερές ενστάσεις, αν όχι οργή, από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Και όχι μόνο από την Νέα Δημοκρατία.
Η υπόθεση της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου όμως έλαβε και ευρύτερες διαστάσεις, καθώς η υπόθεση Novartis και οι καταγγελίες όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και των ίδιων των δικαστών που κατά καιρούς χειρίστηκαν την υπόθεση, για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, με στόχο την δικαστική εμπλοκή των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης- μεταξύ αυτών και δυο πρώην πρωθυπουργών, του Παναγιώτη Πικραμένου και του Αντώνη Σαμαρά- έχουν φέρει την κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Καθώς ο αντεισαγγελέας Αγγελής κατηγορεί ευθέως, έστω κι αν δεν τον κατονομάζει- χρησιμοποιεί αντ’ αυτού τον κωδικό «Ρασπούτιν»- τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο, ότι ασκούσε πιέσεις στους εισαγγελείς διαφθοράς, να παραπέμψουν τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης στο ακροατήριο. Μεταξύ αυτών, υπενθυμίζεται, ήταν και πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Αβραμοπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έκαναν λόγο για πρωτοφανή πολιτική σκευωρία.
Και που φυσικά θεώρησαν την επιλογή νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, λίγο πριν την αναμενόμενη αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, σαν κίνηση άμυνας, για τα όσα λένε ότι θα αποκαλυφθούν, για το σκοτεινό παρασκήνιο των χειρισμών στην υπόθεση Novartis.
Τι θα κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος
Οι πληροφορίες από το Προεδρικό Μέγαρο θέλουν τον κ. Παυλόπουλο να μην υπογράφει το Διάταγμα που θα επικύρωνε τον διορισμό της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, δείχνοντας έτσι εμμέσως και την αποδοκιμασία του για τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα. Θα είναι η πρώτη φορά που η διάσταση απόψεων των δυο ανδρών θα εμφανιστεί στο προσκήνιο, και σίγουρα θα είναι ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του απερχόμενου πρωθυπουργού. Και μάλιστα τις παραμονές των εκλογών. Ενώ παραμένει το ερώτημα αν ο κ. Παυλόπουλος, μετά από αυτήν την εξέλιξη, θα είναι όντως η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Δημοκρατίας, όπως έχει δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας.
Οι επιλογές του κ. Παυλόπουλου είναι δυο. Είτε να αναπέμψει τα Προεδρικά Διατάγματα στην κυβέρνηση χωρίς υπογραφή, σηματοδοτώντας και την ακύρωση της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, είτε να εκδηλώσει την αντίδρασή του δια της σιωπής. Δηλαδή να κρατήσει τις αποφάσεις στο συρτάρι του έως την επόμενη των εκλογών, ακυρώνοντας έτσι τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου του κ. Τσίπρα. Και στις δυο περιπτώσεις οι επιλογές ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνονται και την νέα ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα την επιλέξει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.
Η νέα ηγεσία θα αναλάβει να αποκαταστήσει την ηρεμία στην Δικαιοσύνη, μετά τις πρωτοφανείς καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την δράση εξωθεσμικών παραγόντων «τύπου Ρασπούτιν» στην εξέλιξη των ερευνών για την Novartis, με τον Αντώνη Σαμάρα να δηλώνει ότι θα φθάσει την υπόθεση μέχρι τέλους, να έχει καταθέσει μήνυση προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα και να κατονομάζει τον κ. Παπαγγελόπουλο, ως τον άνθρωπο πίσω από την σκευωρία.
Η υπόθεση ενδεχομένως να αποτελέσει αντικείμενο και εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, όπως άφησε να εννοηθεί πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η ιστορία θα διερευνηθεί σε όλες της τις διαστάσεις.