Για τον ναζιστικό χαιρετισμό του πατέρα του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώπιον της Μάγδας Φύσσα, μίλησε στην ΕΡΤ ο Θάνος Πλεύρης.
Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο» με τον Γ. Κουβαρά, κλήθηκε να απαντήσει στο σκληρό χαρακτηρισμό περί «αποκτήνωσης» που απέδωσε στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Πλεύρη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Πλεύρης χαιρέτησε για μία ακόμα φορά ναζιστικά, ενώ είχε ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ζήτησε τον λόγο και, κρατώντας στο ένα χέρι ένα βιβλίο του δικτάτορα Ι. Μεταξά, με το άλλο χαιρέτησε ναζιστικά και μίλησε για «αυνάνες της Αριστεράς».
Ο Θάνος Πλεύρης είχε σπεύσει να σχολιάσει τότε (ΣΚΑΪ) πως «ο χαιρετισμός με κάνει να αισθάνομαι πολύ άσχημα για δύο λόγους: ο πρώτος ότι έγινε μέσα στη δικαστική αίθουσα και ο δεύτερος μπροστά σε μια γυναίκα που το παιδί της δολοφονήθηκε από έναν ναζί. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό είναι αποκτήνωση».
Μιλώντας απόψε στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με τον πατέρα του, με τον οποίο ωστόσο διατηρεί σχέσεις.
«Ό,τι και να πω, από τη στιγμή που έχω βρεθεί στον πολιτικό στίβο, τυγχάνω αυτομάτως πλήρους αμφισβήτησης. Είτε ότι το κάνω για να είμαι politically correct είτε ότι είμαι τόσο θρασύς που αδειάζω τον πατέρα μου για να κάνω πολιτική καριέρα» είπε αρχικά, και περιέγραψε τι ισχύει...
«Η πραγματικότητα είναι ότι με τον πατέρα μου έχουμε σοβαρές πολιτικές διαφωνίες. Εχω αποστασιοποιηθεί πολλές φορές από τον πατέρα μου, ιδιαίτερα στο κομμάτι της άρνησης της δημοκρατίας και του Ολοκαυτώματος, τον αντισημιτισμό, τις απόψεις του για τον φασισμό και τον ναζισμό. Αλλά αυτό που με έκανε να εκφραστώ κατ' αυτόν τον τρόπο ήταν ότι έγινε μπροστά σε μια γυναίκα που είχε δολοφονηθεί το παιδί της από κάποιον που ασπάζεται αυτή την ιδεολογία. Αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα απέναντι σε αυτήν τη γυναίκα».
Για να προσθέσει: «Ήθελα να το τελειώσω, γιατί προφανώς ο πατέρας μου έχει μια δική του σταδιοδρομία, την οποία συνεχίζει. Δεν είναι δυνατόν να καλούμαι κάθε φορά να απολογούμαι γι' αυτό. Αλλά εδώ υπήρχε το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι αισθανόμουν πάρα πολύ άσχημα».
Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα: