Στη Βουλή έρχεται η τροπολογία για τους αναισθησιολόγους και τις εφημερίες τους, καθώς και για τα μονοκλωνικά φάρμακα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.
Εντός των επόμενων δύο ημερών -προκειμένου να είναι έτοιμες να ψηφιστούν την Παρασκευή από την Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «Νιάρχος»- αναμένεται να έρθουν στη Βουλή οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας για τους αναισθησιολόγους που κάνουν εφημερίες στα νοσοκομεία, αλλά και για την εισαγωγή των μονοκλωνικών φαρμάκων στη χώρα μας.
Οπως τόνισε κατά την τοποθέτησή του σε επιτροπή της Βουλής ο Θ. Πλεύρης, οι επίμαχες ρυθμίσεις θα έρθουν με τη μορφή τροπολογίας.
Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να δοθούν κίνητρα στους αναισθησιολόγους που κάνουν εφημερίες στις μονάδες του συστήματος υγείας, λαμβάνοντας αμοιβή που αγγίζει τα 250 ευρώ.
«Δίνεται η αντίστοιχη δυνατότητα για ένα εξάμηνο και για ιδιώτες αναισθησιολόγους για να μπορούν να κάνουν εφημερίες στο ΕΣΥ με 250 ευρώ», σημείωσε.
Αναφερόμενος στα μονοκλωνικά, εξήγησε πως πρόκειται για φάρμακα που δεν έχουν πάρει ακόμα έγκριση, καθώς βρίσκονται σε φάση δοκιμαστική. Με βάση τα παραπάνω, επισήμανε ο υπουργός, μόνον οι εταιρείες θα μπορούσαν να τα δώσουν σε ασθενείς.
Με την επίμαχη νομοθετική παρέμβαση, το ελληνικό κράτος θα μπορεί να παρέμβει και να αγοράζει τα φάρμακα προκειμένου να βοηθούνται ασθενείς υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
«Κάποιοι τα έχουν παρουσιάσει ως πανάκεια, που θα λύσουν όλα τα ζητήματα, και αναφέρομαι στον πρώην αναπληρωτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Πολάκη. Η χώρα μας συμμετέχει από το Φεβρουάριο του 2021 σε όλα τα προγράμματα που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εισαγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων. Κλινική δοκιμή της φάσης 3 υπήρξε τον Αύγουστο το 2021. Η φάση Ολοκλήρωσης της μελέτης έχει δείξει ότι σε πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις -δεν είναι γενική- μπορεί να έχουν θετική εξέλιξη, ειδικά στο πρώιμο στάδιο της νόσου» είπε, και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να είναι μήνυμα στον κόσμο ''πήγαινε ν’ αρρωστήσεις και θα πάρεις ένα φάρμακο'', χωρίς έγκριση! Λέμε ''εμβολιάσου να μη νοσήσεις, ή, αν το πάθεις, η νοσηλεία να μην είναι βαριά''».
Μιλώντας για τα κρούσματα του κορωνοϊού, ο κ. Πλεύρης παρατήρησε πως υπάρχουν πολύ περισσότερες νοσηλείες σε περιοχές της χώρας που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά.
«Δεν έχουμε πιάσει τα ποσοστά τα οποία θέλουμε, είμαστε καλύτερα από κάποιες άλλες χώρες. Εχουμε πει ως κυβέρνηση ότι θέλαμε μέχρι τον Σεπτέμβρη να έχουμε το 70% του κόσμου και τον ενήλικο πληθυσμό και τον στόχο αυτό τον έχουμε πιάσει», τόνισε.