Στο 21o Ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link της Νέας Υόρκης βρέθηκε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σε Αμερικανούς επενδυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες που προφέρει η ναυτιλιακή και η λιμενική βιομηχανία της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας που πραγματοποίησε στο, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στη δυναμική και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ναυτιλία, τονίζοντας την πολυεπίπεδη προσφορά της στο παγκόσμιο εμπόριο και στη παγκόσμια οικονομία.
«Παρά τις δυσκολίες, τόσο στο εθνικό όσο και στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, η ελληνική ναυτιλία κατάφερε να διατηρήσει τη διεθνή της θέση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, ο κ. Πλακιωτάκης κατέγραψε τις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία της ναυτιλίας σε διεθνές επίπεδο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ύπαρξης παγκόσμιων λύσεων σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η κυβερνοασφάλεια, η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Πλακιωτάκης: Η Ναυτιλία πυλώνας ανάπτυξης και επενδύσεων
Αναφερόμενος στον ιστορικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η ελληνική ναυτιλία ως οικονομικός πυλώνας για την ανάπτυξη, ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε ότι «σήμερα, το οικονομικό προφίλ της Ελλάδας μεταβάλλεται σταθερά και αποτελεί μια γερή βάση για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας που θα μας επιτρέψει να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις που με τη σειρά τους θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία. Από αυτή την άποψη, η ναυτιλιακή μας βιομηχανία είναι παραδοσιακά, όπως άλλωστε υπήρξε για αιώνες στη ναυτική μας ιστορία, ο κύριος οικονομικός πυλώνας για τη στήριξη νέων επενδύσεων, της ανάπτυξης και της εξέλιξης».
Όσον αφορά τον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων της ναυτιλιακής πολιτικής, ο υπουργός σημείωσε ότι η μεγαλύτερη έμφαση δίδεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και στην αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που παρουσιάζονται από την ψηφιοποίηση και τον αυτοματισμό. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η ναυτική τεχνογνωσία μέσω της συνεχούς αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης.
Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης εστίασε στην ενεργειακή οικονομία και στη γεωπολιτική, στις διασυνδέσεις λιμένων και ενδοχώρας, στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς και στη διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.