Το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επεσήμανε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στην 8η Σύνοδο των Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, η οποία πραγματοποιείται στο Ραμπάτ του Μαρόκο.
Ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των διαβουλεύσεων με την Τουρκία, τονίζοντας ότι ο διάλογος και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας αποτελούν τα μόνα μέσα για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας. Παράλληλα, επισήμανε ότι μεταξύ των γεωστρατηγικών προκλήσεων που εξακολουθούν να ταλανίζουν τη λεκάνη της Μεσογείου, είναι και η συνεχιζόμενη επί 50 χρόνια παράνομη κατοχή της Κύπρου.
«Στόχος της Συνέλευσής μας είναι να μετατραπεί η Μεσόγειος σε χώρο διαλόγου και συνεργασίας, εξασφαλίζοντας ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία για τους λαούς της», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα καταδικάζει κάθε πράξη βίας ή τρομοκρατίας». Παράλληλα εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τους συνεχιζόμενους πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα, την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση και τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, καθώς και την πιθανή επέκταση της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, σημειώνοντας ότι ήρθε η ώρα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στη συστηματική μεταναστευτική πίεση που υφίσταται η χώρα μας και οι υπόλοιπες χώρες της βόρειας λεκάνης της Μεσογείου: «πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στους τομείς της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας μεταναστών», τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ανάγκη για αυξημένη περιφερειακή συνεργασία στον τομέα αυτό.
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τόνισε πως απαιτείται ενισχυμένη συνεργασία για μια βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση.