Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε την Παρασκευή (2/12) στο Διεθνές Φόρουμ Med2022, στη Ρώμη, με θέμα «Πώς αντιμετωπίζονται οι καταιγίδες: αλληλοεξάρτηση, ανθεκτικότητα και συνεργασία».
Στο περιθώριο του Φόρουμ ο κ. Σκρέκας είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν, στο τέλος της οποίας προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τα θέματα των αρμοδιοτήτων του.
«Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς η πράσινη μετάβαση μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη -και γενικότερα, τον πλανήτη ολόκληρο- να διασφαλίσει χαμηλές τιμές ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και να πετύχουμε την εξάλειψη των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, που οδηγούν στην κλιματική κρίση. Η όλη συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σκρέκας: Να πάμε με κοινή πρόταση στο επόμενο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντησή του με τον κ. Πικέτο Φρατίν, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε: «Η συνομιλία που είχα με τον Ιταλό ομόλογό μου, Πικέτο Φρατίν, επικεντρώθηκε στην κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Ιταλίας, μαζί με Βέλγιο και Πολωνία, για επιβολή ενός οριζόντιου πλαφόν στο φυσικό αέριο, σε επίπεδο Ευρώπης. Με την Ιταλία είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι και τα τεχνικά μας κλιμάκια έχουν συμφωνήσει σε έναν κοινό μηχανισμό, τον οποίο θα προσπαθήσουμε, στη συνέχεια, να πείσουμε να εφαρμοστεί σε επίπεδο Ευρώπης».
«Με τον υπουργό Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν συζητήσαμε την οργάνωση μιας τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους μας της Ισπανίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Πολωνίας, για να τους εξηγήσουμε τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτού και να πετύχουμε μια σύμπλευση, ώστε να πάμε με μια κοινή πρόταση στο επόμενο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «η στενή συνεργασία της Ελλάδας και της Ιταλίας και στον τομέα της ενέργειας γεμίζει με αισιοδοξία -συνολικά- τον νότο της Ευρώπης, διότι αυτήν τη στιγμή είναι ίσως από τις λίγες φορές που έχουμε καταφέρει να "περάσουμε" την πρόταση που έχει ο νότος της Ευρώπης, για ένα οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο, ώστε να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου και, άρα, και της ηλεκτρικής ενέργειας».