Σοβαρές πολιτικές, και όχι μόνο, διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με τους δύο μειονοτικούς υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ σε Ξάνθη και Ροδόπη, οι οποίοι, όπως κατήγγελλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκλέχθηκαν με τη στήριξη του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αν και έχουν περάσει δέκα ημέρες από την καταγγελία του προέδρου της ΝΔ, κανένας από τους δύο να έχει κάνει οποιαδήποτε δήλωση για να αντικρούσει μια πολύ σοβαρή κατηγορία.
Όσο κι αν ψάξει κάποιος, δεν θα βρει καμία αντίδραση ή τοποθέτηση για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα εθνικής ασφάλειας και συνταγματικής τάξης ούτε από τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ούτε από τον Φερχάτ Οζγκιούρ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν επιχειρήσει μέσα στην περασμένη εβδομάδα να υπερασπιστούν την επιλογή να τοποθετήσουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος τους συγκεκριμένους υποψηφίους, όμως οι ίδιοι έχουν επιλέξει να παραμείνουν σιωπηλοί.
Το παράδοξο της στάσης τους ανέδειξε ο κ. Μητσοτάκης και στη χθεσινή συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, όπου είπε πως το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν είναι «μια δήλωση και να πουν ότι "εμείς εκπροσωπούμε τη μουσουλμανική και όχι την τουρκική μειονότητα"», εκφράζοντας ταυτόχρονα την αμφιβολία του για μια τέτοια κίνηση από την πλευρά τους, γιατί «μπορεί να δυσαρεστήσουν το προξενείο, το οποίο έχει δώσει τα... ρέστα του για να τους στηρίξει».
Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Ροδόπη
Η απόφαση του κ. Τσίπρα να επισκεφθεί σήμερα τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό να συζητήσουν το θέμα της Ροδόπης και να ζητήσει την παρέμβασή του αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω την πολιτική αντιπαράθεση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να αμυνθεί της επιλογής του να κρατήσει τους δύο υποψηφίους στα ψηφοδέλτια του κόμματος και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, μίλησε για «αθλιότητες» από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη και για «κυπατζίδικες λογικές που κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ζητήματα διχασμού στις τοπικές κοινωνίες».
Τις επιθέσεις αυτές συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τις χαρακτηρίζουν κινήσεις αποπροσανατολισμού από την ουσία της υπόθεσης, που είναι η παρέμβαση της Άγκυρας στην εκλογή βουλευτών, και η Πειραιώς σκοπεύει να επιμείνει στην ουσία της υπόθεσης, όπως λένε οι ίδιες πηγές. «Υπάρχουν εθνικές συνέπειες για τη χώρα και αντιβαίνει σε μια πολιτική δεκαετιών ενσωμάτωσης της μειονότητας» τονίζουν από τη ΝΔ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επιμένει πως υπήρχε πλήρης ενημέρωση προς τον κ. Τσίπρα πριν τις εκλογές για θέμα. «"Τον κ. Φερχάτ και τον κ. Ζεϊμπέκ μην τους βάλεις στα ψηφοδέλτια", αυτό ήταν το μήνυμα το οποίο σαφώς περάσαμε στον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει το ακριβώς ανάποδο, δική του επιλογή είναι, και εν πάση περιπτώσει θα κριθεί γι’ αυτό», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.
ΝΔ: Στόχος να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια τουρκικής παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας
Στόχος της ΝΔ -όπως επισημαίνουν γαλάζια στελέχη- δεν είναι η αλλαγή του χρώματος στον εκλογικό χάρτη από ροζ σε μπλε, αλλά να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια τουρκικής παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας μας μέσω εργαλειοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας. Για αυτόν τον λόγο έχει ήδη επισκεφθεί τη Θράκη η Ντόρα Μπακογιάννη -που έχει στενή σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα- μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά, ενώ αυτή την εβδομάδα θα μεταβούν στην περιοχή ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Τάσος Χατζηβασιλείου. Επίσης, θα περιοδεύσουν εκεί ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Ροδόπη πολύ πιθανόν να αποτελέσει έναν από τους τελευταίους σταθμούς των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν τις κάλπες.